Verbind je met ons

Landbouw

Milieu: Nieuwe EU-maatregelen om de biodiversiteit tegen problematische invasieve soorten te beschermen

DELEN:

gepubliceerd

on

afbeelding_xlargeDe Europese Commissie heeft vandaag nieuwe wetgeving voorgesteld om de snel groeiende dreiging van invasieve soorten te voorkomen en te beheersen. Er zijn momenteel meer dan 12,000 soorten aanwezig in Europa die vreemd zijn aan de natuurlijke omgeving. Ongeveer 15% hiervan is invasief en het aantal neemt snel toe.

Het voorstel is bedoeld om te reageren op de toenemende problemen die worden veroorzaakt door deze invasieve uitheemse soorten, waaronder:

  1. Een economisch probleem: Invasieve uitheemse soorten veroorzaken in Europa elk jaar voor minstens 12 miljard euro schade door gevaren voor de menselijke gezondheid (bijv. de Aziatische hoornaar en tijgermug, waarvan de gevolgen fataal kunnen zijn), schade aan de infrastructuur (bijv. Japanse duizendknoop die gebouwen aantast) en opbrengstderving in de landbouw (bijv. de beverrat, die schade toebrengt aan gewassen);
  2. Een ecologisch probleem: invasieve uitheemse soorten kunnen ecosystemen ernstig beschadigen en soorten uitsterven die nodig zijn om het evenwicht in onze natuurlijke omgeving te behouden. Zwarte kers bijvoorbeeld verstoort bosecosystemen ernstig en grijze eekhoorns zijn rode eekhoorns aan het verslaan. Na habitatverlies zijn invasieve uitheemse soorten de op een na grootste oorzaak van biodiversiteitsverlies ter wereld;
  3. Een beleidsprobleem: Veel lidstaten moeten al aanzienlijke middelen uitgeven om dit probleem aan te pakken, maar hun inspanningen zijn niet effectief als ze puur op nationale basis worden aangepakt. Zo zal de reuzenberenklauw-uitroeiingscampagne in België worden ondermijnd als de soort vanuit Frankrijk opnieuw binnendringt.

Milieucommissaris Janez Potočnik zei: “De bestrijding van invasieve uitheemse soorten is een goed voorbeeld van een gebied waarop Europa beter presteert als het samenwerkt. De wetgeving die wij voorstellen zal de biodiversiteit helpen beschermen en is bedoeld om ons in staat te stellen ons te concentreren op de ernstigste bedreigingen. Dit zal helpen de effectiviteit van nationale maatregelen te verbeteren en op de meest kosteneffectieve manier resultaten te bereiken. Ik kijk ernaar uit om samen te werken met de lidstaten en het Europees Parlement om deze wetgeving in te voeren en onze inspanningen op te voeren om dit ernstige probleem in heel Europa aan te pakken.”

Het voorstel draait om een ​​lijst van voor de Unie zorgwekkende invasieve uitheemse soorten, die samen met de lidstaten zal worden opgesteld op basis van risicobeoordelingen en wetenschappelijk bewijs. Geselecteerde soorten zullen uit de EU worden geweerd, wat betekent dat het niet mogelijk zal zijn om ze te importeren, kopen, gebruiken, vrijgeven of verkopen. Er zullen speciale maatregelen worden genomen om problemen op te lossen voor handelaren, fokkers of eigenaren van gezelschapsdieren in de overgangsperiode.

Het voorstel betreft drie soorten interventies:

  1. Preventie: de lidstaten zullen controles organiseren om de opzettelijke introductie van zorgwekkende soorten te voorkomen. Veel soorten komen echter onbedoeld de EU binnen, als verontreiniging in goederen of gevangen in containers. De lidstaten zullen actie moeten ondernemen om dergelijke routes op te sporen en corrigerende maatregelen te nemen.
  2. Vroegtijdige waarschuwing en snelle reactie: wanneer lidstaten een voor de Unie zorgwekkende soort ontdekken die zich begint te vestigen, zullen zij onmiddellijk actie ondernemen om deze uit te roeien.
  3. Beheer van gevestigde zorgwekkende invasieve uitheemse soorten: als voor de Unie zorgwekkende soorten al wijd verspreid zijn, moeten de lidstaten maatregelen nemen om de schade die zij veroorzaken tot een minimum te beperken.

Het voorstel moedigt een verschuiving aan naar een geharmoniseerde en meer preventieve aanpak, waardoor de efficiëntie wordt verhoogd en de schadekosten en de kosten van maatregelen in de loop van de tijd worden verlaagd.

Volgende stappen

advertentie

De voorgestelde verordening zal nu door de Raad en het Parlement worden besproken. De lidstaten zullen volledig betrokken worden bij het opstellen van de lijst en kunnen kandidaten voor plaatsing op de lijst voorstellen. Het regime zal worden gekoppeld aan een informatie-ondersteuningsmechanisme – het Europees informatienetwerk over uitheemse soorten.

Achtergrond

Invasies van uitheemse soorten in Europa zullen naar verwachting verder toenemen als gevolg van het toenemende volume en de omvang van handel en reizen, waardoor meer soorten over de hele wereld zullen worden vervoerd.

De verordening inzake de preventie en het beheer van invasieve uitheemse soorten is gebaseerd op de EU-routekaart voor efficiënt hulpbronnengebruik en de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2020.

Voor meer informatie klik hier.

Audiovisueel materiaal kan worden gedownload hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending