Verbind je met ons

Klimaatverandering

Campagnevoerders roepen op tot COP21 om economieën weg te halen van fossiele brandstoffen

DELEN:

gepubliceerd

on

cop21-parijsCampaigners have called on world leaders attending the climate talks in Paris to press for further  action to “shift economies away from fossil fuels”.

They also condemned the “half measures” pledged by many governments at the start of the 21st climate talks.

De opmerkingen komen nadat de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, namens de Europese Unie de COP21-klimaatbesprekingen van de Verenigde Naties in Parijs toesprak.

De bijeenkomst van een ongekend aantal van 147 staatshoofden uit de wereld markeert het begin van twee weken van klimaatbesprekingen, die naar verwachting zullen leiden tot een mondiaal akkoord dat in 2020 van kracht moet worden.

Susann Scherbarth, klimaatcampagnevoerder voor Friends of the Earth Europe zei echter: “De EU is niet de klimaatleider die president Juncker ons wil laten denken.

“Juncker pochte dat de EU haar emissiereductiedoelstelling voor 2020 al heeft overschreden, waarom is ze dan naar Parijs gekomen met zo’n lage doelstelling van slechts 40% voor 2030? De armste en ontwikkelingslanden ter wereld zullen terecht niet overtuigd worden door dit actieniveau.

“Het is waar dat burgers al het voortouw nemen in de energietransitie, zoals Juncker zei, maar dit komt doordat de Europese regeringen er niet in slagen ons van fossiele brandstoffen af ​​te krijgen. De EU moet al haar gewicht in de schaal leggen voor de energietransitie.

advertentie

“Het is historisch dat zoveel wereldfiguren hier vandaag zijn gekomen en hebben gesproken over de ernst van de klimaatcrisis – maar we zullen wachten tot we overtuigd worden door daden, niet door woorden.

“Overal in Europa en over de hele wereld zijn mensen de straat op gegaan om op te roepen tot de echte oplossingen die we nodig hebben – en ze zullen druk blijven uitoefenen op regeringen om onze economieën af te wenden van fossiele brandstoffen.”

Commenting on the French President Francois Hollande’s opening speech, Florent Compain, president of Friends of the Earth France, said: “President Hollande stated that he wants an ambitious and equitable climate agreement.

“But how can France lead if it cannot reign in its polluters? Companies like Engie and EDF, in which the French state is a shareholder, still refuse to close their 46 dirty coal plants. This must change urgently, we need climate justice now.”

Friends of the Earth International – the world’s largest grassroots environmental network – says it does not have high expectations for the outcome of the ‘COP21’ climate summit.

Its members will be present in Paris to call for a “transformation of the energy system.”

Ondertussen heeft het Europees Parlement een initiatiefrapport aangenomen waarin het zijn standpunt over stedelijke mobiliteit uiteenzet, opgesteld door Groen Europarlementariër Karima Delli.

After the vote, Delli said: “The European Parliament has voted in favour of reorienting of transport policy in our cities and ensuring it can respond to major challenges facing the sector today. We need to ensure the transport sector shifts towards renewable and truly sustainable energy sources and, ultimately, this means shifting away from car dominated systems and fossil fuels like diesel and petrol.

“Transport has major implications for climate change, public health and the environment. The sector is responsible for 70% of urban greenhouse gas emissions, whilst over 400,000 people die prematurely each year from air pollution, to which transport is a major contributor. We urgently need more proactive policy action to change this. As again highlighted by the Volkswagen scandal, this also implies rigorous air pollution laws that are properly enforced.”

Het rapport roept op tot vermindering van de CO2-uitstoot door stedelijk vervoer. Het roept ook op tot de introductie van auto-emissietests op basis van reële rijomstandigheden en zonder dat er momenteel wordt nagedacht over de mazen in de wet.

“Cities should develop sustainable transport plans including low emissions zones, safe speed limits, alternating traffic, affordable public transport and improved cycling infrastructure,” said  the deputy.

“The report also urges a greater implementation of smart transport systems, which aim to limit traffic, for example by developing car sharing or real time traffic information. Revenue from tolls or road taxes should be devoted to sustainable mobility projects.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending