Verbind je met ons

Milieu

EP-leden beschermen blinden tegen de gevaren van stille auto's

DELEN:

gepubliceerd

on

Door EU Reporter-correspondent

ENVBLIND

In een stemming op 6 februari nam het Europees Parlement een amendement aan dat autofabrikanten verplicht hun 'stille' auto's uit te rusten met een Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS) dat ervoor zorgt dat deze voertuigen worden gehoord door mensen met een visuele beperking.

Elektrische en hybride, of zogenaamde 'stille' auto's zijn te stil voor blinden om ze op te merken. Het ongevalsrisico van stille voertuigen is twee keer zo hoog als dat van auto's met een verbrandingsmotor bij manoeuvres op lage snelheid, zoals vertragen, stoppen, achteruitrijden en inparkeren. Alle voetgangers lopen gevaar, maar blinde en slechtziende voetgangers lopen het grootste risico op aanrijdingen met stille voertuigen omdat ze deze niet kunnen zien of horen aankomen. Dit gevaar zal naar verwachting toenemen naarmate de verkoop van stille auto's zal groeien.

EBU-voorzitter Wolfgang Angermann verwelkomde het besluit van het Europees Parlement: “Blinde en slechtziende mensen hebben het recht om op straat te zijn. Stille auto's zijn gevaarlijk en minimale geluidsniveaus om onze veiligheid te waarborgen staan ​​voorop. Ik ben blij te zien dat het Europees Parlement naar ons heeft geluisterd. Nu willen we dat de lidstaten hetzelfde doen en deze uiterst belangrijke eis onderschrijven.” De European Blind Union voert al lang en hard campagne voor de goedkeuring van verplichte minimale geluidseisen en zal dat blijven doen.

 

advertentie

Anna van Densky

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending