Verbind je met ons

Nord Stream 2

Nord Stream-lekken bevestigd als sabotage, zegt Zweden

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Een spoor van explosieven is gevonden bij de Nord Stream-pijpleidingen die beschadigd waren, wat bevestigt dat er sabotage heeft plaatsgevonden, zei een Zweedse officier van justitie op vrijdag (18 november).

Autoriteiten uit Zweden en Denemarken zijn vier gaten onderzoeken binnen de Nord Stream 1 & 2 pijpleidingen. Deze leidingen verbinden Rusland en Duitsland via de Oostzee. Ze zijn een brandpunt geworden tijdens de Oekraïne-crisis vanwege het tekort aan gasvoorraden in Europa.

Vorige maand verklaarde Denemarken dat uit vooronderzoek was gebleken dat de lekkages mede waren veroorzaakt door krachtige explosies.

"De analyse is voltooid en toont sporen van explosieven op veel van de gevonden objecten", aldus het Zweedse openbaar ministerie in een verklaring. Ze voegden er ook aan toe dat de bevindingen bewijzen dat het incident "grove sabotage" is.

Het voortgezette onderzoek zou uitwijzen of het mogelijk was de verantwoordelijke te identificeren.

Mats Ljungqvist, de hoofdaanklager, zei dat de samenwerking met de autoriteiten in Zweden en andere landen zeer goed was.

Het openbaar ministerie weigerde verder commentaar op de zaak en zei niet welke explosieven werden gebruikt om schade aan de pijpleidingen te veroorzaken.

advertentie

Russische functionarissen zullen wachten op een volledige beoordeling van de schade alvorens reparaties uit te voeren, zei Dmitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin, vrijdag.

Peskov zei: "Alleen al het feit dat er al gegevens beginnen te komen die wijzen op subversieve of terroristische daden... bevestigt eens te meer dat de Russische zijde over de informatie beschikt", tijdens zijn dagelijkse telefoongesprek met verslaggevers.

"Het is heel belangrijk om niet te stoppen, het is heel belangrijk om degenen achter deze explosie te vinden."

Reuters ontving geen commentaar van Gazprom (GAZP.MM) noch Nord Stream 1 of 2.

Volgens seismologen uit Zweden en Denemarken meldden ze eerder dat ze trillingen voelden in de buurt van de lekken, maar de signalen waren niet vergelijkbaar met aardbevingen.

De Zweedse bevindingen werden niet besproken door de Deense politie.

Op 26 september scheurden pijpleidingen op de zeebodem, waardoor er gas in de oceaan terechtkwam borrelde naar de oppervlakte in de daaropvolgende week bezorgdheid geuit over openbare gevaren en angst voor milieuschade.

Nord Stream 1 heeft een stuk dat minimaal 50 meter lang is. Het Zweedse dagblad Expressen meldde het probleem op 164 oktober, nadat het had gefilmd wat volgens hem de eerste openbaar gemaakte beelden van de schade waren.

Russische ministerie van Defensie beweerde vorige maand dat Brits marinepersoneel de pijpleidingen had opgeblazen. Londen ontkende deze bewering en zei dat het was gemaakt om af te leiden van Russische militaire mislukkingen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending