Verbind je met ons

Milieu

Kip boos op Italië en Griekenland

DELEN:

gepubliceerd

on

Door Brusselse correspondent

ENVKIP

Dierenwelzijn: de Commissie daagt Griekenland en Italië voor het Hof wegens niet-handhaving van het verbod op kooien voor legkippen
Today, the European Commission decided to take Greece and Italy to the Court of Justice of the European Union over the failure to correctly implement Directive anning “un-enriched cages” or battery cages.

The political decision for the ban on “un-enriched” cages was taken in 1999. Greece and Italy had twelve years to ensure a smooth transition to the new system and to implement the Directive.

As from 1 January 2013, Directive requires that all laying hens are kept in “enriched cages” with extra space to nest, scratch and roost, or in alternative systems. Thus cages can be used only if they provide each hen with at least 750 cm² of cage area, a nest-box, litter, perches and claw-shortening devices, allowing the hens to satisfy their biological and behavioural needs.

On the 26 of January 2012, the Commission sent a letter of formal notice asking Greece and Italy, together with 11 other EU Member States to take action to address deficiencies in the implementation of the EU legislation concerning the welfare of animals, and specifically to implement the ban on “un-enriched” cages for laying hens which applied as of 1st January 2012.

Dit werd gevolgd door een met redenen omkleed advies op 21 juni 2012. Van de 13 lidstaten die brieven hebben ontvangen met het verzoek om deze richtlijn correct te implementeren, voldoen slechts twee lidstaten nog steeds niet aan de richtlijn.

advertentie

Full compliance by all Member States is essential to avoid market distortions and unfair competition. Lack of enforcement of the ban of “un-enriched” cages put businesses that invested in complying with the new measures at a disadvantage.

Ondanks herhaalde oproepen van de Commissie om de situatie aan te pakken, hebben Griekenland en Italië tot nu toe de toepasselijke EU-wetgeving niet naar behoren nageleefd. De Commissie ziet ernaar uit dat deze lidstaten ervoor zorgen dat ze worden nageleefd.

Anna van Densky

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending