Verbind je met ons

Emissions Trading Scheme (ETS)

#ETS-hervorming herstelt regelgevende zekerheid, maar er blijven hiaten

DELEN:

gepubliceerd

on


Na het interinstitutionele politieke akkoord over het emissiehandelssysteem (ETS) wordt de Confederation of European Paper Industries (CEPI) in grote lijnen aangemoedigd door verbeteringen in de regelgeving voor de periode 2021-2030.  

 “De afronding van de ETS-onderhandelingen herstelt nu de voorspelbaarheid van de regelgeving die nodig is voor het bevorderen van de industriële transformatie. Investeringen in koolstofarme technologieën vormen de kern van waar wij als industrie voor staan. Een stabieler regime en instrumenten zoals het ETS Innovation Fund zullen cruciaal zijn bij het versnellen van de transitie van de industrie naar een koolstofarme circulaire bio-economie”, aldus Sylvain Lhôte, directeur-generaal van CEPI.

De definitieve compromistekst verbetert de regeling aanzienlijk met een robuustere stabiliteit in de bepalingen inzake koolstoflekkage en een grotere voorspelbaarheid bij de herziening van de benchmarkwaarden. Het Innovatiefonds zal ook fungeren als een cruciaal mechanisme bij het bevorderen van de baanbrekende technologieën die de koolstofarme transitie van de industrie zullen stimuleren.

Desalniettemin ontbreken verschillende aspecten van de tekst en deze zouden moeten worden opgelost. Zo werd de marktstabiliteitsreserve (MSR) ingrijpend gewijzigd zonder enige voorafgaande beoordeling van de impact ervan op "het industriële concurrentievermogen en het risico van koolstoflekkage", hoewel dit een expliciete vereiste was bij de wijziging van het MSR-besluit. Ook werd er geen oplossing gevonden om de indirecte kosten voor blootgestelde energie-intensieve installaties effectief te compenseren. Tot slot, hoewel het risico van een tekort aan gratis kredieten is verkleind, is het niet structureel uitgeroeid, waardoor onnodige regelgevingsrisico's ontstaan. De impact van alle bovengenoemde aspecten zal duidelijker worden tegen 2021, wanneer alle uitvoeringswetgeving zal worden afgerond. Het is daarom absoluut noodzakelijk om het volledige regelgevingslandschap snel af te ronden door ruim voor 2021 alle uitvoeringshandelingen vast te stellen.

Ervoor zorgen dat het ETS ook functioneert als investeringsbevorderend instrument is een kernonderdeel van de Europese papierindustrie'Investeringsroutekaart 2050'. Bekijk de 'Uitlijningsmatrix' hier om te zien hoe het ETS een platform kan bieden voor het katalyseren en mogelijk maken van industriële transformatie in Europa.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending