Verbind je met ons

Energieveiligheid

Door de hoge gasprijzen in Europa is LPG een aantrekkelijk alternatief

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Vloeibaar petroleumgas is een aanzienlijk goedkopere – en groenere – brandstof.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in Europees zakenmagazine

De aardgasprijzen zijn in sommige EU-landen meer dan verdubbeld op jaarbasis, volgens Eurostat. De Europese zelfbeperking op de aankoop van Russische olie en gas heeft de aanhoudende energiecrisis verergerd. Bedrijven variërend van chemieproducent BASF tot staalproducent ArcelorMittal hebben de productie in Europa verlaagd vanwege de hoge energiekosten en zetten in op Noord-Amerika voor expansie.

De inflatie in de eurozone klom naar een recordhoogte van 10.7% in oktober, geleid door stijgende brandstofprijzen. De EU-landen verlagen de verwarmingstemperatuur in openbare gebouwen, beperken het gebruik van warm water en beperken de verlichting van monumenten tot gesneden energieverbruik met een doelstelling van 15%. Gewone Europese huishoudens betalen de prijs, zoals blijkt uit torenhoge energierekeningen.

Het gebruik van vloeibaar petroleumgas (LPG), een aanzienlijk goedkoper alternatief voor aardgas, helpt deze situatie te verlichten. Wat is LPG precies? Het is een gecomprimeerd gas dat propaan, butaan of een combinatie van beide bevat en wordt gebruikt als brandstof of als grondstof voor chemische synthese. LPG wordt geproduceerd uit gasvormige residuen van de olieproductie en is een koolstofarme brandstof.

LPG kan worden gebruikt voor verwarming, vooral in landelijke gebieden die niet op het aardgasnet zijn aangesloten, maar ook voor oude en historische gebouwen, die moeilijk koolstofvrij te maken zijn zonder ze ingrijpend te renoveren of opnieuw op te bouwen. Door de hoge aardgasprijzen in Europa is LPG een aantrekkelijk alternatief geworden voor Europese raffinaderijen en petrochemische producenten, van wie velen met verliezen te maken hebben.

Polen is met name afhankelijk van aanvoer uit Rusland, dat goed is voor tweederde van de LPG-import van het land. Een mogelijk verlies van deze hulpbron zou de Poolse economie in grotere mate treffen dan andere EU-lidstaten. Het belangrijkste alternatief – Polen bevoorraden vanuit Noordoost-Europa – zou volgens sectoranalisten logistiek ingewikkeld, duur en onvoldoende zijn om aan de behoeften van het land te voldoen.

advertentie

Rusland exporteerde vorig jaar ongeveer 4.6 miljoen ton LPG, wat neerkomt op minder dan $ 3.5 miljard, waarbij het grootste deel van de zendingen naar Europa ging. Dit is een nichemarkt in vergelijking met de Russische olievolumes. Geconfronteerd met handelsbeperkingen in Europa, zijn sommige Russische producenten begonnen de LPG-verkoop om te leiden naar Turkije en Azië, hoewel de economische aspecten van deze zendingen inferieur zijn. Toch is het voor wederzijdse economische belangen belangrijk om Russische LPG-zendingen naar Europa te behouden, vooral naar Polen.

Het is ook de moeite waard eraan te denken dat LPG een groene brandstof is die de transitie naar een koolstofarme economie in Europa helpt vergemakkelijken. En ook al is de energietransitie voor sommige landen tijdelijk van de prioriteitenlijst gevallen, het prijsvoordeel van LPG is moeilijk te negeren. LPG kost ongeveer 40% van de prijs van aardgas. Het gebruik ervan zou de brandstofkosten en energierekeningen voor talloze Europese huishoudens aanzienlijk kunnen verlagen, in een tijd dat er weinig andere alternatieven op tafel liggen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending