Verbind je met ons

Landbouw

Blauwvintonijn visseizoen 2015: EU profiteert van het herstel van de voorraad

DELEN:

gepubliceerd

on

pacific-blauwvintonijnHet belangrijkste visseizoen voor blauwvintonijn loopt van 26 mei tot 24 juni; dit is wanneer grote schepen, ringzegenvaartuigen, mogen vissen op blauwvintonijn in de Middellandse Zee en de oostelijke Atlantische Oceaan.

Dit jaar is er voor het eerst sinds de totstandkoming van het blauwvintonijnherstelplan in 2006 een duidelijke verhoging van de quota die de Europese Unie mag vangen (ruim 9,372 ton). Dit is te danken aan het geleidelijke herstel van het bestand, zoals aangetoond door wetenschappelijk bewijs, wat heeft geleid tot een toename van 20% van het totale quotum voor blauwvintonijn.

Environment, Maritime Affairs and Fisheries Commissioner Karmenu Vella said: “Bluefin tuna, an emblematic stock nearing collapse, is back to life. For the first time in almost a decade, our fishermen can benefit with an increased quota. Sustainability and good management pay off. We must continue on this route.”

Om dit herstel te ondersteunen, heeft de EU herhaald dat zij vastbesloten is de internationale controlemaatregelen voor de blauwvintonijnvisserij volledig ten uitvoer te leggen. Er is ook een strikt controle- en inspectieprogramma ingevoerd om overbevissing te voorkomen, gecoördineerd door het Europees Bureau voor Visserijcontrole (EFCA) en de betrokken lidstaten.

Deze hoge controlenormen vereisen dat gedurende het hele jaar een aanzienlijk aantal inspecteurs, patrouillevaartuigen en vliegtuigen wordt ingezet. Tijdens het ringzegenvisserijseizoen en de kooiperiode van de levend gevangen vis door ringzegenvaartuigen en tonnara's vinden er meer controleactiviteiten plaats. Voor deze laatste worden strikte procedures gevolgd om de hoeveelheden vis die voor kweekdoeleinden in kooien worden geplaatst te verifiëren.

The European Commission also monitors catches on a constant basis, including through a satellite-based control system called Vessel Monitoring System. This is to ensure that all rules, and particularly the individual vessels’ quotas, are fully respected.

The Bluefin tuna fishery is regulated by the International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT) where the EU and member states are members. The close collaboration with EFCA, member states and other ICCAT Contracting Parties, means that all necessary measures are being taken to support the stock’s recovery plan and its long term sustainability.

advertentie

De lidstaten die actief betrokken zijn bij de blauwvintonijnvisserij zijn Spanje, Frankrijk, Italië, Kroatië, Griekenland, Portugal, Malta en Cyprus. De 8 landen delen het EU-quotum, waarbij Spanje en Frankrijk de grootste aandelen hebben.

Achtergrond

In 2006 heeft de ICCAT een 15-jarig herstelplan voor blauwvintonijn in het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee goedgekeurd, dat regelmatig is gewijzigd op basis van bestandsevaluatie, controle-ervaringen en nieuwe technologieën.

In 2010, 2012 en 2014 zijn substantiële maatregelen genomen om het duurzaam beheer van het bestand te versterken. Tijdens haar laatste jaarvergadering in november 2014 keurde de ICCAT een jaarlijkse verhoging van de blauwvintonijn (BFT) voor de komende drie jaar met 20% goed. Hierdoor steeg het EU-quotum van 7,938.65 ton in 2014 naar 9,372.92 in 2015 (20%).

Zie ook: MEMO / 15 / 5033

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending