Verbind je met ons

Azerbeidzjan

Azerbeidzjan begint Shah Deniz Gas naar Europa te verschepen

gepubliceerd

on

Eind 2020 is Azerbeidzjan begonnen met het verschepen van commercieel aardgas van het Shah Deniz-veld naar Europese landen via de Trans-Adriatic Gas Pipeline (TAP), meldden de media. SOCAR.

Azerbeidzjaans gas bereikte Europa voor het eerst via pijpleidingen. TAP, het laatste segment van de Southern Gas Corridor (SGC), werd in november in het Italiaanse netwerk geïntegreerd en leverde het eerste gas van Melendugno naar Italië via SNAM Rete Gas (SRG) en van Nea Mesimvria naar Griekenland en Bulgarije via DESFA op 31 december.

De directe pijpleidingverbinding met Europa, 's werelds grootste importeur van aardgas, bood Azerbeidzjan de mogelijkheid om zijn energie-export te diversifiëren. Dit komt het land ten goede en helpt het op weg naar meer economische autonomie.

De voorzitter van SOCAR, Rovnag Abdullayev, prees 31 december als een historische dag, waarbij hij zijn waardering uitsprak en dankte aan de partnerlanden, bedrijven, experts en collega's die betrokken waren bij de TAP-, Shah Deniz-2- en Southern Gas Corridor-projecten en bijdroegen aan de ongekende levering van Azerbeidzjaans gas aan de Europese markt. "Ik wil de financiële instellingen bedanken voor het ondersteunen van het project en de bewoners van de gemeenschappen waar de pijpleidingen passeren", zei hij.

Bovendien feliciteerde Abdullayev zowel de bevolking van de Europese Unie als de bevolking van Azerbeidzjan “namens SOCAR, een aandeelhouder in alle segmenten van de zuidelijke gascorridor, en Azerbeidzjaanse oliearbeiders die deze historische missie hebben volbracht”. "Ik feliciteer Azerbeidzjan van harte namens president Ilham Aliyev, de architect en drijvende kracht achter het grote project", zei hij.

Zoals de SOCAR-president zei: “De definitieve investeringsbeslissing werd zeven jaar geleden genomen. Daarop volgde de ondertekening van 25-jarige gasovereenkomsten met Europese gastransportbedrijven. Hoewel sommigen twijfelachtig voelden over het succes, hebben we de aanleg van drie onderling verbonden gaspijpleidingen van 3,500 kilometer afgerond, waardoor Europa voor het eerst in de geschiedenis Azerbeidzjaans gas kan ontvangen. . "

"Aardgas gewonnen uit de nieuwe bron en getransporteerd via de alternatieve route zal de energiezekerheid van Europa versterken", voegde hij eraan toe door te benadrukken dat "de gasproductie in de EU is afgenomen, waardoor er behoefte is aan meer gas op de markt. In deze context zal Azerbeidzjaans gas aan deze vraag voldoen, waardoor het land strategisch belangrijker wordt voor het Oude Continent. "

Luca Schieppati, algemeen directeur van TAP, sprak over de nieuw in gebruik genomen pijpleiding en noemde de dag historisch voor "ons project, de gastlanden en het Europese energielandschap". Hij benadrukte de fundamentele rol van TAP in het gasnetwerk van het continent en voegde eraan toe dat "het bijdraagt ​​aan de routekaart voor de energietransitie en een betrouwbare, directe en kosteneffectieve transportroute biedt naar Zuidoost-Europa en daarbuiten".

In de zomer van 2021 zal Azerbeidzjan de tweede fase van marktonderzoek ingaan om TAP verder uit te breiden en zijn capaciteit te vergroten tot 20 miljard kubieke meter.

TAP is een grensoverschrijdende pijpleiding van 878 km waarmee aardgas uit het gigantische gasveld Shah Deniz in de sector van de Kaspische Zee in Azerbeidzjan naar Turkije, Bulgarije, Griekenland en ten slotte Italië kan stromen. De route loopt van de Grieks-Turkse grens (bij Kipoi) naar de zuidkust van Italië na het doorkruisen van Griekenland, Albanië en de Adriatische Zee.

Het aanleggen van extra interconnectoren kan zich vertalen in meer gastransporten naar Zuidoost-Europa via de nieuw in gebruik genomen pijpleiding. Neem bijvoorbeeld Bulgarije, dat de energiezekerheid zou moeten versterken door 33% van zijn aardgasbehoefte uit Azerbeidzjan te importeren. Dankzij TAP zal het land een hogere aardgaspenetratie op de grond zien. Bovendien kan het feit dat het SCG-segment zich uitstrekt door Griekenland, Albanië en Italië, Azerbeidzjan helpen bij het transport van gas naar andere Europese landen.

TAP, de strategisch vitale poot van het SCG-megaproject, streeft ernaar Europa betrouwbare toegang te geven tot de nieuwe aardgasbron, zijn bevoorrading te diversifiëren en een grotere decarbonisatie te bereiken.

De deelneming van TAP is verdeeld tussen SOCAR, BP en SNAM, met elk een belang van 20%, Fluxys met 19%, Enagas met 16% en Axpo met 5%.

Azerbeidzjan

Wat komt er voor Azerbeidzjan na de militaire overwinning?

gepubliceerd

on

2020 zal worden herinnerd als een jaar van glorieuze overwinning in Azerbeidzjan. Na bijna dertig jaar bevrijdde het land de gebieden die het in de jaren negentig van Armenië had verloren, bekend als Nagorno-Karabach. Azerbeidzjan maakte schijnbaar licht werk van deze indrukwekkende militaire overwinning. Het duurde slechts 1990 dagen voordat het land, met steun van de militaire bondgenoot Turkije, een einde maakte aan een conflict dat enkele van 's werelds meest invloedrijke diplomatieke machten bijna drie decennia lang niet hadden kunnen bemiddelen.

Dit is duidelijk een bron van grote trots. Na de overwinning toonde Azerbeidzjan zijn militaire macht in de straten van Bakoe. 3,000 militairen en meer dan 100 stuks militair materieel paradeerden door de straten van de hoofdstad, getuige van tientallen Azerbeidzjanen en onder toezicht van de presidenten Aliyev en Erdogan.

Maar het nieuwe jaar brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, en een grote vraag - wat komt er na een militaire overwinning?

De volgende fase voor de regio Nagorno-Karabach is netjes bedacht als de 'drie Rs ': wederopbouw, re-integratie en herbevolking. De slogan klinkt misschien eenvoudig, maar de realiteit zal er verre van zijn. De overwinning in deze arena zal veel langer duren dan 44 dagen, maar Azerbeidzjan is begonnen met het schetsen van een veelbelovende visie.

Na de bevrijding van Nagorno-Karabach beschuldigden hooggeplaatste Azerbeidzjaanse figuren de Armeense regering van urbicide, geschokt door de mate van vernieling die hun huizen, culturele monumenten en zelfs de natuurlijke omgeving was overkomen. Dit is het meest zichtbaar in Aghdam, een stad in Azerbeidzjan met de bijnaam de Hiroshima van de Kaukasus omdat de Armeense strijdkrachten in de jaren negentig alle gebouwen systematisch hebben vernietigd, behalve de moskee.

Hoewel de wederopbouw vanuit deze positie niet gemakkelijk zal zijn, zal het zeker de moeite waard zijn als Azerbeidzjan het potentieel van het land kan benutten.

Nagorno-Karabach is al aangeprezen als de volgende hotspot voor de Azerbeidzjaanse landbouw- en maakindustrie, maar wat misschien nog interessanter is, zijn de voorstellen van de regering om toeristen naar de regio te drijven.

Plannen zijn begonnen voor de bouw van een luchthaven in de heroverde wijk Fizuli, werk aan een snelweg aanleggen tussen Fizuli en Shusha is aan de gang, en de regering is van plan verschillende toeristencentra te bouwen in Nagorno-Karabach.

Het doel is om toeristen uit heel Azerbeidzjan en daarbuiten aan te trekken door een licht te laten schijnen op de vele culturele bezienswaardigheden in de regio, waaronder Shusha, de Azykh-grot en delen van de stad Hadrut.

Naast bestaande locaties zijn er verdere plannen om het culturele leven te ontwikkelen met literaire festivals, musea en concertzalen.

Natuurlijk kan dit op de lange termijn aanzienlijke inkomsten opleveren voor de regio, maar ten eerste vereist wederopbouw financiering. Nu al de Azerbeidzjaanse staatsbegroting voor 2021 heeft toegewezen $ 1.3 miljard voor herstel- en wederopbouwwerkzaamheden in de Karabach-regio, maar de regering wil internationale investeringen aantrekken om hun fondsen te versterken.

Hopelijk zullen regionale partners, zoals Turkije en Rusland, worden gelokt door de vooruitzichten op regionale ontwikkeling.

Een goed verbonden Nagorno-Karabach kan worden gebruikt om handelsroutes te vormen die aanzienlijke investeringen in de Kaukasus kunnen opleveren. Ironisch genoeg is Armenië een van de landen die hiervan het meest kunnen profiteren.

In de onmiddellijke nasleep van het conflict lijkt het potentieel voor economische samenwerking tussen de twee landen onwaarschijnlijk, maar na verloop van tijd zou het enigszins kunnen bijdragen aan de realisatie van de tweede 'R', re-integratie.

Etnische herverzoening is een van de grootste uitdagingen in elke postconflictsituatie. De Azerbeidzjaanse autoriteiten hebben toegezegd ervoor te zorgen dat Armeense burgers worden beschermd in overeenstemming met hun grondwettelijke rechten en hebben beloofd alle Armeniërs die in Nagorno-Karabach willen blijven Azerbeidzjaanse paspoorten aan te bieden, en de rechten die daarbij horen.

Maar dit alleen is niet genoeg om het vertrouwen op te bouwen dat Azerbeidzjanen en Armeniërs nodig hebben om in vrede naast elkaar te leven. De wonden zijn nog vers. Azerbeidzjanen weten dat het opbouwen van het vertrouwen dat re-integratie mogelijk maakt, tijd kost. Maar er is reden om optimistisch te zijn.

Ambtenaren en analisten wijzen vaak op Azerbeidzjans bewezen staat van dienst van multiculturele coëxistentie als belofte voor de vooruitzichten op re-integratie. Onlangs schreef de Chief Ashkenazi Rabbi van Azerbeidzjan in de Times van Londen over zijn ervaring met het aanvaarden van een post in een land met een moslimmeerderheid waar de joodse gemeenschap "floreert".

Wat waarschijnlijk een veel gemakkelijkere taak voor de Azerbeidzjaanse autoriteiten zal zijn, is de laatste "R", herbevolking.

Azerbeidzjan behoort tot het hoogste aantal intern ontheemden (IDP's) ter wereld. Meer dan 600,000 Azerbeidzjanen werden gedwongen om hun huizen te verlaten, hetzij in Nagorno-Karabach, hetzij in Armenië, na de eerste Karabach-oorlog.

Voor bijna allemaal blijft de regio hun thuis, en ze zijn wanhopig om naar huis terug te keren, maar ze vertrouwen op wederopbouw voordat ze dat kunnen doen. Dat is precies waarom de 3 V's een deugdzame cyclus vormen die de Azerbeidzjaanse leiders in gang zetten.

Azerbeidzjan verbaasde velen met hun militaire overwinning en ze zijn van plan de wereld opnieuw te verrassen met hun vermogen om de voorwaarden voor duurzame vrede in de regio te scheppen.

 

Verder lezen

Azerbeidzjan

Vrede in de zuidelijke Kaukasus van cruciaal belang voor de ontwikkeling van handelsbetrekkingen tussen de EU en China

gepubliceerd

on

De ondertekening van de alomvattende overeenkomst inzake investeringen tussen de EU en China vorige week opent nieuwe handelsmogelijkheden tussen de twee economische wereldleiders. Maar tot slechts een maand geleden was de enige levensvatbare handelsroute over land van China naar Europa via Centraal-Azië. Nu, met het einde van het conflict in Nagorno-Karabach in november, kan de opening van een nieuwe landtransitroute door de zuidelijke Kaukasus de vrachttijden drastisch verkorten van weken in dagen, schrijft Ilham Nagiyev.

Maar als de EU er baat bij wil hebben, moet ze de vrede waarborgen. Hoewel het diplomatiek afwezig was in het bemiddelde staakt-het-vuren van november, kan het helpen stabiliteit te creëren in een regio die niet alleen van cruciaal belang is voor het verdiepen van de handelsbetrekkingen met Oost-Azië, maar ook voor de energiezekerheid. Op oudejaarsavond werd voor het eerst gas uit Azerbeidzjan via de Southern Gas Corridor, zeven jaar in de maak, naar Europa verkocht.

Dit is essentieel voor de energiediversificatie van de EU, maar ook voor de levering van schonere energie aan de Balkanlanden die doorvoer door pijpleidingen zijn die voor een groot deel van hun energie nog steeds afhankelijk zijn van steenkool. De weg naar duurzame vrede loopt via economische samenwerking. De wederopbouw van de regio die al bijna 30 jaar door Armeense separatisten wordt bezet, is enorm. Infrastructuur is afgebrokkeld, landbouwgrond ligt braak en sommige gebieden zijn nu volledig verlaten. Hoewel Azerbeidzjan een rijk land is, heeft het ontwikkelingspartners nodig om volledig te beseffen wat deze landen de wereld economisch te bieden hebben.

Maar nu de controle van Azerbeidzjan terugkeert naar landen die internationaal als de zijne worden erkend, is er nu een weg geopend voor de hernormalisatie van de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Armenië, evenals voor gedeelde welvaart in Karabach. Het opent ook de deur voor institutionele investeerders zoals de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling.

Terwijl ze onder controle stonden van Armeense separatisten, hebben institutionele handvesten organisaties ervan weerhouden in de regio actief te zijn, gezien de niet-erkende status van de regering in het internationaal recht. Hierdoor werden de particuliere investeringen bevroren. Omdat er geen andere opties beschikbaar waren, werd de enclave in plaats daarvan afhankelijk van hulp of investeringen van Armenië, zelf rekening houdend met zijn eigen economische uitdagingen. Inderdaad, als er iets moest worden geëxporteerd uit de toen bezette regio, moest het eerst naar Armenië gaan om illegaal te worden geëtiketteerd "made in Armenia" voordat het werd verplaatst.

Dit is op zichzelf duidelijk inefficiënt en onwettig. Maar om de zaken nog erger te maken: de integratie van Jerevan in de wereldeconomie was mager: het grootste deel van zijn handel is met Rusland en Iran; de grenzen met Azerbeidzjan en Turkije sloten zich vanwege hun steun aan de separatisten en bezette landen. Bevrijd van onwettigheid kan dit nu veranderen. En een gebied dat rijp is voor investeringen en ontwikkeling - en waar de EU goed gepositioneerd is om te helpen - is de landbouw. Toen Azerbeidzjan en Armenië deel uitmaakten van de USSR, was Karabach de graanschuur van de regio. Als wereldleider op het gebied van precisielandbouw zou de EU technische expertise en investeringen kunnen leveren om het gebied weer in productie te brengen en de voedselzekerheid opnieuw te verbeteren voor beide landen, maar vooral voor Armenië, waar de voedselonzekerheid 15% bedraagt.

De producten kunnen ook worden geoormerkt voor export naar een bredere markt, met name Europa. Transportroutes in de regio lopen in verwrongen lijnen, niet vanwege de geografische ligging, maar vanwege het conflict en de diplomatieke gevolgen ervan. De terugkeer van territorium en de hernormalisatie van relaties houden de belofte in om dit te corrigeren. Niet alleen Karabach maar Armenië kan dan opnieuw worden geïntegreerd in de regionale economie van de Zuidelijke Kaukasus en daarbuiten. Deze kans op economische consolidatie is cruciaal voor de toekomst van de regio.

Uiteindelijk vereist duurzame vrede toekomstige verzoening tussen Armenië en Azerbeidzjan. Maar als er gelegenheid is om te delen - niet alleen in de landbouw, maar ook in telecom, hernieuwbare energiebronnen en delfstoffenwinning - dan neemt dat een mogelijke oorzaak van wrijving weg. Hoe eerder burgers de warmte van economische welvaart gaan voelen, hoe meer ze geneigd zullen zijn om de politieke regeling te steunen die tot een duurzame oplossing kan leiden.

Hoewel de EU zich misschien opzij kon voelen toen het staakt-het-vuren grotendeels in afwezigheid ervan werd onderhandeld, mag dit haar er niet van weerhouden om nu de hand van economische samenwerking uit te steken. Vrede op lange termijn vereist ontwikkeling. Maar na verloop van tijd zal de stabiliteit die dit zal bevorderen de welvaart terugsturen in de richting van Europa.

Ilham Nagiyev is de voorzitter van de Odlar Yurdu-organisatie in het VK en voorzitter van het toonaangevende landbouwbedrijf in Azerbeidzjan, Bine Agro.

Verder lezen

Armenië

Conflicten in Nagorno-Karabach laaien op ondanks het staakt-het-vuren

gepubliceerd

on

 

Vier soldaten uit Azerbeidzjan zijn omgekomen bij schermutselingen in de betwiste partij Nagorno-Karabach regio, zegt het ministerie van Defensie van Azerbeidzjan.

De rapporten komen slechts enkele weken na een oorlog van zes weken over het grondgebied die eindigde toen Azerbeidzjan en Armenië een staakt-het-vuren ondertekenden.

Armenië zei ondertussen dat zes van zijn eigen troepen gewond waren geraakt in wat het een Azerbeidzjaans militair offensief noemde.

Nagorno-Karabach is lange tijd een trigger geweest voor geweld tussen de twee.

De regio wordt erkend als onderdeel van Azerbeidzjan, maar wordt sinds 1994 gerund door etnische Armeniërs nadat de twee landen een oorlog vochten om het grondgebied waarbij duizenden doden vielen.

Een door Rusland bemiddelde wapenstilstand heeft geen blijvende vrede tot stand gebracht en het gebied, dat door beide partijen werd opgeëist, is vatbaar voor periodieke botsingen.

Wat zegt de vredesovereenkomst?

  • Getekend op 9 novembersloot het zich vast aan de territoriale winsten die Azerbeidzjan tijdens de oorlog boekte, waaronder de op een na grootste stad Shusha in de regio
  • Armenië beloofde troepen uit drie gebieden terug te trekken
  • 2,000 Russische vredeshandhavers ingezet in de regio
  • Azerbeidzjan kreeg ook een route over land naar Turkije, zijn bondgenoot, door toegang te krijgen tot een wegverbinding naar een Azerbeidzjaans conflict aan de grens tussen Iran en Turkije, genaamd Nakhchivan.
  • Orla Guerin van de BBC zei dat de deal over het algemeen werd beschouwd als een overwinning voor Azerbeidzjan en een nederlaag voor Armenië.

Het laatste conflict begon eind september, het doden van ongeveer 5,000 soldaten aan beide kanten.

Ten minste 143 burgers stierven en duizenden werden ontheemd toen hun huizen werden beschadigd of soldaten hun gemeenschappen binnendrongen.

Beide landen hebben de andere ervan beschuldigd de voorwaarden van het vredesakkoord van november te hebben geschonden en de jongste vijandelijkheden schenden het staakt-het-vuren.

De overeenkomst werd door de Armeense premier Nikol Pashinyan beschreven als "ongelooflijk pijnlijk zowel voor mij als voor ons volk".

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending