Verbind je met ons

Energie

'We zijn te afhankelijk van Rusland voor onze energiebehoefte' Timmermans stelt nieuw energiepakket voor

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft dinsdag (8 maart) REPower EU voorgesteld, een plan om de afhankelijkheid van de EU van Russisch gas te verminderen. REPower EU heeft als doel om Europese energie veiliger, betaalbaarder en groener te maken. De kerndoelstelling is het versnellen van de energiebestendigheid van Europa.

"Het is overduidelijk dat we te afhankelijk zijn van Rusland voor onze energiebehoeften", zei vicepresident Frans Timmerman. “Het antwoord op deze zorg voor onze veiligheid ligt in hernieuwbare energie en diversificatie van het aanbod. Hernieuwbare energiebronnen geven ons de vrijheid om energiebronnen te kiezen die schoon, goedkoop, betrouwbaar en van ons zijn.” 

Hoewel de Russische invasie van Oekraïne al voor publicatie is ingediend, heeft het een nieuwe impuls gegeven aan de noodzaak om de energietoekomst van Europa veilig te stellen. Het idee is dat Rusland niet in staat zou zijn om "de kraan dicht te draaien" als ze de stroom van energie naar Europa niet langer controleren. 

"De enige manier waarop we niet onder druk kunnen worden gezet als klant van Poetin, is door niet langer zijn klant te zijn voor onze essentiële energiebronnen", zei Timmermans maandag in Straatsburg. "De enige manier om dat te bereiken, is door onze overgang naar hernieuwbare energiebronnen te versnellen."

Volgens het verslag van de Commissie zouden de groene middelen waarmee Europa deze energie zou produceren, de energiekosten voor de consumenten enorm verlagen en banen scheppen. In het rapport wordt opgemerkt dat dergelijke groene energie zeer lage variabele kosten heeft, waardoor de kosten, in tegenstelling tot gasprijzen, minder onderhevig zijn aan schommelingen. 

Het voorstel moedigt onmiddellijke acties aan, zoals het versnellen van het vergunningsproces voor windparken, het bouwen van meer zonnepanelen en het verhogen van de productie van warmtepompen. Timmermans moedigde ook burgers aan om mee te helpen door hun energieverbruik te veranderen. 

Het voorstel van Timmermans bevat bepalingen die consumenten zouden helpen die momenteel moeite hebben om te betalen voor energie te midden van de torenhoge gasprijzen van dit moment. Maatregelen kunnen inhouden dat EU-lidstaten prijzen mogen vaststellen voor kwetsbare consumenten, huishoudens en micro-ondernemingen om de consumenten en de economie te helpen beschermen. De Commissie bevestigt ook dat zij tijdelijke belastingmaatregelen voor onverwachte winsten zal overwegen en bij wijze van uitzondering zal besluiten een deel van deze opbrengsten op te nemen voor herverdeling aan consumenten. Deze maatregelen moeten evenredig en beperkt in de tijd zijn en buitensporige marktverstoringen voorkomen.

advertentie

Deel dit artikel:

Trending