Verbind je met ons

Milieu

'Laten we Europa opruimen!' op 10 mei

DELEN:

gepubliceerd

on

kona_schoonEvery year, millions of tonnes of litter end up in Europe’s streets, oceans, beaches, forests and natural areas. And every year millions of Europeans get out in their neighborhoods to clean up in voluntary actions. ‘Let’s Clean up Europe!’ is an initiative that aims to encourage more such actions, to raise awareness about the scale of the litter and waste problems, and to encourage changes in behaviour. The event is being co-ordinated by the European Week for Waste Reduction (EWWR).

Environment Commissioner Janez Potočnik said: “Civic clean-up movements are growing across Europe and we want to make them fell part of a European event. We have put together a network of national contact points in 21 countries to let people know what is going on in their neighbourhood, and what they can do to help. It’s a hands-on initiative, so let’s get our boots and gloves on. We all want to live in clean neighbourhoods, so together Let’s Clean Up Europe!”

In Europa zijn de afgelopen jaren een aantal opruimacties georganiseerd om het zwerfafvalprobleem aan te pakken. Laten we Europa opruimen! zal deze initiatieven samenbrengen in een Europawijd schoonmaakevenement dat op dezelfde dag over het hele continent zal plaatsvinden en zo veel mogelijk burgers zal bereiken.

'Laten we Europa opruimen!' is een echt bottom-up evenement dat tot doel heeft het publiek te informeren en te mobiliseren om hun omgeving voor zichzelf op te ruimen. De ervaring leert dat mensen vaak verbaasd zijn over hoeveel afval er in hun buurt wordt geproduceerd en gedumpt. En zwerfvuil kan waardevol zijn. Papier, glas, metaal en plastic kunnen allemaal opnieuw worden gebruikt of gerecycled als ze worden ingezameld. Dit vermindert de milieu-impact, creëert economische kansen en banen, door Europa naar een meer circulaire economie te helpen duwen.

The Commission is promoting the event, but the clean-ups are truly independent, local and citizen-led. In many cases local authorities, NGOs businesses and schools will be getting involved or coordinating actions. Events are taking place in 15 EU Member States, as well as in Andorra, Bosnia and Herzegovina, Norway, Serbia, and Turkey. To find a local action in your member state, see the website of your country’s nationale organisator.

Achtergrond

‘Let’s Clean up Europe!’ is a LEVEN project gecoördineerd door de Vereniging van Steden en Regio's voor Recycling en Duurzaam Grondstoffenbeheer, de organisatie die ook verantwoordelijk is voor de Europese Week van de Afvalvermindering. Een set communicatiemiddelen is ontwikkeld door de organisatoren en wordt via de coördinatoren ter beschikking gesteld aan alle deelnemers.

advertentie

In 2012, Laten we het doen! World, gevestigd in Estland, coördineerde een World Clean-up 2012-actie, die 7 miljoen vrijwilligers mobiliseerde in 84 eendaagse schoonmaakacties in Azië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Europa. Soortgelijke activiteiten volgden in 2013. De initiatieven zijn voornamelijk gebaseerd op het netwerken van vrijwilligers via sociale netwerken, maar omvatten ook fondsenwerving en sponsoring.

Surfrider Foundation Europa mobiliseert 1500 vrijwilligers, 10,000 leden, ongeveer 40 lokale afdelingen en meer dan 40 supporters. De strandopruimingen worden nu aangevuld met acties op meren en rivieren. Surfrider begon in 000 in Malibu, Californië, waar surfers hun favoriete surfspots wilden beschermen tegen lokale vervuiling. Het is actief in Europa sinds 1984. De Europese Commissie is van mening dat het publieke bewustzijn en de veranderende houding ten opzichte van afval belangrijk zijn om de doelstellingen van de Europese afvalwetgeving te verwezenlijken. Afvalpreventie en afvalbeheer zijn aandachtspunten voor de Commissie in 1990, en zij zal deze zomer de doelstellingen voor afvalrecycling en storten herzien als onderdeel van een breder pakket circulaire economie.

Meer informatie

Let’s Clean Up Europe website
Factsheet over het evenement
Het Europees Milieuagentschap heeft ook een app voor zwerfvuil op zee gelanceerd die kan worden gedownload van Google Play.
Voor meer informatie over de EU-afvalwetgeving, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending