Verbind je met ons

Klimaatverandering

Plenaire opening: Schulz afkomstig wereld klimaatverandering deal in Parijs

DELEN:

gepubliceerd

on

EP-delegatie naar COP21 - VN-conferentie over klimaatverandering in Parijs.

De baanbrekende mondiale overeenkomst over klimaatverandering die afgelopen weekend in Parijs werd gesloten, zou “een keerpunt voor de toekomst van onze planeet” kunnen zijn, zei voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement bij de opening. Hij noemde de deal ‘mondiaal, baanbrekend en trendsettend’, maar benadrukte dat deze nu in de praktijk moet worden gebracht.

De deal is mondiaal, omdat voor het eerst elke staat ter wereld heeft beloofd zich aan te sluiten bij de strijd tegen de klimaatverandering. Baanbrekend, omdat iedereen de noodzaak erkende om de opwarming van de aarde aanzienlijk onder de 2°C te houden, of zelfs te beperken tot 1.5°C. En trendsettend, omdat het erop gericht is dat onze planeet in de tweede helft van de eeuw ‘klimaatneutraal’ is, dat wil zeggen dat ze niet meer broeikasgassen uitstoot dan de aarde aankan, vervolgde hij.

Deze overeenkomst zal een radicale verandering met zich meebrengen in de manier waarop we energie produceren en consumeren, en een eerlijke evaluatie van onze vooruitgang om de vijf jaar. De EU moet haar klimaatverplichtingen nakomen, zowel intern als extern, concludeerde hij.

Namens het Parlement bedankte Schulz commissaris Miguel Arias Cañete, de Luxemburgse minister van Milieu Carole Dieschbourg en het hele onderhandelingsteam van de EU voor hun inspanningen, en in het bijzonder het Franse voorzitterschap van de conferentie, en de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, van wie hij zei dat hij naar het Parlement zou komen. in januari om over de uitkomst te praten.

 

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending