Verbind je met ons

Milieu

Milieu Europarlementsleden stemmen om off-road motor vervuiling tegen te gaan

DELEN:

gepubliceerd

on

Niet voor de weg bestemde mobiele machines-700x410Emissies van niet voor de weg bestemde mobiele machines zijn verantwoordelijk voor ongeveer 15% van de NOx-uitstoot en 5% van de deeltjesemissies in de EU ©AP Images/EP

Ontwerpregels om de uitstoot van belangrijke luchtverontreinigende stoffen door niet voor de weg bestemde mobiele machines (NRMM), variërend van grasmaaiers tot bulldozers, tractoren en binnenvaartschepen, terug te dringen, werden dinsdag (15 september) gesteund door de leden van de Milieucommissie. NRMM-motoren zijn verantwoordelijk voor ongeveer 15% van alle NOx- en 5% van de deeltjesemissies in de EU.

“Today’s vote represents a crucial step in setting rules that, by improving air quality, enhance EU citizens’ lives. We have managed to show that environment protection, consumers’ health and the competitiveness of our industries are not irreconcilable objectives, as many would like to believe, but, on the contrary, they are two sides of the same coin. I hope that the upcoming negotiations with the Council will confirm and improve the results achieved today”, said Elisabetta Gardini (EPP, IT), who is steering the legislation through Parliament, after the committee approved her report by 64 votes to 3, with no abstentions.

De ontwerpregels zouden betrekking hebben op verbrandingsmotoren die worden gebruikt in machines variërend van kleine handapparatuur, zoals grasmaaiers en kettingzagen, via landbouw- en landbouwmachines (oogstmachines, cultivators), bouwmachines (bulldozers, graafmachines) tot treinwagons, locomotieven en landvoertuigen. binnenvaartschepen.

De leden van het Europees Parlement hebben de regels gewijzigd om de administratieve lasten die zij aan kleine bedrijven opleggen tot een minimum te beperken. Gezien de lange levensduur van niet voor de weg bestemde mobiele machines stelden ze ook voor om bepalingen op te nemen om eigenaren aan te moedigen machines die al in gebruik zijn, uit te rusten met schonere modelmotoren, vooral in dichtbevolkte stedelijke gebieden en gebieden die in strijd zijn met de EU-wetgeving inzake luchtkwaliteit.

Tijdelijke ontheffing voor kranen en binnenvaartmotoren

De commissie pleitte voor tijdelijke vrijstellingen van de regels voor mobiele kranen, motoren voor binnenvaartschepen, zware machines en alle machines met een langere levensduur vervaardigd door het midden- en kleinbedrijf (MKB).

advertentie

De commissie was het echter niet eens over nieuwe emissienormen in lijn met Amerikaanse normen in combinatie met een deeltjesnummer (PN) voor binnenschepen.

De EP-leden benadrukten ook de mogelijke synergieën tussen de NRMM-sector en zware bedrijfsvoertuigen (HDV's), aangezien technologieën met elkaar verbonden zijn, en nodigden de Europese Commissie uit om verdere actie op dit gebied te overwegen.

Meet de werkelijke uitstoot

De Commissie zou ook moeten bepalen in hoeverre de emissies die voortkomen uit de testcyclus overeenkomen met de emissies die tijdens de daadwerkelijke werking worden gemeten, zo dringen de leden van het Europees Parlement aan.

Hoewel de NRMM-sector veel kleiner is dan andere bronnen van emissies, zoals lichte en zware wegvoertuigen, stoot deze volgens de Europese Commissie 15% van alle NOx en 5% van alle fijnstof in de EU uit.

Sluit ultrafijne deeltjes af

De ontwerpverordening heeft tot doel de uitstoot van de volgende belangrijke luchtverontreinigende stoffen terug te dringen: stikstofoxiden (NOx), koolwaterstoffen (HC), koolmonoxide (CO) en deeltjes. Voor dit laatste introduceert het in de meeste motorcategorieën een limiet op het aantal deeltjes (PN) als aanvulling op de limiet op de deeltjesmassa (PM): op deze manier zal de uitstoot van zogenaamde “ultrafijne” deeltjes ook worden beperkt, waardoor het meest recente sluitende bewijsmateriaal over hun nadelige gevolgen voor de gezondheid.

Omdat de NRMM-emissies vaak geconcentreerd zijn in stedelijke gebieden met luchtkwaliteitsproblemen, drongen de EP-leden er bij de EU-lidstaten op aan maatregelen te nemen om eigenaren aan te moedigen oudere machines achteraf uit te rusten met roetfilters.

Volgende stappen

Mevrouw Gardini kreeg met 62 stemmen voor en 3 tegen, zonder onthoudingen, het mandaat om informele onderhandelingen met de Raad van Ministers te starten met het oog op het bereiken van een akkoord in eerste lezing, dat vervolgens in stemming zou worden gebracht in het Parlement.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending