Verbind je met ons

Luchtkwaliteit

Europees Parlement verwerpt 'dieselgate' pardon

DELEN:

gepubliceerd

on

6576293_mlOp 14 december verwierp de Milieucommissie van het Europees Parlement het voorstel van de lidstaten om de limieten voor stikstofoxiden (NOx) voor dieselauto's te verzwakken en uit te stellen. Transport & Environment (T&E) verwelkomt dit besluit als een stap in de richting van het voorkomen dat nieuwe dieselauto's overmatige giftige dampen uitstoten. Het houdt ook een besluit tegen dat als illegaal wordt beschouwd [1] en geeft een krachtig signaal af dat het Europees Parlement de reputatie van 'made in Europe'-voertuigen en -wetten serieus neemt. 

Veertig EP-leden stemden voor de afwijzing, negen waren tegen en dertien onthielden zich van stemming.

Julia Poliscanova, medewerker schone voertuigen en luchtkwaliteit bij T&E, zei: “Het Europees Parlement kwam op voor Europa door 'ja' te zeggen tegen schone lucht en 'nee' tegen bedrog. Wij juichen het besluit van de leden van het Europees Parlement toe om een ​​einde te maken aan de illegale actie van autofabrikanten om overtollige uitstoot te vergeven. De technologie om uitlaten schoon te maken is direct beschikbaar en kost voor de meeste auto's slechts € 100. Het is een kleine prijs die we moeten betalen voor schone lucht.”

On 28 oktoberhebben de EU-regeringen ingestemd met nieuwe NOx-limieten voor dieselauto's die meer dan het dubbele zijn van de in 6 overeengekomen 'Euro 2007'-niveaus. Ze hebben ook de invoering van nieuwe limieten voor alle nieuwe auto's uitgesteld tot 2019. Vanaf 2021 zullen alle nieuwe auto's nog steeds mogen 50% meer NOx uitstoten dan de Euro 6-limiet van 80 mg per km.

Milieuadvocaten ClientEarth hebben het besluit van de Commissie onwettig geacht omdat het “de uitvoeringsbevoegdheden overschrijdt die door de EU-wetgever zijn verleend en onverenigbaar is met het doel van de Euro 6-verordening om de voertuigemissies geleidelijk te verminderen en de luchtkwaliteitsdoelstellingen te bereiken.”

Twee weken geleden zei het Europees Milieuagentschap dat stikstofdioxide (NO2) verantwoordelijk is voor een schatting 72,000 voortijdige sterfgevallen in Europa. Italië (21,600), Groot-Brittannië (14,100), Duitsland (10,400), Frankrijk (7,700) en Spanje (5,900) leden de meest voortijdige sterfgevallen als gevolg van deze giftige emissies. Al deze landen hebben gelobbyd voor zwakkere limieten voor dieselauto's, maar overtreden de EU-limieten voor stikstofdioxide. Luchtverontreiniging door NO2 wordt grotendeels veroorzaakt door dieselvoertuigen in stedelijke gebieden.

“72,000 sterfgevallen als gevolg van stikstofdioxide in Europa, voornamelijk door dieselvoertuigen, is een vermijdbaar dodental. De ministers van Milieu van de 28 landen moeten twee keer nadenken voordat ze autofabrikanten een vergunning geven om te vervuilen. Naast wangedrag van bedrijven staan ​​bij deze beslissing ook vroegtijdige sterfgevallen en de kwaliteit van Europese levens op het spel.”

advertentie

De ministers van Milieu zullen elkaar ontmoeten 16 december om het besluit van 28 oktober te overwegen dat de NOx-limieten voor dieselauto's verzwakt en uitstelt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending