Verbind je met ons

Klimaatverandering

Klimaatverandering: Het Parlement keurt maatregelen om de prijzen carbon vergunning te ondersteunen

DELEN:

gepubliceerd

on

20131206PHT30076_originalPlannen om de veiling van een deel van de huidige overvloed aan CO2-vergunningen te bevriezen om de prijs ervan op te drijven en bedrijven aan te moedigen te investeren in koolstofarme innovatie kregen op 10 december de goedkeuring van het Europees Parlement. De maatregelen, die in juli door het EP zijn gewijzigd om strengere voorwaarden aan de bevriezing te stellen, zijn bedoeld om het stimulerende effect van het emissiehandelssysteem, dat is ontworpen om de CO2-uitstoot terug te dringen, te herstellen.

"Ik ben blij dat we onze collega's ervan hebben kunnen overtuigen dat backloading absoluut noodzakelijk is om ons emissiehandelssysteem te laten voldoen aan de doelstellingen", zei Matthias Groote (S&D, DE), die de wetgeving door het parlement loodst, ​​nadat zijn rapport was aangenomen door 385 stemmen voor, 284 tegen en 24 onthoudingen.
“Het ETS is er niet om onze industrie schade toe te brengen, integendeel. Het beloont innovatie en efficiëntie door een prijs te zetten op koolstof. Maar het moet wel een duidelijk prijssignaal afgeven. Uitwisselingen op de klimaatconferentie in Warschau vorige maand hebben duidelijk gemaakt dat de regelingen voor de koolstofmarkt nu op een keerpunt staan. Het is daarom van het grootste belang dat we het EU-ETS tot wasdom laten komen”, voegde hij eraan toe.

Op grond van het amendement van het Parlement, waarover al overeenstemming is bereikt met de lidstaten, kan de Europese Commissie, in uitzonderlijke omstandigheden, de timing van veilingen aanpassen, op voorwaarde dat uit een effectbeoordeling blijkt dat de betrokken sectoren geen significant risico zullen lopen dat bedrijven zich buiten de EU zullen vestigen. De Commissie zal tot 2020 slechts één dergelijke aanpassing kunnen doorvoeren, voor een maximum van 900 miljoen emissierechten.
Sinds de oprichting in 2005 heeft het systeem voor de handel in emissierechten (ETS) een algemeen emissieplafond vastgesteld dat op lange termijn geleidelijk wordt verlaagd. In 2020 zullen de emissies van industriële sectoren die onder het ETS vallen 21% lager zijn dan in 2005.

Onder dit plafond ontvangen of kopen bedrijven kredieten die door lidstaten zijn geveild. Eén credit komt overeen met één ton CO2-uitstoot. Bedrijven mogen ook ongebruikte tegoeden doorverkopen. Het beperken van het aanbod van kredieten zorgt ervoor dat ze waarde behouden, dus de regeling beloont bedrijven die investeren in het beperken van emissies en daarmee de klimaatverandering aanpakken.
Het groeiende overschot aan emissierechten – als gevolg van het overaanbod en de economische vertraging – heeft ertoe geleid dat de koolstofprijs ruim onder het niveau is gedaald dat werd geschat toen het ETS werd gecreëerd. De Europese Commissie heeft daarom maatregelen voorgesteld om haar in staat te stellen de timing van een deel van de te veilen kredieten te ‘backloaden’ – of uit te stellen.

Volgende stappen
De ministerraad stemt op 16 en 17 december over de wetgeving. De maatregelen om de koolstofmarkt te corrigeren kunnen vervolgens door de Commissie worden uitgevoerd op grond van haar gedelegeerde bevoegdheden.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending