Verbind je met ons

Gazprom

Gasverlaging in Gazprom in Rusland verplettert hoop na graandeal

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het Russische Gazprom is van plan de voorraden verder te verminderen via zijn grootste gasverbinding met Duitsland, waardoor de hoop wordt verpletterd dat een deal over graanvoorraden de economische impact van de oorlog in Oekraïne zou verminderen.

De Europese Unie beschuldigt Rusland ervan zijn toevlucht te nemen tot energiechantage, terwijl het Kremlin zegt dat de gasstoring het gevolg is van onderhoudsproblemen en westerse sancties.

Onder verwijzing naar de instructies van een waakhond van de industrie, zei Gazprom op maandag dat de stroom door Nord Stream 1 zou dalen tot 33 miljoen kubieke meter per dag vanaf 0400 GMT op woensdag. Dat is de helft van de stroomstromen, die al maar 40% van de normale capaciteit zijn.

Duitsland zei dat het geen technische reden zag voor de laatste verlaging.

Politici in Europa hebben herhaaldelijk gezegd dat Rusland deze winter de gastoevoer zou kunnen afsluiten, een stap die Duitsland in een recessie zou storten en zou leiden tot stijgende prijzen voor consumenten die al geconfronteerd worden met pijnlijk hoge energieprijzen.

President Vladimir Poetin waarschuwde het Westen deze maand dat aanhoudende sancties catastrofale energieprijsstijgingen voor consumenten over de hele wereld dreigden te veroorzaken. Europa importeert ongeveer 40% van zijn gas en 30% van zijn olie uit Rusland.

Stijgende energieprijzen en een wereldwijd tarwetekort zijn enkele van de meest verstrekkende gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne. Ze bedreigen miljoenen in armere landen met honger.

advertentie

Oekraïne zei maandag dat het hoopte dat een door de VN bemiddelde deal om te proberen de voedseltekorten te verminderen door de graanexport uit het Zwarte Zeegebied te hervatten, deze week van start zou gaan.

Ambtenaren van Rusland, Turkije, Oekraïne en de Verenigde Naties waren het er vrijdag over eens dat er geen aanvallen zouden plaatsvinden op koopvaardijschepen die door de Zwarte Zee naar de Bosporus en naar de Turkse markt gaan, en beloofden een controlecentrum op te zetten.

Moskou veegde de zorgen weg dat de deal zou kunnen ontsporen door een Russische raketaanval op de Oekraïense haven van Odessa op zaterdag, en zei dat het alleen gericht was op militaire infrastructuur. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy heeft de aanval veroordeeld als "barbaarsheid" waaruit blijkt dat Moskou niet te vertrouwen is.

Een hooggeplaatste Oekraïense regeringsfunctionaris zei dat hij hoopte dat de eerste graanverzending uit de Oekraïne, een grote wereldleverancier, deze week vanuit Chornomorsk zou kunnen plaatsvinden, met verschepingen vanuit andere havens die in de deal worden genoemd binnen twee weken.

"We denken dat we de komende 24 uur klaar zullen zijn om de export vanuit onze havens te hervatten", zei vice-minister van Infrastructuur Yuriy Vaskov op een persconferentie.

Terwijl de oorlog zijn zesde maand ingaat, rapporteerde het Oekraïense leger 's nachts wijdverbreide Russische beschietingen in Oost-Oekraïne. Het zei dat Moskou zich bleef voorbereiden op een aanval op Bakhmut in de industriële Donbas-regio, die Rusland wil grijpen namens separatistische volmachten.

Oekraïne zei dat zijn troepen door de VS geleverde HIMARS-raketsystemen hebben gebruikt om 50 Russische munitiedepots te vernietigen sinds ze de wapens vorige maand ontvingen. Rusland gaf niet onmiddellijk commentaar, maar het ministerie van Defensie zei dat zijn troepen een munitiedepot voor HIMARS-systemen hadden vernietigd.

Reuters kon de Russische of Oekraïense verklaringen niet onafhankelijk verifiëren.

De Russische Zwarte Zee-vloot heeft de graanexport uit Oekraïne geblokkeerd sinds de invasie van Moskou op 24 februari.

Een VN-functionaris noemde de deal van vrijdag, de eerste diplomatieke doorbraak in het conflict, een "de facto staakt-het-vuren" voor de schepen en faciliteiten die onder de overeenkomst vallen.

Moskou ontkent de verantwoordelijkheid voor de voedselcrisis en verwijt westerse sancties voor het vertragen van de export van voedsel en kunstmest en Oekraïne voor het ontginnen van de toegangen tot zijn havens. Volgens de deal van vrijdag zullen loodsen schepen langs veilige kanalen begeleiden.

Het Oekraïense leger zei dat twee Kalibr-raketten die zaterdag zijn afgevuurd door Russische oorlogsschepen het gebied van een pompstation in de haven van Odessa hebben geraakt en dat twee andere zijn neergeschoten door luchtverdedigingstroepen. Ze hebben de graanopslagplaats niet geraakt of aanzienlijke schade aangericht.

Rusland zei dat de aanvallen een Oekraïens oorlogsschip en een wapenwinkel in Odessa hadden geraakt met precisieraketten.

"Dit zou geen invloed moeten hebben op - en zal geen invloed hebben op - het begin van de verzendingen", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei tijdens een rondreis door verschillende Afrikaanse landen dat er geen belemmeringen waren voor de export van graan en dat niets in de deal Moskou ervan weerhield de militaire infrastructuur in Oekraïne aan te vallen.

Vóór de invasie en de daaropvolgende sancties waren Rusland en Oekraïne goed voor bijna een derde van de wereldwijde tarwe-export. Peskov zei dat de Verenigde Naties ervoor moeten zorgen dat de Russische mest en andere export worden stopgezet om de graanovereenkomst te laten werken.

Poetin noemt de oorlog een "speciale militaire operatie" die erop gericht is Oekraïne te demilitariseren en gevaarlijke nationalisten uit te roeien. Kiev en het Westen noemen dit een ongegrond voorwendsel voor een agressieve landroof.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending