Verbind je met ons

Energie

De Commissie voert de inspanningen op om de energiearmoede aan te pakken en de consumentenbescherming te vergroten

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

In de aanloop naar de winter versterkt de Commissie haar maatregelen om de energieconsumenten, en met name de kwetsbaren, te beschermen. Met de adoptie van een nieuwe Aanbeveling wat energiearmoede betreft, versterkt de Commissie haar engagement om ervoor te zorgen dat de transitie naar schone energie eerlijk en rechtvaardig voor iedereen is.

De aanbeveling zet goede praktijken uiteen voor structurele verbeteringen die de lidstaten kunnen doorvoeren de diepere oorzaken van energiearmoede aanpakken. Ook investeringen in structurele maatregelen om de lage energieprestaties van woningen en apparaten aan te pakken worden benadrukt. Andere maatregelen zijn onder meer het verstrekken van duidelijke informatie over energierekeningen en energiebesparingspraktijken en het aanmoedigen van burgers om zich bij energiegemeenschappen aan te sluiten of over te stappen op duurzame energieoplossingen. De aanbeveling, die vergezeld gaat van een gedetailleerd Werkdocument van de staf, biedt ook suggesties voor de manier waarop de EU-begroting op nationaal niveau kan worden ingezet.

Justitiecommissaris Didier reynders en Energiecommissaris Kadri Simson (afgebeeld) heeft de aanbeveling aan belanghebbenden gepresenteerd tijdens een evenement over energiearmoede. Ze waren ook getuige van de ondertekening van de vernieuwde gezamenlijke verklaring van de belanghebbenden over een betere consumentenbescherming in de winter. Dit initiatief, gestart in december 2022brengt de belangrijkste belanghebbenden, die consumenten, regelgevers, energieleveranciers en distributeurs vertegenwoordigen, samen rond gemeenschappelijke beginselen inzake betalingsproblemen en uitstel van facturen, en om ervoor te zorgen dat niemand van de energievoorziening wordt losgekoppeld.

Commissaris Reynders zei: “Door de stijging van de energieprijzen vorig jaar en de crisis in de kosten van levensonderhoud hebben miljoenen consumenten moeite gehad om rond te komen. Hoewel de situatie is verbeterd ten opzichte van afgelopen winter, blijven de kosten van levensonderhoud hoog en zijn de energieprijzen nog steeds hoger dan vóór de crisis. Veel consumenten, en vooral degenen die zich in kwetsbare situaties bevinden, zullen waarschijnlijk moeilijkheden ondervinden om hun huis warm te houden en hun energierekening te betalen. We moeten al het mogelijke blijven doen om consumenten in nood te beschermen.”

Commissaris Simson zei: “Energiearmoede is geen nieuw fenomeen in de EU en houdt ook niet alleen verband met de energieprijzen, maar is de afgelopen jaren in de schijnwerpers gezet door de Russische bewapening van zijn energievoorziening. Het komt in alle lidstaten voor en verhoogt de druk op degenen die zich al in kwetsbare situaties bevinden. We hebben actie ondernomen om meer stabiliteit op de energiemarkt te brengen, en we gaan nu verder dan crisismaatregelen om de consumenten op de lange termijn meer voorspelbaarheid van de prijzen te bieden. De aanbeveling van vandaag richt zich op structurele maatregelen voor de lange termijn, zoals het waarborgen van de toegang tot energiezuinige woningen en apparaten, en tot hernieuwbare energie, die alle mensen in staat zullen stellen de transitie naar schone energie in Europa te stimuleren.”

U kunt meer informatie vinden hier.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending