Verbind je met ons

Klimaatverandering

Definitieve deal over #EUEmissions-doelen: 'Het maximale dat we kunnen halen', zegt EP-lid Gerben Jan Gerbrandy

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Europees Parlement heeft een akkoord aangenomen over juridisch bindende klimaatdoelstellingen voor 2030 en begrotingen voor koolstofemissies voor de lidstaten. De overeengekomen Klimaatactieverordening (eerder de Effort Sharing Regulation genoemd) stelt bindende nationale doelstellingen vast voor sectoren die niet onder de koolstofmarkt van de EU vallen – dat wil zeggen landbouw, transport, gebouwen en afval, die samen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 60% van de koolstofemissies van de EU.

Gerben-Jan Gerbrandy, het EP-lid dat als rapporteur de wetgeving door het Europees Parlement stuurt, zei: “We hebben ons best gedaan om overeenstemming te bereiken over een ambitieuze Europese klimaatactieverordening, ondanks de pogingen van veel EU-regeringen om de ambitie te ondermijnen. Dankzij de druk van de Parlement, we zijn erin geslaagd het toegestane koolstofbudget te verlagen met de uitstoot van ongeveer vier miljoen auto's. De Europese regeringen zullen meer moeten doen, en ze zullen het eerder moeten doen. Het uitstellen van klimaatactie is niet langer mogelijk, deze regelgeving vereist dat alle regeringen het versnellen van groene investeringen om de uitstoot van landbouw, transport, afval en gebouwen aan te pakken.

“De verordening is ook bedoeld om de Europese klimaatambitie op termijn verder te vergroten. Ik kijk vooral uit naar de langetermijnklimaatstrategie die de Europese Commissie momenteel aan het voorbereiden is. Als we in 2050 een emissievrije economie willen bereiken, moeten we om de transitie in alle lidstaten en alle economische sectoren te versnellen."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending