Verbind je met ons

Aardgas

De EU moet haar gasrekeningen betalen of krijgt later problemen

DELEN:

gepubliceerd

on

In 2017 creëerde Verordening EU 2017/1938 verplichtingen voor de lidstaten om de aardgasvoorziening veilig te stellen. Het initiatief is geïnspireerd op de gascrisis van 2009, die ontstond toen Rusland en Oekraïne het niet eens werden over de gasprijzen en de gasleveringen via Oekraïne werden stopgezet. schrijft Dick Roche.

Naar aanleiding van de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022, werd Verordening EU 2022/1032 aangenomen om de eerdere wetgeving bij te werken. 

De verordening schrijft voor dat gasopslagfaciliteiten volledig moeten worden gebruikt om "de zekerheid van de (gas)voorziening te waarborgen", dat de faciliteiten niet "ongebruikt mogen blijven" en dat opslagcapaciteit in de hele Unie moet worden gedeeld, "in een geest van solidariteit".

De 18 lidstaten met ondergrondse gasopslagen moesten de installaties voor 80 november 1 tot minimaal 2022% van hun opslagcapaciteit vullen. Vanaf 1 november 2023 zou de doelstelling op 90% komen te liggen.

De lidstaten zonder gevestigde infrastructuur voor gasopslag moesten bilaterale overeenkomsten sluiten om ervoor te zorgen dat voldoende hoeveelheden gas voor hun gebruik in 'buurlanden' zouden worden opgeslagen.

Verordening EU 2022/1032 werd op 29 juni 2022 formeel ondertekend door de medewetgevers van de EU. EU-commissaris voor Energie Kardi Simson prees de "geest van solidariteit" waardoor de wetswijzigingen in recordtijd konden worden doorgevoerd.

Vraag en aanbod

advertentie

Met de nieuwe wetgeving waren spelers op de Europese gasmarkt in de zomer en herfst van 2022 verplicht om de voorraden in te kopen die nodig zijn om de ambitieuze doelstellingen voor gasopslag te halen.

Terwijl de spelers in de Europese gassector zich haastten om de verplichte gasopslagdoelen te vullen, stegen de prijzen dramatisch. 

De belangrijkste motor van de opwaartse prijsspiraal was de oorlog in Oekraïne en de bezorgdheid over de aanhoudende impact ervan. De hoeveelheid gas die werd gekocht om aan de opslagdoelstellingen van de EU te voldoen, was een andere versnellende factor.

Tegen de jaarwisseling waren de opslagdoelstellingen van de EU gehaald. Dit bracht zeer hoge kosten met zich mee. In januari 2023 schatten de vulkosten van de gasopslag op meer dan € 120 miljard.

Tegen het einde van het stookseizoen 2022-2023 was de rust op de Europese gasmarkt enigszins teruggekeerd. Een zachte winter en het succes bij het identificeren en aanboren van nieuwe gasbronnen zorgden ervoor dat de prijzen snel daalden.  

De prijzen werden ook beïnvloed door de enorme gasreserves in de EU. Aan het einde van het stookseizoen 2022-2023 was bijna 50% van de Europese ondergrondse gasopslag vol. Minder ruimte om gas op te slaan versnelde de neerwaartse prijzen.

Het feit dat bijna de helft van Europa's ondergrondse gasopslagcapaciteit al bezet was, vormde een bijzonder probleem voor de gasleveranciers in de EU. Omdat er minder opslagruimte beschikbaar was dan gewoonlijk, hadden ze minder capaciteit om voorraden in te kopen in een tijd waarin de gasprijzen traditioneel het laagst zijn: een 'opportuniteitskost' met implicaties op langere termijn.

Een gerelateerde en grotere hoofdpijn voor de Europese gasleveranciers was dat het gas dat ze in opslag hadden, gekocht toen de prijzen omhoog gingen, nu aanzienlijk minder waard was dan toen het in opslag werd 'geïnjecteerd'.

Dit alles betekende dat de gasleveranciers die een cruciale rol hadden gespeeld om ervoor te zorgen dat de EU voldoende gas in handen had om het stookseizoen 2022-2023 door te komen, voor een dilemma stonden. Ze stonden voor het probleem om ofwel de kosten van het in opslag houden van zeer duur gas te financieren, ofwel een enorme 'hit' te krijgen door het gas te verkopen tegen een fractie van de aanschafkosten. Voor particuliere leveranciers betekende elke optie een grote financiële bloeding of zelfs een faillissement.  

Het compensatiemechanisme

Degenen die de EU-regelgeving voor gasopslag opstelden, waren zich ervan bewust dat de interventies van de particuliere sector die nodig waren om ambitieuze doelstellingen voor gasopslag te halen, risico's met zich meebrachten.

Om die risico's aan te pakken en te voorkomen dat enorme kosten worden doorberekend aan consumenten, verplicht artikel 6b, lid 1, van de verordening de lidstaten om "alle nodige maatregelen te nemen, waaronder het voorzien in financiële prikkels of compensatie voor marktdeelnemers" die betrokken zijn bij het voldoen aan de ' het halen van de doelstellingen' die de verordening stelt.

Het compensatiemechanisme waarin de verordening voorziet, moet, als het volledig operationeel is, de gasleveranciers beschermen die hebben bijgedragen aan de inspanningen van de EU om de winter van 2022-2023 door te komen. Zo is het helaas niet gegaan.

Op 27th In maart bracht de Commissie, zoals vereist in de verordening, haar verslag uit over de werking van de gasopslagregelingen.

Het rapport is stevig onderschreven. Het geeft 'overzichten' van maatregelen die de lidstaten hebben genomen om aan opslagverplichtingen te voldoen, van de tijd die nodig is voor certificeringsprocedures, van door de Commissie gevraagde maatregelen om te zorgen voor naleving van "vultrajecten en vuldoelen" en een analyse van de impact op de gasprijzen en potentiële gasbesparingen.

Hoewel het verslag indrukwekkend statistisch materiaal bevat, zwijgt het over het compensatiemechanisme. Het woord "compensatie" komt maar één keer voor.

Als de lidstaten de compenserende eisen hadden ingevoerd zoals voorzien in de verordening, zou dat zwijgen begrijpelijk zijn. De naleving van de vergoedingseisen van de verordening is echter allesbehalve uniform.  

Veel lidstaten waren traag met het treffen van regelingen om aan hun compenserende verplichtingen te voldoen.

In het geval van Bulgarije is er niet alleen ronduit gefaald om tot een billijke regeling te komen om particuliere leveranciers die de gasopslagactie ondersteunden, te compenseren, maar de getroffen regelingen ondersteunen de staatsexploitant Bulgargaz - ten nadele van particuliere leveranciers.

Een last-minute vlaag en een gebrekkig resultaat

In de weken voor 28th Tijdens de bijeenkomst van de EU-Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie in maart kwam de kwestie van compensatie herhaaldelijk aan de orde in politieke verklaringen in Bulgarije.

Begin maart kondigde de Bulgaarse minister van Energie, Rosen Histov, aan dat hij samenwerkte met belanghebbenden om een ​​compensatiemechanisme te vinden om het zeer dure gas in de ondergrondse opslag van Bulgarije te dekken.

Dagen voor de bijeenkomst van de Raad in maart stelde de Bulgaarse president Rumen Radev voor dat de EU zou optreden om lidstaten, zoals Bulgarije, te helpen bij het opvangen van de waardedaling van het gas dat in opslag wordt geïnjecteerd. De EU 'bijt' niet.

Aan de vooravond van de Raadsvergadering kondigde minister Histov aan dat hij van plan was om samen met collega-ministers van Energie in Brussel de kosten van gasopslag in Bulgarije te verhogen. Gas stond op de agenda van die Raad - hij behandelde voorstellen om gemeenschappelijke regels voor de interne markt vast te stellen voor hernieuwbare gassen, aardgas en waterstof. 

Twee maanden na de stortvloed aan verklaringen moet Bulgarije nog steeds met voorstellen komen die in overeenstemming zijn met de compensatiebepalingen van Verordening EU 2022/1032.

In plaats van een regeling die alle gasleveranciers dekt, heeft de Bulgaarse overheid een regeling opgesteld die leningen met een lage rente tot 400 miljoen euro verstrekt aan het staatsgasbedrijf Bulgargaz, een bedrijf dat in 77 door de Europese Commissie een boete van 2018 miljoen euro kreeg opgelegd wegens het blokkeren van de toegang van concurrenten tot belangrijke gasinfrastructuur in Bulgarije, wat in strijd is met de antitrustregels van de EU.

Leningen in het kader van de regeling zijn niet beschikbaar gesteld aan Bulgaarse gasleveranciers uit de particuliere sector, een duidelijk geval van marktverstoring. Die bedrijven dreigen failliet te gaan, tenzij de Bulgaarse autoriteiten hen toegang geven tot de sweetheart-regelingen die Bulgargaz ter beschikking staan ​​- zelfs als tijdelijke maatregel in afwachting van de goedkeuring van een volledig compensatiemechanisme.

Tijd om op het bord te stappen

Na te hebben deelgenomen aan de snelle totstandkoming van het mechanisme van de regeling om de gasvoorziening van de EU veilig te stellen in mei 2022, moeten alle lidstaten nu volledig "op de plaat treden" op het gebied van compensatie en mechanismen aannemen die billijk en werkbaar zijn. Als een lidstaat in dat opzicht faalt, moet de Commissie ingrijpen.

Door de aardgaszekerheid te waarborgen in een tijd van unieke uitdagingen, heeft de gasindustrie niet alleen een belangrijke dienst bewezen aan de gasconsumenten maar ook aan de Europese economie in het algemeen.

Zonder de medewerking van de gasindustrie als geheel hadden overheden alleen de ambitieuze doelstellingen voor ondergrondse opslag niet kunnen halen.

Het niet nakomen door een lidstaat van de compensatieverplichtingen die in 2022 zijn aangegaan, brengt leveranciers en met name particuliere gasleveranciers in moeilijke, zo niet fatale financiële situaties.

Naast immoreel is het ook niet slim om een ​​financieel geweer tegen het hoofd van de gasindustrie te zetten. Europa moet alle energiebronnen waarover het beschikt behouden. De private gasleveranciers die in 2022 de hoofdrolspelers waren, zullen nodig zijn om de uitdagingen van komende winter het hoofd te bieden.

De Commissie, de Raad en zelfs het Europees Parlement moeten, in plaats van op hun lauweren te rusten over het succes van wat er het afgelopen jaar is bereikt, wakker worden geschud door de realiteit dat er werk moet worden verzet om ervoor te zorgen dat alle lidstaten leven voldoen aan het volledige scala aan vereisten – inclusief de compenserende toezeggingen – die werden ondertekend toen ze overeenstemming bereikten over Verordening EU 2022/1032.

De EU moet haar gasrekeningen betalen of krijgt later problemen.

Dick Roche is een voormalige Ierse minister van Europese Zaken en voormalig minister van Milieu.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending