Verbind je met ons

Milieu

#Milieu- en gezondheidsproblemen over de productie van minerale wol verspreidden zich van de VS naar Europa

DELEN:

gepubliceerd

on

Nu de protesten in de Verenigde Staten over de milieu- en gezondheidseffecten van de productie van minerale wol toenemen, lijkt het erop dat deze zorgen zich ook naar Europa verspreiden. De effecten van de productie van minerale wol komen steeds meer onder de aandacht, nu er dit jaar een steenwolfabriek wordt gebouwd in Roemenië, schrijft James Wilson.

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen maanden protesten geëscaleerd tegen de bouw van een mineralewolfabriek in Jefferson County, West Virginia. De plaatselijke onderwijsraad heeft Rockwool formeel gevraagd zijn bouwplannen stop te zetten totdat de resultaten van een onafhankelijke risicobeoordeling voor de menselijke gezondheid zijn ontvangen. Een van de grootste zorgen die het schoolbestuur en de gemeenschap hebben geuit is de luchtkwaliteit, vooral de impact op de gezondheid van kinderen. In de VS zijn protesten zowel op straat als online gemobiliseerd Burgers bezorgd over steenwol  voorop in de campagne. Lokale bewoners beweren dat de fabriek giftige luchtvervuiling zal veroorzaken in een gebied met vier openbare scholen en twee kinderdagverblijven binnen een straal van drie kilometer, waar dertig procent van de studentenpopulatie van Jefferson County woont. De North Jefferson Elementary School ligt tegenover de voorgestelde faciliteit.

“Hoewel hun product aantoonbaar efficiënt en goed gemaakt is, vervuilt het eigenlijke productieproces de lucht”, zegt Citizens Concerned About Rockwool in een uitreikblad getiteld Stop Toxic Rockwool. “Het gebruik van zowel steenkool als slakken zorgt ervoor dat de emissies giftig van aard zijn.”

“De faciliteit is goedgekeurd vanwege de zware giftige uitstoot, met twee schoorstenen van ongeveer 21 verdiepingen hoog”, aldus de groep. “De uitstoot wordt geschat op 470 ton vluchtige organische stoffen en 239 ton stikstofoxiden per jaar. Burgers maken zich ook zorgen over fijn stof – 134 ton per jaar – dat verband houdt met allerlei gezondheidsproblemen.” De zorgen van bewoners lijken niet ongegrond: de centrale is dat wel  mogen jaarlijks in totaal 310,291,620 pond gereguleerde luchtverontreinigende stoffen vrijgeven. De zorgen van de VS zijn al lang onderwerp van discussie Forbes artikel en het lijkt erop dat de strijd zal doorgaan.

In Brussel, Gary Cartwright, de auteur van een recent rapport over de gezondheidsrisico's van minerale wol, heeft zijn bezorgdheid geuit over de vervuiling en de daarmee samenhangende gezondheidsrisico's die verband houden met de productie van minerale wol. “Ons rapport van juni concentreerde zich op het risico voor de menselijke gezondheid voor degenen die minerale wol hanteren, installeren of weggooien, of voor degenen die, zoals zovelen van ons, het gewoon in huis hebben. Maar we moeten ook rekening houden met de gezondheidsrisico's die voortvloeien uit de productie van minerale wol. Bewoners van fabrieken in de VS hebben gelijk als ze protesteren en vragen stellen. Er verschijnen nieuwe fabrieken hier in de Europese Unie. Deze zomer nog werd een nieuwe fabriek aangekondigd in Ploiesti West Park in het zuiden van Roemenië. Ja, er zullen nieuwe banen worden gecreëerd, maar de lokale bevolking zal verder kijken en nadenken over de impact van vervuiling op hun gezondheid en die van hun kinderen.”

 

advertentie

De auteur, James Wilson, is de oprichter en directeur van de International Foundation for Better Governanvu

 

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending