Verbind je met ons

Milieu

EU richt zich op VK vanwege illegale verkeersverontreiniging

DELEN:

gepubliceerd

on

20140125151123-inter2De Europese Commissie heeft vandaag (20 februari) juridische stappen ondernomen tegen de Britse regering omdat zij er niet in is geslaagd de gezondheid van mensen te beschermen tegen schadelijke luchtverontreiniging. De Britse regering moet ofwel actie ondernemen om de niveaus van kankerverwekkende dieseldampen terug te dringen, ofwel geconfronteerd worden met een juridische procedure die tot aanzienlijke boetes kan leiden. 

De Commissie werd tot actie aangezet door de baanbrekende uitspraak van het Britse Hooggerechtshof in een zaak die was aangespannen door ClientEarth. In mei vorig jaar verklaarde het Hooggerechtshof dat Groot-Brittannië de EU-richtlijn luchtkwaliteit schendt en “de weg openstaat voor onmiddellijke handhavingsmaatregelen op nationaal of Europees niveau”.

Luchtvervuiling veroorzaakt in Groot-Brittannië 29,000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar – meer dan twee keer zoveel per jaar als het geval was bij passief roken vóór het verbod. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft bevestigd dat luchtvervuiling kanker veroorzaakt. Een slechte luchtkwaliteit veroorzaakt ook hartaanvallen en het is aangetoond dat kinderen die in de buurt van drukke wegen in Groot-Brittannië wonen, opgroeien met onderontwikkelde longen.

ClientEarth-topman James Thornton zei: “We hebben het recht om schone lucht in te ademen en de overheid heeft de wettelijke plicht om ons te beschermen tegen luchtvervuiling. De Commissie heeft Groot-Brittannië uitgekozen na de historische uitspraak van het Hooggerechtshof van vorig jaar. Groot-Brittannië heeft een van de hoogste niveaus van stikstofdioxide in Europa.”

“Als Owen Paterson een nieuwe ramp voor zijn afdeling wil voorkomen, heeft hij een ambitieus plan nodig om mensen te beschermen tegen dodelijke dieseldampen. We hebben een nationaal netwerk van lage-emissiezones nodig om levens te redden en van Groot-Brittannië een wereldleider op het gebied van schoon transport te maken."

Zowel de zaken van de Commissie als die van ClientEarth hebben betrekking op zestien steden en regio's (waaronder Londen, Manchester, Birmingham en Glasgow) waarvan de plannen van de regering aantonen dat ze tot in 16 te lijden zullen hebben onder illegale niveaus van stikstofdioxide – een giftig gas. In het geval van Londen geldt dat Het wettelijke niveau zal pas in 2020 worden bereikt.

De zaak van de Commissie tegen Groot-Brittannië zal verdergaan na het arrest van het Europese Hof van Justitie in de zaak ClientEarth, dat later dit jaar wordt verwacht.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending