Verbind je met ons

Energie

Schone energie: het streven van de EU naar hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie 

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het bestrijden van klimaatverandering en het verbeteren van de energiezekerheid behoren tot de prioriteiten van de EU. Ontdek hoe Europarlementariërs de energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energie willen stimuleren, Economie.

In 2018 keurde het Europees Parlement wetgeving goed om te helpen klimaatverandering tegen te gaan, evenals de afhankelijkheid van de EU van de invoer van fossiele brandstoffen te verminderen en huishoudens te helpen hun eigen groene energie op te wekken.

Dit wetgevingspakket bestaat uit drie wetten: één op hernieuwbare energie, één aan energie-efficiëntie en een op een controlemechanisme

De wetten op gebruik van hernieuwbare energie en over energie-efficiëntie worden momenteel herzien om de EU te helpen bij het bereiken van nieuwe ambitieuze klimaatdoelen die zijn vastgesteld in het kader van de Europese Green Deal Het vergroten van het aandeel van hernieuwbare energie en het verbeteren van de energie-efficiëntie zal Europa ook helpen zijn afhankelijkheid van de invoer van fossiele brandstoffen, die grotendeels uit Rusland komt, te verminderen.

Het aandeel hernieuwbare energie vergroten

Het aandeel energie dat wordt verbruikt uit hernieuwbare bronnen is de afgelopen jaren meer dan verdubbeld, van ongeveer 9.6% in 2004 tot 22.1% in 2020. Hiermee heeft de EU haar doelstelling van 20% voor 2020 bereikt.

Volgens de huidige regels moet het aandeel hernieuwbare energie in 32 minimaal 2030% zijn, en deze doelstelling wordt naar boven bijgesteld. In juli 2022 eisten leden van de energiecommissie van het Parlement een verhoging tot 45%.

Lees meer over het aandeel hernieuwbare energie in EU-landen.

Verbetering van de energie-efficiëntie

advertentie

Verbeteringen op het gebied van energie-efficiëntie kunnen niet alleen de CO2-uitstoot verminderen, maar ook de jaarlijkse energie-importfactuur van 330 miljard euro van de EU. Daarom werken EU-wetgevers aan een update van de 32.5% energie-efficiëntiedoelstelling voor 2030, overeengekomen in 2018. Energie-efficiëntie betekent minder energie verbruiken om hetzelfde resultaat te bereiken.

De voorgestelde nieuwe doelstellingen zijn minimaal 40% reductie van het eindverbruik van energie en 42.5% van het primaire energieverbruik. Het eindverbruik van energie verwijst naar het energieverbruik van de eindverbruikers (zoals het elektriciteitsverbruik van huishoudens), terwijl het primaire energieverbruik de totale vraag naar energie in een land vertegenwoordigt (bijvoorbeeld brandstof die wordt verbrand om elektriciteit te produceren).

Een belangrijk verbeterpunt is het verwarmen en koelen van gebouwen, goed voor 40% van alle energie die in de EU wordt verbruikt. Over 75% van hen is energie inefficiënt.

Om deze kwestie aan te pakken, heeft het Parlement aangenomen: nieuwe regels voor de energie-efficiëntie van gebouwen in april 2018. Volgens de regels moeten EU-landen nationale langetermijnstrategieën opstellen om de renovatie van woningen en niet-residentiële gebouwen te ondersteunen. Het doel is dat gebouwen in de EU in 2050 nauwelijks energie verbruiken.

Bovendien, in 2017 Parlement vereenvoudigde energielabels voor huishoudelijke apparaten, zoals lampen, televisies en stofzuigers, om het voor de consument gemakkelijker te maken om hun energie-efficiëntie te vergelijken.

Controlemechanisme

In 2018 keurden Europarlementariërs ook nieuwe regels goed over de zogenaamde bestuur van de energie-unie. Het is een controlemechanisme om de vorderingen van landen op weg naar de De energie- en klimaatdoelstellingen van de EU voor 2030 en een samenwerkingsinstrument om de leemte op te vullen voor het geval een lidstaat achterop raakt.

De leden van het Europees Parlement zullen in de plenaire vergadering van september debatteren en stemmen over de updates over hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.

Meer over klimaatverandering en de EU

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending