Verbind je met ons

Staalindustrie

Eerste proef ter wereld met nieuwe technologie om CO2 van staalfabrieken te recyclen bij ArcelorMittal Gent

DELEN:

gepubliceerd

on

ArcelorMittal Gent is gastheer van de eerste industriële proef met de nieuwe technologie van klimaattechnologiebedrijf D-CRBN, waarbij gebruik wordt gemaakt van een koolstofafvangeenheid vervaardigd door Mitsubishi Heavy Industries. Het levert kooldioxide (CO2) met een hoge zuiverheidsgraad voor de D-CRBN-eenheid, die het in de fabriek van ArcelorMittal opgevangen CO2 omzet in koolmonoxide voor gebruik in de staal- en chemische productie.

Dit is de eerste industriële test van de plasmatechnologie van D-CRBN, waardoor ArcelorMittal Gent in België de eerste staalfabriek ter wereld is die het proces test, dat is ontworpen om de CO2-uitstoot te verminderen.

Deze nieuwe proef breidt de huidige meerjarige pilot voor koolstofafvang uit die op de locatie plaatsvindt om de haalbaarheid van de volledige inzet van MHI's koolstofafvangtechnologie (Advanced KM CDR Process™) te testen.

D-CRBN, een Antwerps bedrijf, heeft een technologie ontwikkeld die plasma gebruikt om kooldioxide om te zetten in koolmonoxide. Met behulp van hernieuwbare elektriciteit wordt het plasma gebruikt om de koolstof-zuurstofbinding te verbreken, waardoor CO2 wordt omgezet in koolmonoxide. De koolmonoxide kan worden gebruikt als reductiemiddel in het staalproductieproces – ter vervanging van een deel van de cokes of metallurgische steenkool die in de hoogoven wordt gebruikt – of als basisingrediënt in de Steelanol-fabriek in Gent, voor de productie van chemicaliën of alternatieve brandstoffen. 

Het D-CRBN-proces vereist zeer zuiver CO2, dat kan worden geleverd door de koolstofafvangeenheid van MHI, die momenteel wordt gebruikt voor het opvangen van afgassen van hoogovens, en afgassen van de herverhittingsoven van de hete stripfabriek in Gent.

Op 1 juli werd een pijpleiding tussen de CO2-afvangeenheid van MHI en de eenheid van D-CRBN aangesloten om de haalbaarheid te testen van het gebruik van de door de MHI-technologie opgevangen CO2 als grondstof voor D-CRBN. De industriële pilot is een belangrijke fase in het testen van de technologie van D-CRBN, om ervoor te zorgen dat eventuele onzuiverheden die gepaard gaan met de COXNUMX die wordt geproduceerd tijdens de staalproductie geen schadelijk effect hebben op het proces- en productgas.

advertentie

ArcelorMittal streeft een aantal routes na om haar klimaatdoelstellingen te halen, waaronder een vermindering van de CO35-uitstoot van ArcelorMittal Europa met 2% tegen 2030. Eén van deze routes is Smart Carbon staalproductie, waarbij gebruik wordt gemaakt van circulaire koolstof in de hoogoven. koolstofafvang en -opslag (CCS) of gebruik (CCU).

Manfred Van Vlierberghe, CEO van ArcelorMittal België, zei: “We zijn er trots op deel uit te maken van deze unieke proef voor het afvangen en gebruiken van koolstof in Gent, die deel uitmaakt van onze strategie om de Smart Carbon-staalproductieroute in ArcelorMittal België te ontwikkelen. Ons team van ingenieurs heeft samen met onze partners hard gewerkt om dit stadium te bereiken – en we zijn blij dat onze nieuwe partner, D-CRBN, deze nieuwe CCU-technologie hier in België heeft gecreëerd.”  

Gill Scheltjens, CEO van D-CRBN, zei: “D-CRBN is verheugd om samen te werken met ArcelorMittal en Mitsubishi Heavy Industries aan dit innovatieve proefproject voor het afvangen en benutten van koolstofdioxide (CCU). Het elektrificeren van de staalproductie is een uitdaging, maar het proces van D-CRBN, dat de CO2-uitstoot terug in CO recycleert, biedt een kosteneffectieve en schaalbare oplossing. Onze technologie kan bestaande hoogovens elektrificeren en koolstofvrij maken en hun steenkoolverbruik aanzienlijk verminderen. Het omzetten van CO2 weer in CO voor de staalproductie zal de behoefte aan groene waterstof in de toekomst beperken en de kosten van emissievrije producten verlagen. Bovendien kan een deel van de geproduceerde COXNUMX als grondstof aan naburige chemische bedrijven worden geleverd.”

MHI's Senior Vice President (CCUS) van GX (Green Transformation) Solutions, Tatsuto Nagayasu, zei: “CCUS zal een cruciale rol spelen bij het koolstofvrij maken van bestaande activa in de staalindustrie. Onze samenwerking met ArcelorMittal en D-CRBN in België biedt de industrie nog een instrument om haar CO2-voetafdruk te verkleinen: het opvangen van emissies, het omzetten ervan in een waardevolle grondstof en het terugvoeren ervan in het proces. Dit initiatief toont ons engagement voor duurzame praktijken en innovatieve oplossingen voor een groenere toekomst.”

ArcelorMittal, MHI, BHP en Mitsubishi Development Pty Ltd (Mitsubishi Development) maakten in mei 2024 bekend dat ze met succes waren begonnen met de exploitatie van een pilot-eenheid voor het afvangen van koolstof op het afgas van de hoogovens bij ArcelorMittal Gent in België. In oktober 2022 kondigden de vier partijen hun samenwerking aan bij een meerjarige proef met MHI's koolstofafvangtechnologie (Advanced KM CDR ProcessTM) op meerdere CO2-emissiepunten, te beginnen bij de staalfabriek in Gent.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending