Verbind je met ons

Milieu

Meer dan 66 miljard PET-flessen gerecycled in Europa in 2014

DELEN:

gepubliceerd

on

flessen_gesnedenIn 66 werd het equivalent van 1.5 miljard PET-flessen van 2014 liter ingezameld en gerecycled, wat neerkomt op 57% van de flessen en containers die op de markt zijn gebracht. Deze conclusie komt uit een rapport dat PCI PET Packaging Resin & Recycling Ltd voor Petcore Europe heeft uitgevoerd op basis van een Europees onderzoek onder actoren die betrokken zijn bij de inzameling, sortering en recycling van PET. 

“PET-inzameling en recycling blijven toenemen en zijn de afgelopen 25 jaar een succesverhaal. PET is veruit het meest gerecyclede plastic materiaal in Europa. We kunnen het echter nog beter doen en actief bijdragen aan de Europese circulaire economie, vooral omdat PET nu nieuwe toepassingen doordringt”, legt Patrick Peuch, uitvoerend directeur van Petcore Europe, uit.

De resultaten worden gepresenteerd tijdens de Petcore Europe Conference in Brussel op 24 november.    

PET-inzamelingspercentages in Europa Kijkend naar de 2014-inzamelingspercentages in Europa blijkt dat de PET-inzameling met 1,8 miljoen ton flessen en containers met 6.8% is gegroeid ten opzichte van 2013. Als we dit aantal vergelijken met naar schatting 3,1 miljoen ton De vraag naar flessen en containers die in deze periode op de markt zijn gebracht, duidt op een inzamelingspercentage van 57%. In 2014 nam de groei van de PET-vraag zelf toe met 4.8%.

“Hoewel het inzamelingspercentage met 1.3% is gestegen ten opzichte van 2013, illustreert dit duidelijk de noodzaak van een tweezijdige aanpak”, schetst Patrick Peuch. “Aan de ene kant moet onze industrie samenwerken om de inzamelingsprocessen op elkaar af te stemmen om hogere recyclingdoelstellingen te realiseren. Aan de andere kant moeten consumenten meer betrokken worden. Het vergroten van het bewustzijn van consumenten over het belang van inzameling en de waarde van recycling, vooral in de context van de circulaire economie-aanpak van de Europese Commissie, en hun eigen rol in het proces zijn van cruciaal belang.” Bovendien lopen de inzamelingspercentages in heel Europa aanzienlijk uiteen: een aantal lidstaten overschrijdt het gemiddelde van 57%, terwijl verschillende andere nog steeds achterlopen en waar veel meer kan en moet worden gedaan.

PET-recyclingpercentages in Europa In 2014 werd in Europa 1.7 miljoen ton PET gerecycled. Met een geïnstalleerde verwerkingscapaciteit van naar schatting circa 2.1 miljoen ton bedroeg het bedrijfspercentage van de recyclingindustrie slechts 79%, lager dan het percentage van 83% in 2013. Deze daling illustreert de uitdagingen waarmee de PET-industrie in 2014 te maken kreeg, met name de prijsstelling in de hele RPET-keten (gerecycled PET) en de druk van de lage prijzen voor nieuwe PET-hars in het laatste kwartaal van het jaar. Bovendien lag het verwerkte PET-volume in 2014 ook onder het inzamelvolume. Volgens de deelnemers aan de enquête is dit verschil te wijten aan procesverliezen, onderhoudsonderbrekingen, ploegenprogramma's en productieschema's die zijn aangepast aan de beschikbare balenvoorraad. Dit laatste, problemen in verband met de aanvoer van balen, werd genoemd als een van de belangrijkste factoren die bijdroegen aan de lagere productiviteit in 2014. De evolutie van de prijzen voor PET-hars en de vraag naar gerecycleerd PET blijven onzeker voor de toekomst.

Over PET 

advertentie

PET (PolyEthyleen Tereftalaat) is een sterke maar lichtgewicht vorm van helder polyester. Het wordt gebruikt voor het maken van containers voor frisdranken, sappen, alcoholische dranken, water, eetbare oliën, huishoudelijke schoonmaakmiddelen en andere food en non-food toepassingen. Omdat het een polymeer is, bestaan ​​de moleculen van polyethyleentereftalaat uit lange ketens van zich herhalende eenheden die alleen de organische elementen koolstof (C), zuurstof (O) en waterstof (H) bevatten. Over Petcore Europe Petcore Europe is de Europese brancheorganisatie gevestigd in Brussel die de hele PET-waardeketen in Europa vertegenwoordigt. Onze missie is ervoor te zorgen dat de PET-industrie en haar verenigingen op één lijn liggen om meer waarde en duurzame groei van de PET-waardeketen te realiseren, om ervoor te zorgen dat PET wordt gepositioneerd en erkend als een ecologisch duurzaam verpakkingsmateriaal, om de belangen van de Europese PET-sector te vertegenwoordigen industrie aan de Europese instellingen en andere belangrijke belanghebbenden, om innovatieve verpakkingsoplossingen vanuit een recyclingperspectief te valideren en te ondersteunen, en om met alle geïnteresseerde partijen samen te werken om de duurzame groei van de inzameling en recycling van PET-post-consumer te garanderen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending