Verbind je met ons

CO2 uitstoot

UKIP roept op tot schrapping van het Europese emissiehandelssysteem

DELEN:

gepubliceerd

on

ets_mytheEr zijn oproepen gedaan om het Europese emissiehandelssysteem (ETS), dat een centrale rol moet spelen in de inspanningen van de EU om de COXNUMX-uitstoot terug te dringen, te schrappen.    

Het ETS is het grootste emissiehandelssysteem ter wereld, dat betrekking heeft op fabrieken en energiecentrales in de hele EU die vergunningen moeten kopen om te kunnen vervuilen. Maar het wordt ontsierd door een reeks schandalen over frauduleus gebruik van koolstofkredieten. Aanklagers in Italië hebben ook gezegd dat terroristische organisaties geld zouden kunnen verdienen aan het veel bekritiseerde plan.

Nu heeft de UKIP opgeroepen om de regeling helemaal af te schaffen. Vice-voorzitter Paul Nuttall zei op deze website: “Dit destructieve en corrupte ETS-systeem moet worden geschrapt. Het drijft de energieprijzen omhoog, helpt onze staalindustrie te vernietigen, staat wijd open voor fraude en geeft perverse prikkels aan de zware industrie in China. Het doorsnijden van de keel van de industriële basis in Groot-Brittannië en het op de uitkering zetten van geschoolde werknemers. Het moet stoppen."

Het Schotse Conservatieve Europarlementariër Ian Duncan, de nieuw benoemde rapporteur van het Europees Parlement over wetgeving ter hervorming van de ETS, roept niet op tot afschaffing ervan, maar pleit in plaats daarvan voor hervormingen. Hij heeft aan Energiecommissaris Miguel Canete geschreven waarin hij hem vraagt ​​de stappen te schetsen die hij neemt om deze “ernstige” kwestie aan te pakken en “wat voor werk u samen met de lidstaten doet om fraude en misbruik met de ETS uit te bannen.” Duncan zei: “Het is bekend dat ETS is blootgesteld aan wat men ‘traditionele’ vormen van fraude zou kunnen noemen. Het is van cruciaal belang dat een hervormd ETS de mazen in de wet dichtt voor alle soorten fraude, aangezien criminaliteit van welke aard dan ook het vertrouwen van het publiek in de handel aantast. schema."

Hij voegde hieraan toe: “Als rapporteur van het Parlement voor de komende hervormingen ben ik van mening dat het absoluut noodzakelijk is dat er onmiddellijk stappen worden ondernomen om alle ETS-fraude aan te pakken en dat alle juridische mazen in de wetgeving die deze handel faciliteren, met spoed worden gedicht. is een belangrijk initiatief, maar het mag niet openstaan ​​voor misbruik."

Koolstofkredietfraude is een miljardenindustrie in de EU. Criminelen registreren zich om vergunningen te verhandelen om koolstof uit te stoten, die ze vervolgens BTW-vrij importeren en in hun thuisland verkopen, inclusief de BTW. Maar in plaats van de belasting aan de autoriteiten te betalen, verdwijnen ze en investeren het geld elders. Bewijs van ‘verdachte activiteit’ in de ETS-handel werd slechts drie jaar na de lancering van het emissiehandelssysteem in 2005 aan het licht gebracht.

ETS is in het leven geroepen als een cap-and-trade-systeem voor transacties van Europese eenheidsrechten. Elke overdracht van EUA’s wordt geregistreerd in een nationaal register voordat deze centraal wordt opgeslagen bij de Europese Commissie. Het idee was om de krachten van de markt te gebruiken om de EU-doelstelling te bereiken om de broeikasgassen in 40 met 1990% terug te dringen ten opzichte van het niveau van 2030. In een rapport van juli van de Europese Rekenkamer (ECA) werd echter gesteld dat er een maas in de wet is die een belasting op koolstofkredieten mogelijk maakt De fraude is nog niet volledig afgesloten en ETS "blijft nog steeds een risico lopen op btw-fraude." Het potentiële BTW-verlies werd geschat op ongeveer € 500 miljoen.

advertentie

De ETS heeft gedurende zijn tienjarig bestaan ​​te maken gehad met een reeks schadelijke schandalen, waaronder de wederverkoop van gebruikte credits, phishing-fraude en cyberdiefstal. Hoewel er stappen zijn ondernomen om de markt te beschermen, zegt de ERK dat er nog steeds problemen moeten worden aangepakt, zoals controles op het openen van ETS-rekeningen, transactiemonitoring en markttoezicht. Op EU-niveau is er geen specifiek orgaan dat verantwoordelijk is voor het toezicht op de markt, en het Hof oordeelde dat de samenwerking tussen de nationale toezichthouders en de Europese Commissie onvoldoende is geweest. Het EU-politieagentschap Europol werkt samen met Eurojust, het in Nederland gevestigde EU-agentschap voor justitiële samenwerking in strafzaken, om “georganiseerde criminele structuren” te ‘identificeren en te ontwrichten’.

Toch zei een EU-insider: "Het plan zit vol fraude. Het potentieel voor marktmanipulatie is bijzonder groot omdat er geen daadwerkelijke fysieke goederen worden geleverd."

Op een recente conferentie in het Europees Parlement over EU-ETS en koolstofkredietfraude werd verteld dat “er een duidelijke mutatie heeft plaatsgevonden naar op diensten gebaseerde fraude, omdat fraudeurs interesse hebben getoond in immateriële goederen en hun criminele activiteiten hebben uitgebreid naar de milieu- en energiesector. markten".

In Europa zijn er zes legitieme ‘handelsplatforms’ voor transacties van EUA’s of koolstofkredieten, waaronder de European Climate Exchange in Londen. Tot nu toe zijn ruim 2 miljard EUA's, ter waarde van zo'n 90 miljard euro, verhandeld, maar het is niet de eerste keer dat ETS-fraude wordt ontdekt. In 2010 werden in heel Europa, inclusief Groot-Brittannië, meer dan 100 mensen gearresteerd wegens frauduleuze ETS-handel met een geschatte waarde van € 5 miljard.

In december 2010 voerde de Italiaanse Guardia di Finanza invallen uit bij 150 bedrijven in acht verschillende regio's van Italië. Dit gebeurde slechts een paar weken nadat de Italiaanse Power Exchange (GME) alle handel in koolstofkredieten had stopgezet vanwege een groot aantal "abnormale" transacties". Het potentiële BTW-verlies werd geschat op € 500 miljoen. In 2011 werd een aanval gelanceerd op handelsplatforms in heel Europa door hackers die 3.3 miljoen CO50-credits ter waarde van 2011 miljoen euro stalen. In 3.3 werd een aanval gelanceerd op handelsplatforms in heel Europa door hackers die 50 miljoen COXNUMX-credits ter waarde van XNUMX miljoen euro stalen. EU-coördinator terrorismebestrijding Gilles Kerchove en de Europese Commissie weigerden commentaar te geven.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending