Verbind je met ons

Klimaatverandering

Expertconsortium waarschuwt inspanningen om de opwarming van de aarde te beperken onvoldoende

DELEN:

gepubliceerd

on

climate_change_chimney_0Beloften van regeringen over de hele wereld om hun nationale uitstoot van broeikasgassen te beperken voorafgaand aan de VN-klimaattop in Parijs in december, waar een bindend internationaal klimaatverdrag voor na 2020 zal worden gesloten, zijn onvoldoende om de opwarming te beperken tot de drempel van 2°C.

Dat blijkt uit een studie van consortium Climate Action Tracker, die komt in de aanloop naar de VN-klimaatbesprekingen in Parijs in december.

In de aanloop naar de top hebben 29 regeringen hun "Intended Nationally Bepaald Contributions" (INDC's) vrijgegeven, waarvan de overgrote meerderheid te zwak is om de opwarming van de aarde te beperken tot wetenschappelijk aan te raden niveaus.

Volgens Climate Action Tracker pakken de huidige plannen ongeveer 65% van de wereldwijde uitstoot aan.

De groep analyseerde 15 van de 29 bijdragebeloften en beoordeelde zeven als "onvoldoende" (Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zuid-Korea en Rusland) en zes "gemiddeld" (China, de EU, Mexico, Noorwegen, Zwitserland en de VS).

Slechts twee van de plannen - uit Ethiopië en Marokko - werden als "voldoende" beschouwd.

Volgens Bill Hare, van Climate Analytics, moeten de toezeggingen “aanzienlijk worden versterkt voor de periode 2020-2025”.

advertentie

"Het is duidelijk dat als de bijeenkomst in Parijs de huidige klimaattoezeggingen voor 2030 vasthoudt, het in wezen onhaalbaar zou kunnen worden om de opwarming onder de 2°C te houden, en 1.5°C onbereikbaar", zei hij.

Wetenschappers zeggen dat regeringen de opwarming moeten beperken tot 2˚C van pre-industriële temperaturen als we catastrofale klimaatverandering willen voorkomen.

"Je zou verwachten dat alle nieuwe klimaatdoelstellingen van de regering samen de wereld op een lager emissiepad zouden brengen, maar dat is niet het geval", zei Louise Jeffery van het Potsdam Institute for Climate Impact Research.

"Een bijdragende factor is het feit dat de INDC's van Rusland, Canada en Nieuw-Zeeland niet in overeenstemming zijn met hun gestelde langetermijndoelen (2050)."

Climate Action Tracker ontdekte dat veel landen, waaronder Canada, niet het beleid hebben om daadwerkelijk de emissiereducties door te voeren die nodig zijn om aan hun eigen INDC's te voldoen.

China en de EU vormen in dit geval de uitzondering met slechts minimale beleidsaanpassingen die nodig zijn om hun bijdragedoelstellingen te halen.

"Nu het huidige beleid onvoldoende is om de uitstoot tegen 2025 zelfs tot het INDC-niveau te beperken, is het duidelijk dat het opvoeren van meer beleidsactie moet worden aangemoedigd als onderdeel van de Overeenkomst van Parijs", aldus professor Kornelis Blok van Ecofys.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending