Verbind je met ons

Energie

Informele bijeenkomst van ministers bevoegd voor energie

DELEN:

gepubliceerd

on

De ministers die verantwoordelijk zijn voor energie kwamen woensdag (12 oktober) bijeen in Praag. De discussies waren gericht op het duidelijk definiëren van de wetgevingsvoorstellen van de Europese Commissie met betrekking tot de gezamenlijke aankoop van gas of mogelijke prijsplafonds. De informele bijeenkomst werd ook bijgewoond door vertegenwoordigers van landen van de Europese Vrijhandelsassociatie.

“In het eerste deel van de bijeenkomst hebben we ons gericht op het vraagstuk van de hoge gasprijzen en het zoeken naar een snelle maar tegelijkertijd effectieve oplossing. De discussie over dit onderwerp is niet gemakkelijk, elk land heeft andere omstandigheden, andere regels, verschillende belangen, maar is cruciaal omdat we de economische gevolgen moeten verzachten”, aldus de Minister van Industrie en Handel Jozef Síkela en voegt toe: “Ik verwacht dat de Europese Commissie bij de voorbereiding van het wetsvoorstel over dit onderwerp rekening zal houden met deze discussie. Het zou volgende week door de Commissie moeten worden gepubliceerd en ik denk dat we het kunnen bespreken tijdens de formele Energieraad op 25 oktober in Luxemburg. Daarna zullen we hoogstwaarschijnlijk nog een buitengewone vergadering van de ministers van Energie bijeenroepen om goedkeuring te vragen.”

De belangrijkste elementen van het voorstel moeten een functioneel platform voor gezamenlijke gasaankopen omvatten, de transparantie van de TTF-prijsindex vergroten en de veerkracht ervan tegen speculatief gedrag versterken en de energiebesparing en de solidariteit tussen de lidstaten vergroten.

Tijdens de werklunch bespraken de ministers de energieparaatheid van afzonderlijke landen, de EU als geheel en aangrenzende regio's voor de komende winter.

In de middagsessie spraken de ministers ook over bredere aspecten van het functioneren van de Europese elektriciteitsmarkt. “Ook hebben we besproken hoe de markt moet worden ingericht om beter in te kunnen spelen op de huidige crisissituatie en tegelijkertijd voorbereid te zijn op de toekomstige energiemix. Het zal koolstofarm zijn en meer gebaseerd op nucleaire en hernieuwbare energiebronnen. We hebben de aanwezige vertegenwoordigers de kans gegeven om opmerkingen te maken over de mogelijkheid om dit probleem op te lossen en zo de Europese Commissie richtlijnen te geven voor verdere werkzaamheden in het gebied”, voegde minister Síkela eraan toe.

De informele bijeenkomst van de ministers van Energie werd bijgewoond door de directeur van het Agentschap voor de samenwerking tussen Europese regelgevende instanties (ACER) Christian Zinglersen, uitvoerend directeur van het Internationaal Energieagentschap Fatih Birol, directeur van het secretariaat van de Energiegemeenschap Artur Lorkowski, vice-voorzitter van de Europese Investeringsbank Thomas stros. De Oekraïense minister German Galushenko beschreef in zijn videoboodschap de huidige situatie in zijn land en riep alle aanwezigen op om solidariteit te tonen en te helpen met de levering van energieapparatuur.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending