Verbind je met ons

Energie

Euratom Research and Training Program ontvangt € 300 miljoen voor fusieonderzoek en verbetering van nucleaire veiligheid, stralingsbescherming en training

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft het Euratom-werkprogramma 2021-2022 aangenomen, waarmee uitvoering wordt gegeven aan het Euratom-programma voor onderzoek en opleiding 2021-2025. Het werkprogramma schetst de doelstellingen en specifieke themagebieden, die € 300 miljoen aan financiering zullen ontvangen. Deze investeringen zullen fusieonderzoek ondersteunen, de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming verder helpen verbeteren en niet-energietoepassingen van nucleaire technologie stimuleren. Het werkprogramma draagt ​​bij aan de inspanningen van de EU om technologisch leiderschap verder te ontwikkelen en excellentie in nucleair onderzoek en innovatie te bevorderen. De oproepen van dit jaar zijn gericht op het medische veld en ondersteunen rechtstreeks de prioriteiten van de EU-actieplan tegen kanker en de SAMIRA-actieplan.

Mariya Gabriel, commissaris voor innovatie, onderzoek, cultuur, onderwijs en jeugd: "Het Euratom-programma voor onderzoek en opleiding voor 2021-2022 zal ons voorbereiden op de toekomst. Ik ben verheugd dat het nieuwe werkprogramma de coördinatie met de lidstaten tracht te versterken door middel van partnerschappen en verder gaan dan traditionele energiekwesties van groot belang, zoals nucleaire veiligheid, om ook maatschappelijke problemen zoals gezondheid en onderwijs aan te pakken.”

De oproepen tot het indienen van voorstellen voor 2021-2022 zullen worden gepubliceerd op de website van de Commissie Portaal voor financiering en aanbestedingen, gevolgd door de opening voor aanvragen op 7 juli. De Euratom-infodag op 16 juli is de gelegenheid om algemene informatie te geven over Horizon Europe, evenals gedetailleerde presentaties van het Euratom-programma voor onderzoek en opleiding 2021-2022. Meer informatie is beschikbaar CDL Super Session..

advertentie

Verder lezen
advertentie

Elektriciteit interconnectiviteit

Commissie keurt Franse regeling van 30.5 miljard euro goed ter ondersteuning van de productie van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-staatssteunregels een Franse steunregeling goedgekeurd ter ondersteuning van de productie van hernieuwbare elektriciteit. De maatregel zal Frankrijk helpen zijn doelstellingen voor hernieuwbare energie te halen zonder de concurrentie onnodig te verstoren en zal bijdragen aan de Europese doelstelling om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken.

Executive Vice President Margrethe Vestager, verantwoordelijk voor het mededingingsbeleid, zei: "Deze steunmaatregel zal de ontwikkeling van belangrijke hernieuwbare energiebronnen stimuleren en een overgang naar een ecologisch duurzame energievoorziening ondersteunen, in overeenstemming met de doelstellingen van de EU Green Deal. De selectie van de begunstigden door middel van een concurrerend biedproces zal zorgen voor de beste waarde voor het geld van de belastingbetaler, terwijl de concurrentie op de Franse energiemarkt behouden blijft." 

Het Franse schema

advertentie

Frankrijk heeft de Commissie in kennis gesteld van zijn voornemen om een ​​nieuwe regeling in te voeren ter ondersteuning van elektriciteit die wordt geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen, namelijk aan onshore-exploitanten van zonne-, onshore-wind- en waterkrachtinstallaties. De regeling verleent steun aan deze exploitanten die worden gegund via openbare aanbestedingen. De maatregel omvat met name zeven soorten aanbestedingen voor in totaal 34 GW aan nieuwe capaciteit voor hernieuwbare energie die tussen 2021 en 2026 zullen worden georganiseerd: (i) zonne-energie op de grond, (ii) zonne-energie op gebouwen, (iii) wind op land, (iv) waterkrachtinstallaties, (v) innovatieve zonne-energie, (vi) eigen verbruik en (vii) een technologieneutrale aanbesteding. De steun heeft de vorm van een premie bovenop de elektriciteitsmarktprijs. De maatregel heeft een voorlopig totaal budget van circa € 30.5 miljard. De regeling loopt tot 2026 en steun kan worden uitbetaald voor een periode van maximaal 20 jaar nadat de nieuwe hernieuwbare installatie op het net is aangesloten.

Beoordeling van de Commissie

De Commissie heeft de maatregel beoordeeld op basis van de EU-staatssteunregels, met name de 2014 richtsnoeren inzake staatssteun voor milieubescherming en energiebesparing.

De Commissie heeft vastgesteld dat de steun nodig is om de opwekking van hernieuwbare energie verder te ontwikkelen om de milieudoelstellingen van Frankrijk te halen. Het heeft ook een stimulerend effect, omdat de projecten anders niet zouden kunnen plaatsvinden zonder draagvlak. Bovendien is de steun evenredig en beperkt tot het noodzakelijke minimum, aangezien de hoogte van de steun via openbare aanbestedingen zal worden vastgesteld. Bovendien heeft de Commissie vastgesteld dat de positieve effecten van de maatregel, met name de positieve milieueffecten, opwegen tegen eventuele negatieve effecten in de vorm van concurrentievervalsing. Ten slotte heeft Frankrijk zich er ook toe verbonden om een achteraf evaluatie om de kenmerken en de uitvoering van de regeling voor hernieuwbare energie te beoordelen.

Op basis hiervan heeft de Commissie geconcludeerd dat de Franse regeling in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels, aangezien deze de ontwikkeling van hernieuwbare elektriciteitsproductie uit verschillende technologieën in Frankrijk zal vergemakkelijken en de uitstoot van broeikasgassen zal verminderen, in overeenstemming met de Europese Green Deal en zonder de concurrentie onnodig te verstoren.

Achtergrond

De Commissie van 2014 Kaderregeling inzake staatssteun ten behoeve van het milieu en energie lidstaten toestaan ​​om onder bepaalde voorwaarden de productie van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen te ondersteunen. Deze regels zijn bedoeld om de lidstaten te helpen de ambitieuze energie- en klimaatdoelstellingen van de EU te halen, tegen zo laag mogelijke kosten voor de belastingbetaler en zonder onnodige concurrentieverstoringen op de interne markt.

Het Renewable Energy Directive van 2018 een EU-breed bindend streefcijfer voor hernieuwbare energie van 32 % tegen 2030 vastgesteld Mededeling over de Europese Green Deal in 2019 heeft de Commissie haar klimaatambities versterkt en als doelstelling gesteld dat er in 2050 geen netto-uitstoot van broeikasgassen meer is. Europese klimaatwetgeving, waarin de klimaatneutraliteitsdoelstelling voor 2050 is vastgelegd en de tussentijdse doelstelling wordt ingevoerd om de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 55 met ten minste 2030% te verminderen, legde de basis voor de 'fit voor 55' wetgevingsvoorstellen die op 14 juli 2021 door de Commissie zijn aangenomen. Van deze voorstellen heeft de Commissie een wijziging van de richtlijn hernieuwbare energie, waarin een verhoogd doel wordt gesteld om tegen 40 2030% van de EU-energie uit hernieuwbare bronnen te produceren.

De niet-vertrouwelijke versie van het besluit komt beschikbaar onder zaaknummer SA.50272 in het worden gemaakt staatssteun register op de Commissie concurrentie website zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost. Nieuwe publicaties van staatssteunbesluiten op internet en in het Publicatieblad zijn opgenomen in de Competitie wekelijks e-News.

Verder lezen

Energie

VS en Duitsland sluiten een Nord Stream 2-pijplijnovereenkomst om de Russische 'agressie' terug te dringen

gepubliceerd

on

By

Werknemers worden gezien op de bouwplaats van de Nord Stream 2-gaspijpleiding, nabij de stad Kingisepp, regio Leningrad, Rusland, 5 juni 2019. REUTERS/Anton Vaganov/File Photo

De Verenigde Staten en Duitsland hebben een overeenkomst bekendgemaakt over de Nord Stream 2-gaspijpleiding, waarbij Berlijn beloofde te reageren op elke poging van Rusland om energie te gebruiken als wapen tegen Oekraïne en andere Midden- en Oost-Europese landen, schrijven Simon Lewis, Andrea Shalal, Andreas Rinke, Thomas Escritt, Pavel Polityuk, Arshad Mohammed, David Brunnstrom en Doyinsola Oladipo.

Het pact is bedoeld om te verzachten wat critici zien als de... strategische gevaren van de pijplijn van $ 11 miljard, nu voor 98% voltooid, wordt gebouwd onder de Baltische Zee om gas van het Russische Noordpoolgebied naar Duitsland te transporteren.

Amerikaanse functionarissen hebben zich verzet tegen de pijpleiding, waardoor Rusland gas rechtstreeks naar Duitsland zou kunnen exporteren en mogelijk andere landen zou kunnen afsluiten, maar de regering van president Joe Biden heeft ervoor gekozen om niet te proberen het te doden met Amerikaanse sancties.

advertentie

In plaats daarvan heeft het een pact met Duitsland gesloten dat Rusland dreigt te kosten als het de pijpleiding wil gebruiken om Oekraïne of andere landen in de regio schade toe te brengen.

Maar die maatregelen leken weinig te hebben gedaan om de angsten in Oekraïne te kalmeren, dat zei dat het vroeg om besprekingen met zowel de Europese Unie als Duitsland over de pijpleiding. De overeenkomst stuit ook op politieke tegenstand in de Verenigde Staten en Duitsland.

Een gezamenlijke verklaring waarin de details van de deal worden uiteengezet, zei dat Washington en Berlijn "verenigd waren in hun vastberadenheid om Rusland ter verantwoording te roepen voor zijn agressie en kwaadaardige activiteiten door kosten op te leggen via sancties en andere instrumenten."

Als Rusland probeert "energie als wapen te gebruiken of verdere agressieve acties tegen Oekraïne te plegen", zal Duitsland zelf stappen ondernemen en aandringen op acties bij de EU, inclusief sancties, "om de Russische exportmogelijkheden naar Europa in de energiesector te beperken, " aldus de verklaring.

Het gaf geen details over specifieke Russische acties die tot een dergelijke stap zouden leiden. "We hebben ervoor gekozen om Rusland geen routekaart te geven over hoe ze die toezegging om terug te dringen kunnen omzeilen", vertelde een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan verslaggevers, sprekend op voorwaarde van anonimiteit.

"We zullen er ook zeker naar streven toekomstige Duitse regeringen verantwoordelijk te houden voor de toezeggingen die ze hierin hebben gedaan", zei de functionaris.

Volgens de overeenkomst zal Duitsland "alle beschikbare hefboomwerking gebruiken" om de gastransitovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne met 10 jaar te verlengen, een bron van grote inkomsten voor Oekraïne die in 2024 afloopt.

Duitsland zal ook ten minste $ 175 miljoen bijdragen aan een nieuw $ 1 miljard "Groen Fonds voor Oekraïne", gericht op het verbeteren van de energieonafhankelijkheid van het land.

Oekraïne stuurde nota's naar Brussel en Berlijn waarin werd opgeroepen tot overleg, zei minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba in een tweet, eraan toevoegend dat de pijpleiding "de veiligheid van Oekraïne bedreigt". Lees meer.

Kuleba legde ook een verklaring af met de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Zbigniew Rau, waarin hij beloofde samen te werken om zich tegen Nord Stream 2 te verzetten.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy zei dat hij uitkijkt naar een "openhartige en levendige" discussie met Biden over de pijpleiding wanneer de twee elkaar volgende maand in Washington ontmoeten. Het bezoek werd woensdag aangekondigd door het Witte Huis, maar perssecretaris Jen Psaki zei dat de timing van de aankondiging geen verband hield met de pijplijnovereenkomst.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak uren voor de publicatie van de overeenkomst telefonisch met de Russische president Vladimir Poetin, zei de Duitse regering, en zei dat Nord Stream 2 en gasdoorvoer via Oekraïne tot de onderwerpen behoorden.

De pijpleiding hing boven de Amerikaans-Duitse betrekkingen sinds voormalig president Donald Trump zei dat het Duitsland in een "gijzelaar van Rusland" zou kunnen veranderen en enkele sancties goedkeurde.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei op Twitter dat hij "opgelucht was dat we een constructieve oplossing hebben gevonden".

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov, die eerder op woensdag werd gevraagd naar de gerapporteerde details van de overeenkomst, zei dat elke dreiging met sancties tegen Rusland niet "aanvaardbaar" was volgens het persbureau Interfax.

Zelfs voordat het openbaar werd gemaakt, lokten gelekte details van de overeenkomst kritiek uit van sommige wetgevers in zowel Duitsland als de Verenigde Staten.

De Republikeinse senator Ted Cruz, die de nominaties van Biden als ambassadeur tegenhoudt vanwege zijn zorgen over Nord Stream 2, zei dat de gerapporteerde overeenkomst "een geopolitieke overwinning van de generaties voor Poetin en een catastrofe voor de Verenigde Staten en onze bondgenoten zou zijn".

Cruz en enkele andere wetgevers aan beide kanten van het gangpad zijn woedend op de Democratische president omdat hij afziet van door het Congres opgelegde sancties tegen de pijpleiding en werken aan manieren om de regering sancties op te leggen, volgens congresmedewerkers.

Democratische senator Jeanne Shaheen, die in de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen zit, zei dat ze er niet van overtuigd was dat de overeenkomst de impact van de pijpleiding zou verzachten, die volgens haar "het Kremlin in staat stelt zijn kwaadaardige invloed over Oost-Europa te verspreiden".

"Ik ben sceptisch of het voldoende zal zijn als de belangrijkste speler aan de tafel - Rusland - weigert zich aan de regels te houden", zei Shaheen.

In Duitsland noemden topleden van de milieuactivist Groenen de gerapporteerde overeenkomst "een bittere tegenslag voor de klimaatbescherming" die Poetin ten goede zou komen en Oekraïne zou verzwakken.

Ambtenaren van de regering van Biden houden vol dat de pijpleiding zo dicht bij de voltooiing was toen ze aantrad in januari dat ze de voltooiing ervan op geen enkele manier konden voorkomen.

"We denken zeker dat er meer is dat de vorige regering had kunnen doen", zei de Amerikaanse functionaris. "Maar weet je, we maakten het beste van een slechte hand."

Verder lezen

Wit-Rusland

Wit-Rusland komt ondanks enige tegenstand door met nucleair project

gepubliceerd

on

Ondanks tegenstand in sommige kringen, is Wit-Rusland de laatste geworden in een groeiend aantal landen dat kernenergie gebruikt.

Elke staat erop dat kernenergie schone, betrouwbare en kosteneffectieve elektriciteit produceert.

De EU ondersteunt veilige nucleaire productie en een van de nieuwste centrales staat in Wit-Rusland, waar vorig jaar de eerste reactor van de allereerste kerncentrale van het land op het nationale elektriciteitsnet werd aangesloten en eerder dit jaar met volledige commerciële exploitatie begon.

advertentie

De Wit-Russische kerncentrale, ook bekend als de Astravets-fabriek, zal in 2.4 over twee operationele reactoren beschikken met in totaal ongeveer 2022 GW aan opwekkingscapaciteit.

Wanneer beide eenheden op vol vermogen werken, zal de 2382 MWe-centrale de uitstoot van meer dan 14 miljoen ton koolstofdioxide per jaar vermijden door de koolstofintensieve opwekking van fossiele brandstoffen te vervangen.

Wit-Rusland overweegt de bouw van een tweede kerncentrale die zijn afhankelijkheid van geïmporteerde fossiele brandstoffen verder zou verminderen en het land dichter bij het nulpunt zou brengen.

Momenteel zijn er ongeveer 443 kernreactoren in bedrijf in 33 landen, die ongeveer 10% van de elektriciteit in de wereld leveren.

Er worden momenteel ongeveer 50 kernreactoren gebouwd in 19 landen.

Sama Bilbao y León, directeur-generaal van de World Nuclear Association, de internationale organisatie die de wereldwijde nucleaire industrie vertegenwoordigt, zei: "Er is steeds meer bewijs dat we snel de hoeveelheid nieuwe nucleaire capaciteit gebouwd en aangesloten op het elektriciteitsnet wereldwijd. De 2.4 GW aan nieuwe nucleaire capaciteit in Wit-Rusland zal een essentiële bijdrage leveren om dit doel te bereiken.”

De fabriek in Wit-Rusland heeft te maken gehad met aanhoudende tegenstand van buurland Litouwen, waar functionarissen hun bezorgdheid hebben geuit over de veiligheid.

Het Wit-Russische ministerie van Energie heeft gezegd dat de centrale, wanneer deze volledig operationeel is, ongeveer een derde van de elektriciteitsbehoefte van het land zal leveren.

De fabriek kost naar verluidt ongeveer $ 7-10 miljard.

Ondanks de zorgen van sommige leden van het Europees Parlement, die een sterke lobbycampagne hebben gevoerd tegen de Wit-Russische fabriek, hebben internationale waakhonden, zoals de International Atomic Energy Agency (IAEA), de voltooiing van het project verwelkomd.

Het IAEA-team van deskundigen heeft onlangs een adviesmissie voor nucleaire veiligheid in Wit-Rusland voltooid, die is uitgevoerd op verzoek van de Wit-Russische regering. Het doel was om het nationale veiligheidsregime voor nucleair materiaal en bijbehorende faciliteiten en activiteiten te herzien en het bezoek omvatte een evaluatie van de fysieke beschermingsmaatregelen die op de locatie zijn geïmplementeerd, veiligheidsaspecten met betrekking tot het transport van nucleair materiaal en computerbeveiliging.

Het team, dat bestond uit experts uit Frankrijk, Zwitserland en het VK, concludeerde dat Wit-Rusland een nucleair veiligheidsregime had ingesteld in overeenstemming met de richtlijnen van de IAEA over de grondbeginselen van nucleaire veiligheid. Er werden goede praktijken geïdentificeerd die als voorbeeld kunnen dienen voor andere IAEA-lidstaten om hun nucleaire beveiligingsactiviteiten te helpen versterken.

Elena Buglova, directeur van de afdeling Nucleaire Veiligheid van de IAEA, zei: “Door het hosten van een IPPAS-missie heeft Wit-Rusland zijn sterke betrokkenheid en voortdurende inspanningen getoond om zijn nationale nucleaire veiligheidsregime te verbeteren. Wit-Rusland heeft de afgelopen maanden ook bijgedragen aan het verfijnen van de IPPAS-methodologieën, met name door een pilot-zelfevaluatie uit te voeren van zijn nucleaire veiligheidsregime ter voorbereiding op de missie.”

De missie was in feite de derde IPPAS-missie die door Wit-Rusland werd georganiseerd, na twee die respectievelijk in 2000 en 2009 plaatsvonden.

Ondanks pogingen om geruststellingen te bieden, blijven er zorgen over de veiligheid van de nucleaire industrie.

De Franse energiedeskundige Jean-Marie Berniolles geeft toe dat ongevallen in kerncentrales door de jaren heen de perceptie van kerncentrales in Europa "diep hebben veranderd", waardoor "wat een van de meest duurzame bronnen voor elektriciteitsopwekking had moeten zijn, is veranderd in een bliksemafleider voor kritiek".

Hij zei: "Dit is het bewijs van een steeds meer ideologisch besmet standpunt dat volledig los staat van wetenschappelijke feiten."

Frankrijk is een land dat de liefde voor de nucleaire technologie is kwijtgeraakt, wat culmineerde in de wet op de energietransitie van 2015 voor groene groei, die voorziet in een daling van het aandeel van kernenergie in de Franse energiemix tot 50% (van ongeveer 75%) door 2025.

Er zijn velen die beweren dat dit onmogelijk te bereiken zal zijn. 

Berniolles zegt dat de Wit-Russische fabriek "een ander voorbeeld is van hoe nucleaire veiligheid wordt benut om te voorkomen dat kerncentrales volledig en tijdig operationeel worden".

Hij zei: "Hoewel geen lidstaat van de Europese Unie, eisten verschillende leden van het Europees Parlement, op aandringen van Litouwen, in februari 2021 dat Wit-Rusland het project opschort vanwege vermeende veiligheidsproblemen."

Dergelijke eisen worden nog steeds vurig geuit, zelfs nadat de European Nuclear Safety Regulators Group (ENSREG) zei dat de veiligheidsmaatregelen bij Astravets volledig in overeenstemming zijn met de Europese normen. Het peer-reviewed rapport - gepubliceerd na uitgebreide bezoeken ter plaatse en veiligheidsevaluaties - zei dat zowel de reactoren als de locatie van de kerncentrale "geen reden tot bezorgdheid" zijn.

Rafael Grossi, directeur-generaal van het IAEA, verklaarde tijdens een recente hoorzitting van het Europees Parlement dat: "We zijn al heel lang in gesprek met Wit-Rusland", "we zijn altijd in het veld aanwezig", en het IAEA heeft "goede praktijken" gevonden. en dingen die moeten worden verbeterd, maar we hebben geen reden gevonden om die fabriek niet te laten werken”.

De tegenstanders van de Wit-Russische fabriek blijven vergelijkingen maken met Tsjernobyl, maar Berniolles zegt dat "een van de fundamentele lessen die uit Tsjernobyl is getrokken, was dat complete kernsmelt-throughs grondig moesten worden ingedamd".

“Dit gebeurt meestal met een apparaat dat een kernvanger wordt genoemd, en elke VVER-1200-reactor – waarvan er twee in Astravets – is ermee uitgerust. Het koelsysteem van de kernvanger moet in staat zijn om de kernpuin te koelen waar tijdens de eerste dagen na het kernongeval een thermisch vermogen van ongeveer 50 MW wordt opgewekt. Onder deze omstandigheden vindt er geen neutronische excursie plaats, wat een ander fundamenteel verschil is met Tsjernobyl. Gezien het feit dat Europese veiligheidsexperts deze problemen niet aan de orde hebben gesteld tijdens hun analyses van Astravets, geeft dit aan dat er geen problemen zijn met deze maatregelen”, voegde hij eraan toe.

Hij en anderen merken op dat, hoewel Litouwen en sommige leden van het Europees Parlement jaren hebben doorgebracht met het bekritiseren van de veiligheidsmaatregelen van de fabriek, "het feit is dat ze nooit ernstig tekortkwamen".

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending