Verbind je met ons

Energie

Consumenten in de eurozone schrikken nu de energierekeningen omhoog schieten

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Toen Christian Hurtz net voor Nieuwjaar zijn elektriciteitsrekening opende, viel zijn mond open: het was meer dan verdrievoudigd ten opzichte van het tarief waarvoor hij zich had aangemeld, schrijft Francesco Canepa.

De 41-jarige softwareontwikkelaar uit Keulen, Duitsland, is een van de miljoenen Europeanen die hun energiekosten hebben zien stijgen als leveranciers failliet gaan vanwege stijgende gasprijzen of deze doorberekenen aan klanten.

Meer uitgeven aan verwarming, verlichting of het besturen van een auto zet de budgetten van veel huishoudens onder druk en doet de verwachting wankelen dat een door de consument geleide economische boom zal volgen op terughoudendheid in het pandemische tijdperk.

"Eerst dacht ik dat dat het bedrag voor drie maanden was", zegt Hurtz, wiens rekening van de leverancier van laatste redmiddel kwam nadat zijn eigen energiebedrijf stopte met leveren.

"Toen ik me realiseerde dat ze het elke maand wilden hebben, viel mijn mond open. Het verpestte mijn kerstvakantie een beetje", vertelde hij aan Reuters.

In 2020 gaven huishoudens in de eurozone gemiddeld 1,200 euro uit aan elektriciteit en gas. Dat cijfer zal dit jaar volgens analisten van BofA oplopen tot 1,850 euro, omdat geopolitieke spanningen de aardgasprijzen opdrijven die het schaarse aanbod van energie uit hernieuwbare bronnen niet kan compenseren.

Hurtz en honderdduizenden andere klanten van particuliere energiebedrijven die vorig jaar failliet gingen of de levering stopzetten - waaronder 39 alleen al in Duitsland - betalen twee of drie keer de tarieven die ze dachten te hebben gekregen.

advertentie
Prijs van aardgas in Duitsland
Prijs van aardgas in Duitsland

CONSUMENTENBOOM?

Dit jaar was bedoeld om de consumentenbestedingen de groei te laten zien na twee jaar van COVID-19-lockdowns en ontslagen.

De Europese Centrale Bank zei in december dat ze verwachtte dat de economie van de eurozone in 4.2 met 2022% zou groeien, aangedreven door een stijging van de particuliere consumptie met 5.9%.

Maar hogere energiekosten die huishoudens thuis en aan de benzinepomp treffen - met een halve stijging van de olieprijs en een verviervoudiging van de groothandelsprijzen voor aardgas in een jaar - zetten deze voorspellingen op losse schroeven.

Energie is doorgaans goed voor iets meer dan 6% van het particuliere verbruik in de eurozone, maar dit zou kunnen oplopen tot 8-10% als gevolg van hogere prijzen, volgens schattingen van ING, waardoor er minder beschikbaar is voor andere goederen.

"Dit zou ook in lijn zijn met eerdere perioden van hogere energieprijzen, waarin bijna alle landen andere uitgaven zagen dalen", zegt ING-econoom Carsten Brzeski.

De klap voor de groei zal waarschijnlijk aanzienlijk zijn.

In Italië, bijvoorbeeld, zullen de gas- en elektriciteitsprijzen dit jaar 2.9% van de consumptie van huishoudens verlagen en 1.1% van het BBP als ze dicht bij hun huidige niveau blijven, aldus adviesbureau Nomisma Energia.

"De zwakte van de Italiaanse consumptie is altijd een van de belangrijkste belemmeringen geweest voor een sterkere BBP-groei en het niveau van 2022 zal de problemen verder verergeren", zei Davide Tabarelli, voorzitter van Nomisma Energia.

Het beeld is zelfs nog ernstiger in Spanje, waar economen bij BBVA de groei op 1.4% voor dit jaar schatten in schattingen die in december zijn gepubliceerd en gebaseerd zijn op marktprijzen die onder het huidige niveau liggen.

"Als prijsstijgingen voortkomen uit een grotere vraag, zijn ze minder schadelijk", zegt Miguel Cardoso van BBVA Research. "De huidige situatie is niet zo. We zien een negatieve aanbodschok."

In Duitsland schatte het RWI Institute dat de consumentenbestedingen waarschijnlijk pas in het tweede kwartaal van 2022 weer boven het niveau van voor de crisis zouden uitkomen en dat stijgende prijzen mensen waarschijnlijk zouden afschrikken om grote aankopen te doen.

Frankrijk vormde een gedeeltelijke uitzondering, aangezien de regering van president Emmanuel Macron, die in mei herkozen wil worden, de elektriciteitsprijsstijgingen heeft beperkt tot 4%.

Ook andere regeringen zijn stappen ondernemen vinden belastingen verlagen over energie tot het geven van subsidies aan armere huishoudens.

Maar deze zullen volgens schattingen van BofA slechts ongeveer een kwart van de 54% stijging van de energierekening vanaf 2020 compenseren.

Sommige mensen zijn al begonnen hun broekriem aan te halen.

"Men moet echt bezuinigen," zei Hurtz. "Het is zover dat je je moet afvragen of ze die kaas nog kunnen betalen of dat ze er een van de onderste plank moeten kopen."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending