Verbind je met ons

CO2 uitstoot

Vervuiling door auto's: het laatste geval toont aan dat systemische tekortkomingen in de regelgeving dringend moeten worden aangepakt, zeggen Groenen

DELEN:

gepubliceerd

on

TAILPIPE-VERVUILINGIn reactie op de laatste beschuldigingen in Duitsland dat een nieuwe autofabrikant, Opel, mogelijk ook de gegevens over de uitstoot van verontreinigende stoffen heeft vervalst, blijkt uit onderzoek van een Zwitsers instituut (1)Rebecca Harms, covoorzitter van de Groenen/EFA, zei: “Dit laatste schandaal onderstreept dat dit een sectorbreed probleem is en niet alleen beperkt is tot Volkswagen. Er is sprake van een systemisch falen in de regulering van de auto-industrie en dit is een probleem voor de hele EU. maar tot nu toe is er geen adequaat EU-antwoord geweest. We kunnen niet zomaar accepteren dat de EU-regels die gericht zijn op de bescherming van de volksgezondheid en het milieu eenvoudigweg worden genegeerd.

“Wekenlang hebben we de Europese Commissie opgeroepen om een ​​alomvattend onderzoek in te stellen naar de beschuldigingen van vervalsing van emissiegegevens door autofabrikanten en naar de rol van de verantwoordelijke nationale autoriteiten, en ervoor te zorgen dat eventuele overtredingen op de juiste manier worden bestraft. We hebben ook opgeroepen tot een Onderzoekscommissie van het Europees Parlement Wij dringen er al jaren bij de Commissie op aan om de mazen in de EU-regels voor auto-emissies te dichten, die autofabrikanten in staat stellen auto’s te produceren en op de markt te brengen die verontreinigende stoffen uitstoten op een aanzienlijk hoger niveau dan de limieten die zijn vastgelegd in de EU-wetgeving. Het is nu tijd dat de Commissie ophoudt met toegeven aan de autolobby en haar partners in bepaalde EU-regeringen."

In zijn commentaar op het lopende proces ter herziening van het huidige testcyclussysteem voor het meten van de uitstoot van vervuilende auto’s, dat al volgende week afgerond zou kunnen worden, voegde woordvoerder van het Groene Milieu en vice-president Bas Eickhout toe: “Het is cynisch en onbegrijpelijk dat EU-regeringen actief bezig zijn Het is precies het tegenovergestelde van hoe een verantwoordelijke toezichthouder op deze schandalen zou moeten reageren.

“We weten dat de huidige laboratoriumtestprocedure voor het meten van verontreinigende emissies betekent dat veel auto’s worden goedgekeurd voor verkoop op de markt, ondanks dat de vervuilende emissies onder reële rijomstandigheden vele malen boven de wettelijke limieten liggen. Dit moet dringend veranderen. Er is echter een voorstel van De Europese Commissie voor een emissietest onder reële rijomstandigheden omvat vrijstellingen die zouden betekenen dat auto's goedgekeurd kunnen blijven voor de markt, zelfs als ze niet voldoen aan de EU-grenswaarden voor verontreinigende stoffen. Onder een zogenaamde 'conformiteitsfactor' zouden fabrikanten dit mogen doen auto's op de markt brengen die de limieten met 50-60% overschrijden. Wat nog erger is, is dat veel EU-regeringen proberen deze conformiteitsfactor te verhogen en toe te staan ​​dat auto's de vervuilingslimieten permanent overschrijden. Dit is een schande. Nu het comitologieproces voor overeenstemming over de regels is afgerond Tot slot dringen we er bij de Commissie en de regeringen van de EU met klem op aan om een ​​testcyclus goed te keuren die gebaseerd is op reële rij-uitstoot, zonder uitzonderingen. Het alternatief zou een mislukking zijn voor de Europese burgers."

(1) De Duitse NGO Deutsche Umwelthilfe heeft de bevindingen vrijgegeven

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending