Verbind je met ons

CO2 uitstoot

ETS-hervorming: alles wat u moet weten in een notendop

DELEN:

gepubliceerd

on

DuisburgHet emissiehandelssysteem (ETS) van de EU is opgezet om de gasuitstoot te verminderen en de klimaatverandering te bestrijden, maar het werkt niet zo efficiënt als het zou kunnen. Op 24 februari keurden de leden van het Europees Parlement ontwerpwetgeving goed om de onevenwichtigheden tussen vraag en aanbod van emissierechten aan te pakken, wat investeringen in groene technologieën belemmert. Lees verder om erachter te komen wat de hervorming precies inhoudt.

Over ETS

ETS is een instrument om de uitstoot van industriële broeikasgassen te verminderen. Elektriciteitscentrales, luchtvaartmaatschappijen en andere bedrijven kunnen emissierechten, dit zijn vergunningen om te vervuilen, kopen of verkopen tegen een prijs die bedoeld is om hen aan te moedigen energiebesparing na te streven en emissiebeperkende maatregelen uit te voeren.

Het probleem met de huidige regeling

Op dit moment zijn deze vergunningen erg goedkoop, omdat de vraag ernaar is gedaald als gevolg van de economische crisis, terwijl het aanbod constant is gebleven. In 2013 was er een overschot van ongeveer twee miljard rechten, dat als er niets verandert zou kunnen toenemen tot meer dan 2.6 miljard in 2020. Een groot overschot ontmoedigt bedrijven om in groene technologie te investeren, waardoor de efficiëntie van het systeem in de strijd tegen de klimaatverandering wordt belemmerd.

Hoe het op te lossen

Het idee achter de hervorming is het creëren van een marktstabiliteitsreserve. Als het overschot aan emissierechten een bepaalde drempel overschrijdt, worden emissierechten van de markt gehaald en in de reserve geplaatst om onevenwichtigheden op de markt te voorkomen. Indien nodig kunnen de emissierechten worden teruggegeven aan de markt

advertentie

De Europese Commissie wil de marktstabiliteitsreserve tegen 2020 invoeren, maar het Parlement stelt voor om dit al eind 2018 te doen.

Volgende stappen

Het Parlement en de Raad zullen de onderhandelingen starten om tot een definitief akkoord te komen.


Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending