Verbind je met ons

Milieu

Recht op water: Bekijk de eerste hoorzitting van het Europees Parlement over een burgerinitiatief

DELEN:

gepubliceerd

on

ESY-005267869Should access to good-quality water be a basic right? The ‘water is a human right’ campaign seeks to secure universal access to clean water and sanitation and opposes the liberalization of water services. The people behind the campaign will be taking part in the Parliament’s first official hearing for the European Citizens’ Initiative, which enables people to ask for new EU legislation. The hearing will take part on Monday 17 February from 15-18h30 CET. Watch it leef hier.

Recht op water

De campagne verzamelde bijna twee miljoen handtekeningen in hun streven om alle EU-landen zover te krijgen dat ze hun mensen voorzien van voldoende en schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. De organisatoren van het initiatief zijn van mening dat deze diensten niet onder de regels van de interne markt mogen vallen.

Burgerinitiatief

The Citizens’ Initiative was introduced by the Lisbon Treaty and gives EU inhabitants who have the right to vote in European Parliament elections the opportunity to have their say on the EU’s agenda. To be considered, an initiative must be backed by at least one million EU citizens, from at least seven of the 28 member states within 12 months of the registration date. It must also fall within the European Commission’s remit.

Gehoor

De hoorzitting in het Parlement wordt georganiseerd door de milieucommissie, samen met de verzoekschriftencommissie, de commissie interne markt en ontwikkelingssamenwerking. De organisatoren van het initiatief zullen hun doelstellingen presenteren aan de leden van het Europees Parlement en aan Maroš Šefčovič, vicevoorzitter van de Europese Commissie. Bekijk het live door erop te klikken hier.

advertentie

Ruimte voor verbetering

The petitions committee discussed on 10 February the preliminary findings of a study on citizens’ initiatives. Although they were seen as promising, members also acknowledged there was still room for further improvement. For example, they criticized that currently every member states requires different data from people who want to sign an initiative. One suggestion was to set up an interactive website where people can exchange ideas for possible citizens’ initiatives and find counterparts in other EU countries to start one.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending