Verbind je met ons

Energie

Groen's plan betekent Duitsland zonder gas

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Annalena Baerbock probeert Nord Stream 2 uit te persen ten gunste van dure Amerikaanse bedrijven.

Amerikanisering van het mondiale gas

De Amerikanen hebben de hoop om wereldleider te worden op het gebied van energievoorziening, inclusief de verkoop van vloeibaar gas, niet opgegeven. Voor het eerst zijn de VS de grootste LNG-exporteur ter wereld geworden, waarmee ze Qatar en Australië voorbijstreven. De LNG-export van de VS overschreed in december 7 miljoen ton (7.7 miljoen ton), volgens naar ICIS LNG Edge-gegevens voor het volgen van schepen.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Energie zijn 10 nieuwe LNG-exportprojecten en uitbreidingen van de fabriekscapaciteit goedgekeurd. De Verenigde Staten verscheepten pas in 48 hun eerste LNG-zending vanuit 2016 staten en werden in slechts zes jaar tijd de grootste exporteur ter wereld.

Europese markten overnemen: gevaarlijke sancties

Het ambitieuze Amerikaanse project houdt daar niet op: een van de markten waar Washington zich in het bijzonder toe aangetrokken voelt, zijn de Europese consumenten.

Het enige serieuze obstakel op dit pad is de Russische Nord Stream 2-pijpleiding, die al klaar is voor gebruik en gunstige tarieven heeft met langetermijncontracten.

advertentie

Alle methoden worden ingezet tegen het Russische project, ook de situatie in Oekraïne. De Oekraïense kwestie wordt een instrument van politieke druk op Rusland, wat ook gepaard gaat met pro-Amerikaanse economische beslissingen. Elke militaire provocatie aan de frontlinie zou de gasovereenkomst kunnen doen ontsporen, en de VS dwingt Europa om zijn "gas"-betrekkingen met Rusland te verbreken vanwege mogelijke militaire acties.

Maar de Europeanen zelf hebben geen haast om onder het Amerikaanse gasprotectoraat te komen. Volgens het onderzoek zijn Europeanen zelf niet tegen de Nord Stream-2. Volgens de Dimap-peiling van Infratest steunt 60% van de Duitsers de aanleg van de pijpleiding. Volgens de Europese Commissie is de EU de grootste handelspartner van Rusland, goed voor ongeveer 37% van de totale handel van het land met de wereld aan het begin van 2020. Rusland was ook de bron van ongeveer 25 procent van de olie-import van het blok.

Precies waar Europeanen zelf tegen zijn, is Amerikaanse dominantie. Volgens Bloomberg, Europa vreest een economische klap als strenge Amerikaanse sancties tegen Rusland worden opgelegd. Grote West-Europese landen zijn bang voor mogelijke schade aan hun eigen economie vanwege Amerikaanse politieke ambities. In dit verband denken Europese experts nog steeds na over de mogelijke gevolgen van sancties. Europeanen vrezen onder meer voor onderbroken gasleveringen aan Europa.

De VS voeren momenteel overleg met Europese landen, waaronder de zogenaamde Noord-Atlantische Verdragsorganisatie-groep, waartoe Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Italië behoren. Alleen al het feit dat Amerikaanse sancties in Europa twijfelachtige reacties uitlokken, suggereert dat een pragmatische benadering nog steeds in hun traditie zit.

Bruce Stokes, een visiting fellow bij het German Marshall Fund van de Verenigde Staten, citeerde Europese experts in een artikel voor: Polityczno als te zeggen dat dergelijke Amerikaanse chantage zou kunnen leiden tot een "transatlantische ontrafeling. De stemming in Europa is er een van angst en scepsis, en ze zien de spil van Washington naar Azië als verraad. En aangezien sancties bijna onvermijdelijk zijn, wordt Nord Stream 2 ook bedreigd - nu de Europese economie moeite heeft om te herstellen van de neergang veroorzaakt door COVID-19 en de afhankelijkheid van de EU van zowel de Chinese als de Russische markt, kunnen Brussel en Washington het moeilijk vinden om samen op te treden, aldus het artikel.

De Groenen als een extra instrument van Washington

Om impopulair vloeibaar aardgas Europa binnen te pompen, hebben de VS de steun ingeroepen van Europese milieupartijen. Zo pushen veel Duitse Groenen actief pro-Amerikaanse projecten en bekritiseren uitsluitend Russische gasplannen. Met name Annalena Baerbock, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken van Groen, kondigde in december aan dat Nord Stream 2 mogelijk wordt stopgezet. Haar aankondiging veroorzaakte een echte crisis in de gasprijzen, die omhoogschoten naar een hoogtepunt. Gezien de situatie werden Europeanen letterlijk gedwongen door informatiemanipulatie om duur Amerikaans gas uit te kopen, inclusief hoge transportkosten. En Baerbock onlangs sprak zich uit nogmaals over de Russische pijpleiding, waarbij wordt benadrukt dat Berlijn klaar zou zijn om deze te blokkeren.

Dus wiens belangen verdedigt Baerbock: Duits of Amerikaans? Gezien de onrendabele top van haar partnerschap met de VS en haar toenemende afhankelijkheid van zowel de economie als de politiek van het land, is de minister niet geïnteresseerd in Duitse nationale belangen of het milieu. Milieukwesties zijn op de achtergrond geraakt (Amerikaanse mijnbouwmethoden zijn helemaal niet milieuvriendelijk), en de politiek kwam op de eerste plaats.

Duitsland kan de krachtige crisis van Covid-19 alleen overwinnen door winstgevend samen te werken met landen op het continent, van waaruit middelen op winstgevende wijze kunnen worden vervoerd op basis van langetermijncontracten. Door een gasrotonde en -distributeur in Europa te worden, kan Duitsland bovendien zijn leidende positie binnen de Europese Unie versterken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending