Verbind je met ons

Buitenaardse wezens

Parlement keurt nieuwe regelgeving voor invasieve uitheemse soorten goed: Lobbyen in bonthandel creëert mogelijke maas in Amerikaanse nertsen

DELEN:

gepubliceerd

on

Amerikaanse_Mink-Vison-Neovison_vison_A44K4269Grey squirrel, ruddy duck, American bullfrog prime candidates for EU alien blacklist – the European Parliament has approved a first reading agreement on the proposed new European Union Regulation on invasive alien species. While the agreement has received a cautious welcome from Humane Society International (HSI) for including many of its animal welfare recommendations, HSI is disappointed that fur industry lobbying has created a potential loophole for American mink (foto), een van de meest agressief invasieve uitheemse soorten in de EU.

De nieuwe wetgeving heeft tot doel de verspreiding van niet-inheemse flora en fauna in de EU te voorkomen of te beheersen, waaronder soorten als de grijze eekhoorn, blozend eend, Amerikaanse brulkikker en roodwangschildpad. De Europese Commissie schat dat de schade als gevolg van dergelijke invasieve uitheemse soorten de EU jaarlijks ruim 12 miljard euro kost.

Joanna Swabe, EU-directeur van Humane Society International, zei: “De nieuwe verordening inzake invasieve uitheemse soorten waarover in eerste lezing overeenstemming is bereikt, heeft veel te vieren op het gebied van dierenwelzijn. Hoewel het tijdschema voor de verkiezingen vanwege het haastige wetgevingsschema niet zo ambitieus is als we hadden gewild, zijn we blij dat onze oproep voor niet-dodelijke verwijderingsmethoden is opgenomen. We zijn ook blij met de erkenning in de voorgestelde verordening dat de impact op niet-doelsoorten tot een minimum moet worden beperkt. De wetgeving zal ook helpen de handel in exotische huisdieren in te perken, die een belangrijke route heeft gecreëerd voor de accidentele of opzettelijke introductie van invasieve soorten.

“Het is echter teleurstellend dat de onderhandelaars hebben gezwicht voor de druk van de nertsenbontfokkerij in bepaalde lidstaten. Ondanks het feit dat ontsnapte Amerikaanse nertsen uit bontfokkerijen in de EU vraatzuchtige roofdieren zijn en een ernstige bedreiging voor de biodiversiteit vormen, heeft de productie van onethische bontmodeproducten prioriteit gekregen boven de bescherming van inheemse soorten en habitats in de EU. De wetgeving omvat een vergunningensysteem dat het mogelijk maakt dat commerciële activiteiten zoals de pelsdierhouderij waarbij invasieve uitheemse soorten betrokken zijn, kunnen worden voortgezet onder een strikt autorisatiesysteem. Dus als Amerikaanse nertsen ooit als een soort van zorg voor de Unie worden aangemerkt, kan de bontindustrie haar gewone gang blijven gaan.

“We zijn blij dat het Parlement en de Raad gehoor hebben gegeven aan onze oproepen om de opname van taxonomische groepen soorten met vergelijkbare ecologische vereisten mogelijk te maken. Dit zal voorkomen dat de handel in exotische huisdieren eenvoudigweg overschakelt van een beursgenoteerde naar een vergelijkbare, maar niet-beursgenoteerde soort.”

De Milieuraad moet de door het Europees Parlement goedgekeurde verordening formeel goedkeuren en zal in de loop van 2015 in werking treden.

Feiten

advertentie
  • Invasieve uitheemse soorten bedreigen de biodiversiteit omdat ze met inheemse soorten concurreren om hulpbronnen, habitats veranderen en aantasten, giftig zijn, fungeren als reservoir voor parasieten of vectoren voor ziekteverwekkers, hybridiseren met verwante soorten of variëteiten, predateren op inheemse organismen of lokale voedselwebben veranderen .
  • De wetgeving hanteert een hiërarchische aanpak op drie niveaus voor de aanpak van invasieve uitheemse soorten in de hele EU: 1) preventie; 2) vroege detectie en snelle verwijdering; 3) beheer en controle op lange termijn.
  • Het zal illegaal worden om invasieve uitheemse soorten die voor de Unie van belang worden geacht, te houden, te kweken, te vervoeren, te verkopen of opzettelijk in het milieu vrij te laten.
  • Het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie voor een willekeurige beperking van slechts 50 soorten op de lijst van invasieve soorten die voor de Unie zorgwekkend zijn, werd door het Europees Parlement en de Raad verworpen. HSI is van mening dat de lijst open moet zijn en voortdurend moet worden herzien op basis van de best beschikbare wetenschap. De zeven soorten die momenteel zijn opgenomen in bijlage B bij Verordening (EG) nr. 338/97 (namelijk de grijze eekhoorn, de Pallas-eekhoorn, de vosseekhoorn, de blozend eend, de roodoorschildpad, de geschilderde schildpad en de Amerikaanse brulkikker) worden beschouwd als een prioriteitskwestie om op de lijst te worden geplaatst als invasieve uitheemse soort die voor de Unie zorgwekkend is.
  • Ondanks hevig lobbywerk vanuit bepaalde lidstaten zijn nationale afwijkingen niet in de wetgeving opgenomen. Pogingen om een ​​uitzondering te maken voor zogenaamde 'incapables' (dat wil zeggen soorten die zogenaamd niet in staat zouden zijn zich in het ene land te vestigen of schade aan te richten, ondanks bewijsmateriaal in andere landen) werden eveneens gedwarsboomd.
  • HSI heeft consequent opgeroepen tot wetgeving inzake invasieve uitheemse soorten om prioriteit te geven aan preventie en om de humane behandeling van reeds gevestigde populaties te garanderen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending