Verbind je met ons

Milieu

4th jaarlijkse forum van de EU-strategie voor het Oostzeegebied lanceert bestuur beoordeling

DELEN:

gepubliceerd

on

40_Baltische_Zee_lVertegenwoordigers van de acht landen die deel uitmaken van het Oostzeegebied, de eerste 'macroregio' van de EU, zullen op 11 november in Vilnius bijeenkomen om hun vierde jaarlijkse forum te houden. Onder leiding van commissaris voor regionaal beleid Johannes Hahn zullen de deelnemers bespreken hoe de milieu-uitdagingen waarmee het Oostzeegebied, een van 's werelds ecologisch meest gevoelige maritieme regio's, wordt geconfronteerd, kunnen worden omgezet in kansen voor economische groei. Het jaarlijkse forum van dit jaar komt na de recente goedkeuring door de lidstaten van het evaluatierapport van de Europese Commissie, waarin de toegevoegde waarde van macroregionale strategieën wordt benadrukt. Het forum zal ook een evaluatie lanceren van bestuur en samenwerking in de Baltische Zeestrategie met het oog op de komende EU-programmeringsperiode.

Achtergrond

De EU-strategie voor het Oostzeegebied, die in 2009 door de Europese Raad werd goedgekeurd, biedt een geïntegreerd raamwerk om gemeenschappelijke oplossingen te vinden voor de specifieke uitdagingen van de regio. Acht landen (Zweden, Denemarken, Estland, Finland, Duitsland, Letland, Litouwen en Polen) hebben hun krachten gebundeld om samen te werken om de uitdagingen aan te pakken.

Het debat komt ook in een cruciale fase van de onderhandelingen over de toekomstige programma's 2014-2020. "De Baltische Strategie is de eerste van Europa's macroregionale strategieën. Ze heeft een unieke vorm van samenwerking tot stand gebracht om gemeenschappelijke uitdagingen aan te pakken die niet effectief op nationaal en lokaal niveau alleen kunnen worden aangepakt. Door meer leiderschap te nemen om de strategie te sturen, de betrokken landen en regio’s zullen in de toekomst voor nog meer resultaten zorgen ten behoeve van de burgers in de regio.”

Het vierde jaarlijkse forum wordt gezamenlijk georganiseerd door de Europese Commissie, het Litouwse voorzitterschap in samenwerking met het secretariaat van de Raad van de Oostzeestaten en INTERACT Point Turku. Het brengt ruim 600 mensen uit alle landen rond de Oostzee samen, uit de overheidssector, het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld en regionale organisaties.

Er zullen video- en fotoverslaggeving van het evenement zijn beschikbaar Hier.

Strategie van de Europese Unie voor het Oostzeegebied.

advertentie

4e jaarlijkse forum van de EUSBSR – programma en webstreaming.

Evaluatierapport over de toegevoegde waarde van macroregionale strategieën.

Twitter: EU_Regional JHahnEU #EUSDR #Donau

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending