Verbind je met ons

China

China, de VS en Europa belofte steun voor de wereldwijde #aviationemissions pact

DELEN:

gepubliceerd

on

China, de Verenigde Staten en Europa hebben zaterdag allemaal hun steun toegezegd voor een nieuwe deal om de uitstoot van kooldioxide door luchtvaartmaatschappijen te beteugelen, die naar verwachting zal worden afgerond tijdens een vergadering van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie van de VN (ICAO) in september. effect vanaf 2021, schrijf David Stanway in Shanghai, Kathy Chen in Beijing, Allison Lampert in Montreal, Julia Fioretti in Brussel, Valerie Volcovici in Washington en Victoria Bryan in Frankfurt.

De luchtvaart was uitgesloten van het klimaatakkoord van afgelopen december in Parijs toen landen overeenkwamen om de wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging te beperken tot "ruim onder" 2 graden Celsius (3.6 graden Celsius).

Fahrenheit) boven pre-industriële niveaus.

De voorgestelde nieuwe overeenkomst inzake luchtvaart, die tot doel heeft de koolstofvervuiling van alle internationale vluchten tegen te gaan bij 2020

niveaus zullen vrijwillig zijn tussen 2021 en 2026 en daarna verplicht vanaf 2027 voor 's werelds grootste uitstoters.

Luchtvaartmaatschappijen in deelnemende landen zouden hun uitstoot moeten beperken of compenseren door koolstofkredieten te kopen bij aangewezen milieuprojecten overal ter wereld.

ICAO heeft geschat dat CO2-compensatie operators 0.2-0.6 procent van de totale inkomsten uit internationale luchtvaart zal kosten, te beginnen in 2025 en 0.5-1.4 procent van 2035.

advertentie

"Vandaag betuigen de Verenigde Staten en China hun steun voor het bereiken van consensus over een dergelijke maatregel door de ICAO-vergadering", zeiden de twee landen eerder op zaterdag in een gezamenlijke verklaring.

In de verklaring, die werd vrijgegeven voorafgaand aan een G20-top in de Chinese kuststad Hangzhou, zeiden beide landen "te verwachten vroege deelnemers aan de maatregel te zijn en zich vrijwillig aan te sluiten".

In een afzonderlijke verklaring zei de Europese Burgerluchtvaartconferentie (ECAC), een groepering van de EU en andere 16-landen, dat zij vanaf het begin zou deelnemen aan het marktgebaseerde plan en er bij alle andere grote luchtvaartmaatschappijen die opereren, op aandrong dat te doen.

Deelname door China, dat zich als ontwikkelingsland van oudsher verzet tegen een bindend emissieregime voor zijn industrieën, wordt als cruciaal beschouwd voor elke deal, en deskundigen zeggen dat ze verwachten dat het ten minste in de beginfase Chinese luchtvaartmaatschappijen bevoordeelt.

"Het is geen probleem voor China om zich aan te melden voor de ICAO-deal, aangezien de mitigerende maatregelen vrijwillig zijn tot 2026", zegt Chai Qimin, een onderzoeker bij China's National Center for Climate Change Strategy and International Cooperation (NCSC).

Chai zei dat de deal China ook zou kunnen bevoordelen door het een lager aandeel te geven in alle emissies die moeten worden afgetopt met 2020, maar de deelname zou nog steeds afhangen van de vraag of andere landen het eens zouden kunnen worden over voorwaarden.

China is bezorgd dat pogingen om zijn vliegtuigen te dwingen koolstofkredieten te kopen een schending zouden vormen van het principe van "gemeenschappelijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheid" dat zegt dat ontwikkelde landen het voortouw moeten nemen bij het terugdringen van emissies.

Onderhandelingen worden verwacht tot de ICAO op september 27 bijeenkomt.

"Er zijn veel details die het ambitieniveau zullen bepalen", zegt Li Shuo, klimaatadviseur bij Greenpeace.

Terwijl China meer "progressief" was als het ging om het Montreal-protocol en de geleidelijke afschaffing van CFC's, vertoonde het minder tekenen van beweging in de luchtvaart, zei hij.

Annie Petsonk, internationaal adviseur bij het in Washington DC gevestigde Environmental Defense Fund, zei dat 80-90 procent van de emissies boven 2020-niveaus zou moeten worden gedekt door de overeenkomst voor de burgerluchtvaartsector om een ​​langetermijndoelstelling van koolstofneutrale groei te halen .

Volgens berekeningen van de non-profit International Council on Clean Transportation zou de deelname van China aan de initiële vrijwillige fasen van de deal van 2021 tot 2026 waarschijnlijk nodig zijn om die doelstelling van 80 procent te halen.

Dan Rutherford van de raad heeft gezegd dat de afwezigheid van China in de eerste fasen "zeker een groot gat in de berichtgeving zou zijn".

Donderdag drong de directeur-generaal Transport van de Europese Commissie er bij landen op aan zich bij de deal aan te sluiten.

"Ons doel moet ook zijn om te proberen de dekking te maximaliseren en om te proberen dat alle belangrijke luchtvaartnaties meedoen", zei Henrik Hololei tijdens een hoorzitting van de milieucommissie.

China weigerde mee te werken aan de inspanningen van de EU om internationale luchtvaartmaatschappijen te dwingen koolstofkredieten te kopen in het kader van hun regeling voor de handel in emissierechten om vluchten naar Europese luchthavens te dekken, wat de EU dwingt het plan op te schorten.

De Europese wetgevers staan ​​ook sceptisch tegenover de ontwerp-ICAO-resolutie, omdat deze niet voldoet aan de ambities van de EU.

Sommige leden van het EU-parlement zeggen dat het ontwerp niet ver genoeg gaat om een ​​verlenging van de vrijstelling voor internationale vluchten van het eigen EU-regeling voor de handel in luchtvaartemissies na 2016 te rechtvaardigen.

De EU moet beslissen of zij de internationale vluchten aan het einde van het jaar zal blijven vrijstellen.

De Civil Aviation Administration van China wil geen commentaar geven op het standpunt van China, maar Chai Haibo, vice-secretaris-generaal van de China Air Transport Industry Association, zei dat de industrie elke beslissing van de regering zou steunen.

"Multinationale onderhandelingen binnen een regeringskader zijn gunstiger en we hopen dat dit zal resulteren in een aanvaardbare deal voor alle partijen", zei hij.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending