Verbind je met ons

European Energy Security Strategy

Nu de VS de productie van vloeibaar gas stopzetten, is de Europese veiligheid in gevaar

DELEN:

gepubliceerd

on

Op januari 26thPresident Joe Biden kondigde een grote stap terug voor de Amerikaanse energietransporten naar Europa. Het besluit van de regering om de vergunningsgoedkeuringen voor nieuwe faciliteiten voor vloeibaar aardgas (LNG) te 'pauzeren' zal diepgaande gevolgen hebben voor de energiezekerheid van Italië en de Europese Unie als geheel. Het besluit heeft begrijpelijkerwijs geleid tot bezorgdheid en kritiek in heel Europa, maar ook tot verwarring. Waarom zouden de VS opzettelijk de energiezekerheid van hun Europese bondgenoten ondermijnen en een economische impuls geven aan de Russische president Vladimir Poetin? - schrijft Claudio Scajola, voormalig Italiaans minister van Economische Ontwikkeling en Binnenlandse Zaken.

Het is des te verrassender omdat Europa en de VS in de twee jaar sinds de Russische invasie van Oekraïne buitengewone en ongekende vooruitgang hebben geboekt in de richting van wederzijds voordelige samenwerking op het gebied van energieveiligheid. Dit proces werd aangewakkerd door één simpel feit: het was in het belang van iedereen in de westerse wereld dat Europa's afhankelijkheid van Russische energie zo snel mogelijk en voor zo lang mogelijk zou worden verminderd. De zekerheid van de energievoorziening schoot naar de top van de prioriteitenlijst van de NAVO-landen.

De Amerikaanse LNG-explosie bleek de reddingslijn te zijn waar Europa naar op zoek was. De verzendingen naar Europa zijn sinds 141 met 2021% gestegen, en ruim tweederde van de Amerikaanse export komt nu naar Europa. Er zal de komende jaren en decennia meer nodig zijn. Dit is een win-winsituatie. Meer dan 70,000 Amerikaanse banen zijn gekoppeld aan de toekomst van de LNG-export en als gevolg van deze nieuwe Europese vraag zou het Amerikaanse bbp met wel 40 miljard dollar kunnen stijgen. Deze cijfers zouden verder moeten stijgen naarmate de vraag blijft stijgen.

Dat de vraag zal stijgen is een zekerheid. De opkomst van een nieuwe, veilige energievoorziening van een NAVO-bondgenoot heeft de Europese landen ertoe aangezet om op de langere termijn over energie na te denken. Italië opende in mei vorig jaar zijn nieuwste LNG-terminal in Toscane; Momenteel wordt er nog een opslagfaciliteit ter waarde van $1 miljard gebouwd in Ravenna, aan de Adriatische Zee. Mijn land is niet het enige: overal in Europa worden schoppen klaargemaakt. In totaal zijn er over het hele continent 33 nieuwe LNG-installaties in de maak. Een inzet voor energiezekerheid en nieuwe infrastructuur in Europa zal tot minstens halverwege 2040 goede banen en succesvolle bedrijven in de VS financieren.

Dit brengt ons terug bij de centrale vraag die Europese beleidsmakers stellen: waarom? Waarom heeft president Biden een van de belangrijkste westerse veiligheidsprojecten van de afgelopen jaren stopgezet? De door het Witte Huis aangegeven reden is milieuvriendelijk, namelijk dat fossiele brandstoffen zoals LNG meer onderzoek behoeven. Dit is niet bepaald overtuigend. Europa staat algemeen bekend als de wereldleider op het gebied van klimaatverandering en emissiereductiedoelstellingen – en toch zouden de reguliere Europese partijen nooit zo’n besluit nemen. De doelstellingen op het gebied van de klimaatverandering en de energietransitie moeten worden verwezenlijkt, in het belang van de mensheid. Maar de mensheid eist ook dat we niet toestaan ​​dat dictators en oorlogshitsers de overhand krijgen. Het vergroten van de economische of veiligheidszwakheden van het Westen helpt niemand en bevordert geen progressieve doelstellingen. De enige persoon wiens doelstellingen door dit besluit zouden worden bevorderd, is Vladimir Poetin.

In 2022 deed president Biden een persoonlijke belofte aan Europa om de transitie weg van Russische energie te ondersteunen. De Europese leiders geloofden in zijn oprechtheid, en veel van de beloften zijn uitgekomen, aangezien Amerikaans LNG nu bijna de helft van alle Europese LNG-import uitmaakt. De zorg is nu dat wat een permanente oplossing leek, uiteindelijk een tijdelijke luchtspiegeling kan zijn. De twee decennia van 2000 tot 2020 werden gekenmerkt door een Europese overmatige afhankelijkheid van Russische energie en een slechte binnenlandse besluitvorming. Als het beleid van president Biden niet wordt teruggedraaid, zullen de jaren 2020 en 2030 tientallen jaren worden gekenmerkt door onzeker aanbod en periodieke prijsschokken. In Italië en in heel Europa zullen we terugkijken op de afgelopen jaren als een zeldzame en korte periode van kalmte en gezond verstand, en ons afvragen hoe zo’n veelbelovende situatie in vredesnaam zo terloops werd weggegeven.

De belofte van president Biden in 2022 was de juiste aanpak, maar het lijkt erop dat de Amerikaanse grand strategy nu vervangen is door tactische fouten. Het is nog niet te laat om die fout recht te zetten. De vergunningspauze moet worden teruggedraaid.

advertentie

Auteur: Claudio Scajola, voormalig Italiaans minister van Economische Ontwikkeling en Binnenlandse Zaken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending