Verbind je met ons

Luchtkwaliteit

Landbouwlobby dreigt vooruitgang op het gebied van vitale luchtverontreinigingswetten

DELEN:

gepubliceerd

on

Een rookwolk stijgt op boven Gaza in de nasleep van de luchtaanval (Archief)Britse EP-leden worden door de landbouwlobby onder druk gezet om de voorgestelde nieuwe EU-wetgeving inzake luchtverontreiniging waarover deze week wordt gestemd, af te zwakken.

De National Emission Ceiling (NEC)-richtlijn zal nieuwe limieten stellen aan de nationale emissies van schadelijke luchtverontreiniging en is essentieel voor het bereiken van een betere luchtkwaliteit in het VK, waar luchtverontreiniging naar schatting tienduizenden vroege sterfgevallen per jaar veroorzaakt.

EP-leden, onder leiding van de Britse politici Catherine Bearder en Seb Dance, hebben aangedrongen op sterkere bezuinigingen op de vervuiling. Maar ze worden geconfronteerd met druk van de Britse regering en de landbouwlobby om de doelstellingen voor methaan en ammoniak – twee vervuilende stoffen die verband houden met de landbouw – af te zwakken.

Alan Andrews, luchtvervuilingsadvocaat bij ClientEarth, zei: “De Britse regering beweert dat het terugdringen van luchtvervuiling een 'prioriteit' na de Hooggerechtshof bevolen het eerder dit jaar om de lucht in het VK schoon te maken. Haar pogingen om deze richtlijn te ondermijnen tonen aan hoe zwak haar vastberadenheid is.

“Het wil met name lagere doelen voor ammoniak en wil de methaandoelen helemaal schrappen. Als het succesvol is, zal het de toch al onvoldoende inspanningen om de gezondheid van mensen tegen luchtverontreiniging te beschermen verder in gevaar brengen.”

ClientEarth gelooft dat de regering handelt onder druk van landbouwlobbyisten, aangezien hun standpunt rechtstreeks de standpunten van de National Farmers' Union weerspiegelt.

In juli 2015 sprak de NFU haar "bittere teleurstelling" uit over de doelstellingen voor ammoniak en methaan.

advertentie

Eerder zei dr. Diane Mitchell, hoofdmilieuadviseur van de NFU, dat ze "ernstige zorgen" hadden over de vraag of het doelwit.

Alan Andrews zei: “Het is onaanvaardbaar dat de regering zich op deze manier gedraagt. Ze stellen de landbouwindustrie boven onze gezondheid.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending