Verbind je met ons

Milieu

Renewables investeringen sneller dan fossiele brandstoffen, zegt rapport

DELEN:

gepubliceerd

on

hernieuwbare_energie_zuid-afrika-financiën-reipppIn veel landen "overtreffen" hernieuwbare energiebronnen fossiele brandstoffen wat betreft nieuwe investeringen, volgens een nieuw rapport van het International Renewable Energy Agency (IRENA). In 2013 bedroeg het mondiale bedrag aan investeringen in wind- en zonne-energie €241 miljard, 17% meer dan het jaar daarvoor, aldus het rapport.

Aziatische landen, zo zegt het rapport, zoeken steeds vaker naar manieren om hun biomassabronnen te gebruiken om de mondiale uitstoot van broeikasgassen te helpen terugdringen. IRENA zegt dat landen als China “ambitieuze doelstellingen” aannemen voor de ontwikkeling van bio-energie en biobrandstoffen. De productie van bio-energie is in 9 met ongeveer 2014% gestegen, waarbij China, 's werelds grootste uitstoter van broeikasgassen, het voortouw nam, samen met Brazilië en Japan. Uit nieuwe cijfers van IRENA blijkt dat de productie van vloeibare biobrandstoffen in 9 met 2014% is gestegen en daarmee het hoogste niveau tot nu toe heeft bereikt. Hoewel de Verenigde Staten en Brazilië het totale volume domineerden, kende Azië een "bijzonder" hoge groei.

Uit het onderzoek blijkt dat de geschatte mondiale vraag naar biomassa in de Verenigde Staten, China, India, Brazilië en Indonesië in 56 samen 2030% van het totaal zal uitmaken. Ondertussen zegt een nieuwe studie dat ondanks de “indrukwekkende prestatie” van de nieuwe nationale energiestrategie “Er moet nog veel worden gedaan” om de grote afhankelijkheid van China van steenkool te verminderen en om een ​​“echte” vermindering van de uitstoot van broeikasgassen tot stand te brengen. De belofte van China om de CO2-uitstoot te verminderen wordt bekritiseerd omdat deze niet ambitieus genoeg is, omdat deze niet voldoet aan de ambities om de opwarming te beperken tot de drempel van 2˚C en omdat een grotere vermindering van de koolstofintensiteit en een eerdere emissiepiek mogelijk worden geacht.

Dit zijn de bevindingen van een analyse van de toezeggingen op het gebied van emissiereductie door de grootste uitstoters ter wereld, door Friends of Europe (FoE), een in Brussel gevestigde denktank. Een afzonderlijke studie door Climate Action Tracker, een consortium van klimaatonderzoeksorganisaties, zegt dat beloftes zijn gedaan van regeringen om hun nationale uitstoot van broeikasgassen te beperken zijn ‘onvoldoende’. De groep analyseerde 15 van de 29 bijdragebeloften en beoordeelde er zes, waaronder China, als slechts ‘medium’.

De resultaten zijn met alle ogen gericht op de VN-klimaatonderhandelingen in Parijs in december, waar de wereldleiders bijeen zullen komen om een ​​nieuwe, ambitieuze en juridisch bindende klimaatovereenkomst af te sluiten. China is verantwoordelijk voor 30% van de mondiale uitstoot (bijna het dubbele van de (de op een na grootste, de VS) heeft zich ertoe verbonden de CO60-uitstoot tegen 65 met 2-2030% te verminderen ten opzichte van het niveau van 2005, waarbij 20% van de energie tegen 2030 uit niet-fossiele brandstoffen moet komen.

FoE zegt dat de inspanningen die al door het Chinese leiderschap zijn ondernomen “significante” resultaten hebben opgeleverd: het land is uitgegroeid tot de wereldleider op het gebied van investeringen in hernieuwbare energie, het gebruik van steenkool is gedaald en de koolstofintensiteit is met meer dan 30% teruggebracht. Met de nieuwe doelstellingen voor 2030 die op 30 juni zijn ingediend, heeft China zich er ook toe verbonden zijn bosbestand met ongeveer 4.5 miljard kubieke meter te vergroten ten opzichte van het niveau van 2005.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending