Verbind je met ons

Klimaatverandering

COP21: Klimaatakkoord 'definitief ontwerp' bereikt in Parijs

DELEN:

gepubliceerd

on

_87173527_87173524Organisatoren van de klimaatbesprekingen in Parijs zeggen dat er na bijna twee weken van intensieve onderhandelingen een definitieve ontwerptekst is bereikt.

Een ambtenaar in het kantoor van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius vertelde persbureau AFP dat het ontwerp om 10 uur GMT aan de ministers zou worden gepresenteerd.

Er zijn tot nu toe geen details vrijgegeven over de voorgestelde overeenkomst.

De voorlopige overeenkomst werd bereikt bijna 16 uur nadat de gesprekken volgens planning zouden zijn afgerond.

“We moeten een tekst presenteren”, zei de ambtenaar, eraan toevoegend dat het ontwerp nu in de zes officiële talen van de VN zou worden vertaald.

Analisten zeggen dat dit geen uitgemaakte zaak is; het zal pas definitief worden aangenomen als er geen bezwaren worden geuit tijdens de ministeriële bijeenkomst van zaterdagochtend, en zelfs dit zal waarschijnlijk niet vóór de middag in de Franse hoofdstad gebeuren.

Fabius, die de gesprekken heeft voorgezeten, had eerder gezegd dat de “omstandigheden nog nooit zo goed waren” voor een sterk en ambitieus akkoord. Er werd aanzienlijke vooruitgang gemeld op een reeks punten, en er waren aanwijzingen voor een echt compromis tussen de partijen.

advertentie

Hij voegde eraan toe dat landen het doel steunden om de mondiale temperatuurstijging tot 2 graden Celsius te beperken, maar dat ze ermee instemden hun uiterste best te doen om de stijging van de temperatuur op 1.5 graden Celsius te houden. Het taalgebruik over het terugdringen van de uitstoot op de lange termijn werd echter bekritiseerd omdat het de ambitie aanzienlijk afzwakte. De kwestie van de verschillende eisen aan verschillende landen, afhankelijk van hun rijkdom en ontwikkelingsniveau – tijdens de gesprekken ‘differentiatie’ genoemd – zou de oorzaak van de problemen zijn.

Een ander groot probleem was de transparantie: de rijkere landen willen één enkel systeem voor het meten, rapporteren en verifiëren van de verplichtingen die landen als onderdeel van deze overeenkomst aangaan.

Er wordt gezegd dat dit van cruciaal belang is voor de VS, die ervoor willen zorgen dat China aan hetzelfde soort toezicht wordt onderworpen als zij. China en India zijn niet happig op dit soort toezicht.

VN-klimaatconferentie 30 november - 11 december 2015

Op COP 21 – de 21e sessie van de Conferentie van de Partijen – kwamen ruim 190 landen bijeen in Parijs om een ​​mogelijke nieuwe mondiale overeenkomst over klimaatverandering te bespreken, gericht op het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen om de dreiging van gevaarlijke opwarming als gevolg van menselijke klimaatverandering te voorkomen. activiteiten.

COP21 Levend: Het laatste nieuws uit Parijs

Uitleg: Wat is klimaatverandering?

Op video: Waarom is de conferentie van Parijs belangrijk?

Grafisch: Klimaatverandering in zes grafieken

 

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending