Verbind je met ons

Milieu

EP-leden stemmen over akkoord van de Raad voor schonere auto's

DELEN:

gepubliceerd

on

20140222PHT36703_originalDe leden van het Europees Parlement debatteren op 2 februari over een overeenkomst met de Raad over het terugdringen van de CO2020-uitstoot van nieuwe personenauto's tegen 24 en stemmen er de volgende dag over. Dit is belangrijk omdat een vijfde van alle CO2-emissies in Europa afkomstig is van auto’s, terwijl de emissies van het wegvervoer tussen 26 en 1990 met 2008% zijn toegenomen.

CO2-uitstoot verminderen

Na zware onderhandelingen zijn de leden van het Europees Parlement en de Raad het eens geworden over een deal die de CO2-uitstoot terugdringt tot gemiddeld 95 g/km voor 95% van de nieuwe auto's in 2020. Tegenwoordig mogen auto's 160 g CO2/km uitstoten. De deal werd op 17 december 2013 gesteund door de Milieucommissie.

Thomas Ulmer, een Duits lid van de EVP-fractie die verantwoordelijk is voor het door het Parlement loodsen van het voorstel, zei na de stemming in de commissie: “We hebben gevochten voor een goede overeenkomst, waarin flexibiliteit voor fabrikanten, bescherming van het milieu en de beste belangen van de consument worden gecombineerd. Dit is een goede deal voor de drie betrokken partijen."

Hoe het zal worden bereikt

Het voorstel introduceert een stimuleringssysteem voor producenten om auto's te bouwen die minder emissies uitstoten. Als autofabrikanten auto's produceren die minder dan 50 g/km uitstoten, kunnen ze tot 2020 tot 2022 elk jaar 'supercredits' verzamelen, waardoor die auto's een gunstiger gewicht krijgen in de algehele balans van de autofabrikant. Als bedrijven de doelstelling niet halen, moeten ze betalen voor elke gram per kilometer (g/km) die boven de limiet wordt uitgestoten. Voor autofabrikanten is het belangrijk om te weten welke normen in 2020 geaccepteerd zullen worden om de benodigde technologie te kunnen ontwikkelen.

Volgende stappen

advertentie

Voordat de overeenkomst in werking kan treden, zal deze zowel door de leden van het Europees Parlement tijdens de plenaire zitting als door de Raad van Ministers moeten worden goedgekeurd.

Over de foto

Dit artikel wordt geïllustreerd door de afbeelding Enjoy, gemaakt door Stéphane Debrulle, uit België. Debrulle was in januari de winnaar van de gastfotograafwedstrijd van het Europees Parlement. De komende maanden zal het Parlement tot aan de Europese verkiezingen in mei elke maand een ander onderwerp aankondigen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending