Verbind je met ons

Energie

VS en Duitsland sluiten een Nord Stream 2-pijplijnovereenkomst om de Russische 'agressie' terug te dringen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Werknemers worden gezien op de bouwplaats van de Nord Stream 2-gaspijpleiding, nabij de stad Kingisepp, regio Leningrad, Rusland, 5 juni 2019. REUTERS/Anton Vaganov/File Photo

De Verenigde Staten en Duitsland hebben een overeenkomst bekendgemaakt over de Nord Stream 2-gaspijpleiding, waarbij Berlijn beloofde te reageren op elke poging van Rusland om energie te gebruiken als wapen tegen Oekraïne en andere Midden- en Oost-Europese landen, schrijven Simon Lewis, Andrea Shalal, Andreas Rinke, Thomas Escritt, Pavel Polityuk, Arshad Mohammed, David Brunnstrom en Doyinsola Oladipo.

Het pact is bedoeld om te verzachten wat critici zien als de... strategische gevaren van de pijplijn van $ 11 miljard, nu voor 98% voltooid, wordt gebouwd onder de Baltische Zee om gas van het Russische Noordpoolgebied naar Duitsland te transporteren.

Amerikaanse functionarissen hebben zich verzet tegen de pijpleiding, waardoor Rusland gas rechtstreeks naar Duitsland zou kunnen exporteren en mogelijk andere landen zou kunnen afsluiten, maar de regering van president Joe Biden heeft ervoor gekozen om niet te proberen het te doden met Amerikaanse sancties.

advertentie

In plaats daarvan heeft het een pact met Duitsland gesloten dat Rusland dreigt te kosten als het de pijpleiding wil gebruiken om Oekraïne of andere landen in de regio schade toe te brengen.

Maar die maatregelen leken weinig te hebben gedaan om de angsten in Oekraïne te kalmeren, dat zei dat het vroeg om besprekingen met zowel de Europese Unie als Duitsland over de pijpleiding. De overeenkomst stuit ook op politieke tegenstand in de Verenigde Staten en Duitsland.

Een gezamenlijke verklaring waarin de details van de deal worden uiteengezet, zei dat Washington en Berlijn "verenigd waren in hun vastberadenheid om Rusland ter verantwoording te roepen voor zijn agressie en kwaadaardige activiteiten door kosten op te leggen via sancties en andere instrumenten."

advertentie

Als Rusland probeert "energie als wapen te gebruiken of verdere agressieve acties tegen Oekraïne te plegen", zal Duitsland zelf stappen ondernemen en aandringen op acties bij de EU, inclusief sancties, "om de Russische exportmogelijkheden naar Europa in de energiesector te beperken, " aldus de verklaring.

Het gaf geen details over specifieke Russische acties die tot een dergelijke stap zouden leiden. "We hebben ervoor gekozen om Rusland geen routekaart te geven over hoe ze die toezegging om terug te dringen kunnen omzeilen", vertelde een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan verslaggevers, sprekend op voorwaarde van anonimiteit.

"We zullen er ook zeker naar streven toekomstige Duitse regeringen verantwoordelijk te houden voor de toezeggingen die ze hierin hebben gedaan", zei de functionaris.

Volgens de overeenkomst zal Duitsland "alle beschikbare hefboomwerking gebruiken" om de gastransitovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne met 10 jaar te verlengen, een bron van grote inkomsten voor Oekraïne die in 2024 afloopt.

Duitsland zal ook ten minste $ 175 miljoen bijdragen aan een nieuw $ 1 miljard "Groen Fonds voor Oekraïne", gericht op het verbeteren van de energieonafhankelijkheid van het land.

Oekraïne stuurde nota's naar Brussel en Berlijn waarin werd opgeroepen tot overleg, zei minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba in een tweet, eraan toevoegend dat de pijpleiding "de veiligheid van Oekraïne bedreigt". Lees meer.

Kuleba legde ook een verklaring af met de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Zbigniew Rau, waarin hij beloofde samen te werken om zich tegen Nord Stream 2 te verzetten.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy zei dat hij uitkijkt naar een "openhartige en levendige" discussie met Biden over de pijpleiding wanneer de twee elkaar volgende maand in Washington ontmoeten. Het bezoek werd woensdag aangekondigd door het Witte Huis, maar perssecretaris Jen Psaki zei dat de timing van de aankondiging geen verband hield met de pijplijnovereenkomst.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak uren voor de publicatie van de overeenkomst telefonisch met de Russische president Vladimir Poetin, zei de Duitse regering, en zei dat Nord Stream 2 en gasdoorvoer via Oekraïne tot de onderwerpen behoorden.

De pijpleiding hing boven de Amerikaans-Duitse betrekkingen sinds voormalig president Donald Trump zei dat het Duitsland in een "gijzelaar van Rusland" zou kunnen veranderen en enkele sancties goedkeurde.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei op Twitter dat hij "opgelucht was dat we een constructieve oplossing hebben gevonden".

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov, die eerder op woensdag werd gevraagd naar de gerapporteerde details van de overeenkomst, zei dat elke dreiging met sancties tegen Rusland niet "aanvaardbaar" was volgens het persbureau Interfax.

Zelfs voordat het openbaar werd gemaakt, lokten gelekte details van de overeenkomst kritiek uit van sommige wetgevers in zowel Duitsland als de Verenigde Staten.

De Republikeinse senator Ted Cruz, die de nominaties van Biden als ambassadeur tegenhoudt vanwege zijn zorgen over Nord Stream 2, zei dat de gerapporteerde overeenkomst "een geopolitieke overwinning van de generaties voor Poetin en een catastrofe voor de Verenigde Staten en onze bondgenoten zou zijn".

Cruz en enkele andere wetgevers aan beide kanten van het gangpad zijn woedend op de Democratische president omdat hij afziet van door het Congres opgelegde sancties tegen de pijpleiding en werken aan manieren om de regering sancties op te leggen, volgens congresmedewerkers.

Democratische senator Jeanne Shaheen, die in de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen zit, zei dat ze er niet van overtuigd was dat de overeenkomst de impact van de pijpleiding zou verzachten, die volgens haar "het Kremlin in staat stelt zijn kwaadaardige invloed over Oost-Europa te verspreiden".

"Ik ben sceptisch of het voldoende zal zijn als de belangrijkste speler aan de tafel - Rusland - weigert zich aan de regels te houden", zei Shaheen.

In Duitsland noemden topleden van de milieuactivist Groenen de gerapporteerde overeenkomst "een bittere tegenslag voor de klimaatbescherming" die Poetin ten goede zou komen en Oekraïne zou verzwakken.

Ambtenaren van de regering van Biden houden vol dat de pijpleiding zo dicht bij de voltooiing was toen ze aantrad in januari dat ze de voltooiing ervan op geen enkele manier konden voorkomen.

"We denken zeker dat er meer is dat de vorige regering had kunnen doen", zei de Amerikaanse functionaris. "Maar weet je, we maakten het beste van een slechte hand."

Elektriciteit interconnectiviteit

Commissie keurt Griekse maatregelen goed om de toegang tot elektriciteit voor concurrenten van PPC te vergroten

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-antitrustregels de door Griekenland voorgestelde maatregelen wettelijk bindend gemaakt om de concurrenten van Public Power Corporation (PPC), het Griekse staatsbedrijf voor elektriciteit, op langere termijn meer elektriciteit te laten afnemen. Griekenland heeft deze maatregelen ingediend om de verstoring op te heffen die wordt veroorzaakt door de exclusieve toegang van PPC tot op bruinkool gestookte opwekking, die volgens de Commissie en de rechtbanken van de Unie een ongelijkheid van kansen op de Griekse elektriciteitsmarkten heeft veroorzaakt. De voorgestelde remedies komen te vervallen wanneer bestaande bruinkoolcentrales niet meer commercieel worden gebruikt (wat momenteel wordt verwacht in 2023) of uiterlijk op 31 december 2024.

In de besluit van maart 2008, constateerde de Commissie dat Griekenland de mededingingsregels had geschonden door PPC bevoorrechte toegangsrechten tot bruinkool te verlenen. De Commissie heeft Griekenland verzocht maatregelen voor te stellen om de concurrentiebeperkende effecten van die inbreuk te corrigeren. Als gevolg van beroepen bij zowel het Gerecht als het Europees Hof van Justitie en problemen bij de uitvoering van een eerdere indiening van corrigerende maatregelen, zijn dergelijke corrigerende maatregelen tot dusverre niet uitgevoerd. Op 1 september 2021 heeft Griekenland een gewijzigde versie van de remedies ingediend.

De Commissie is tot de conclusie gekomen dat de voorgestelde maatregelen de door de Commissie in haar beschikking van 2008 vastgestelde inbreuk volledig aanpakken, in het licht van het Griekse plan om alle bestaande op bruinkool gestookte opwekking tegen 2023 uit bedrijf te nemen, in overeenstemming met de milieudoelstellingen van Griekenland en de EU. Executive Vice President Margrethe Vestager, verantwoordelijk voor het mededingingsbeleid, zei: "Het besluit en de maatregelen die door Griekenland worden voorgesteld, zullen de concurrenten van PPC in staat stellen zich beter in te dekken tegen prijsvolatiliteit, wat voor hen een essentieel element is om te concurreren op de markt voor kleinhandels-elektriciteit en stabiele prijzen aan consumenten bieden. De maatregelen werken hand in hand met het Griekse plan om zijn zeer vervuilende bruinkoolcentrales te ontmantelen door het gebruik van deze centrales te ontmoedigen, volledig in lijn met de Europese Green Deal en de klimaatdoelstellingen van de EU.”

advertentie

Een volledig persbericht is beschikbaar online..

advertentie
Verder lezen

Biobrandstoffen

De Commissie keurt de verlenging van de belastingvrijstelling voor biobrandstoffen in Zweden met een jaar goed

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-staatssteunregels de verlenging van de belastingvrijstellingsmaatregel voor biobrandstoffen in Zweden goedgekeurd. Zweden heeft vloeibare biobrandstoffen sinds 2002 vrijgesteld van energie- en CO₂-belasting. De maatregel is al meerdere keren verlengd, de laatste keer in Oktober 2020 (SA.55695). Met het besluit van vandaag keurt de Commissie een extra verlenging van de belastingvrijstelling met een jaar goed (van 1 januari tot 31 december 2022). Het doel van de belastingvrijstellingsmaatregel is het gebruik van biobrandstoffen te vergroten en het gebruik van fossiele brandstoffen in het vervoer te verminderen. De Commissie heeft de maatregel beoordeeld aan de hand van de EU-staatssteunregels, met name de Richtsnoeren inzake staatssteun voor milieubescherming en energie.

De Commissie was van oordeel dat de belastingvrijstellingen noodzakelijk en geschikt zijn om de productie en het verbruik van binnenlandse en ingevoerde biobrandstoffen te stimuleren, zonder de concurrentie op de interne markt onnodig te verstoren. Bovendien zal de regeling bijdragen aan de inspanningen van zowel Zweden als de EU als geheel om de Overeenkomst van Parijs na te komen en de doelstellingen voor hernieuwbare energie en CO₂ voor 2030 te halen. De steun voor op voedsel gebaseerde biobrandstoffen moet beperkt blijven, in overeenstemming met de drempels die zijn opgelegd door de herziene richtlijn hernieuwbare energie. Bovendien kan de vrijstelling alleen worden verleend wanneer exploitanten aantonen te voldoen aan de duurzaamheidscriteria, die door Zweden zullen worden omgezet zoals vereist door de herziene richtlijn hernieuwbare energie. Op basis hiervan heeft de Commissie geconcludeerd dat de maatregel in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels. Meer informatie zal beschikbaar zijn op de concurrentie website, in het Staatssteunregister onder het zaaknummer SA.63198.

advertentie

Verder lezen

Energie

Biden-administratie wil kosten besparen voor zonne- en windprojecten op openbaar terrein

gepubliceerd

on

By

Zonnepanelen worden gezien bij het Desert Stateline-project in de buurt van Nipton, Californië, VS 16 augustus 2021. REUTERS/Bridget Bennett
Zonnepanelen worden gezien bij het Desert Stateline-project in de buurt van Nipton, Californië, VS 16 augustus 2021. Foto gemaakt op 16 augustus 2021. REUTERS/Bridget Bennett

De regering van Biden is van plan om federale gronden goedkoper toegankelijk te maken voor ontwikkelaars van zonne- en windenergie, nadat de sector van de schone energie dit jaar in een lobbycampagne had betoogd dat leasetarieven en vergoedingen te hoog zijn om investeringen aan te trekken en de klimaatveranderingsagenda van de president zouden kunnen torpederen. schrijven Nicolas bruidegom als Valerie Volcovici.

Het besluit van Washington om het federale grondbeleid voor projecten voor hernieuwbare energie te herzien, maakt deel uit van een bredere inspanning van de regering van president Joe Biden om de opwarming van de aarde te bestrijden door de ontwikkeling van schone energie te stimuleren en boren en steenkoolwinning te ontmoedigen.

"We erkennen dat de wereld is veranderd sinds de laatste keer dat we hiernaar keken en dat er updates nodig zijn", vertelde Janea Scott, senior adviseur van de assistent-secretaris van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken voor land en mineralen, aan Reuters.

advertentie

Ze zei dat de regering verschillende hervormingen bestudeert om federale gronden gemakkelijker te maken voor zonne- en windbedrijven om te ontwikkelen, maar gaf geen details.

Het streven naar gemakkelijkere toegang tot uitgestrekte federale gebieden onderstreept ook de vraatzuchtige behoefte van de hernieuwbare-energiesector aan nieuw areaal: Biden heeft als doel om de energiesector tegen 2035 koolstofarm te maken, een doelstelling waarvoor alleen al voor de zonne-energie-industrie een groter gebied dan Nederland nodig zou zijn, aldus onderzoeksbureau Rystad Energy.

Het gaat om een ​​huurprijs- en vergoedingsregeling voor federale huurovereenkomsten voor zonne- en windenergie, ontworpen om de tarieven in overeenstemming te houden met de nabijgelegen landbouwgrondwaarden.

advertentie

Volgens dat beleid, uitgevoerd door de regering van president Barack Obama in 2016, betalen enkele grote zonne-energieprojecten $ 971 per acre per jaar aan huur, samen met meer dan $ 2,000 per jaar per megawatt aan stroomcapaciteit.

Voor een project op utiliteitsschaal dat 3,000 hectare beslaat en 250 megawatt aan stroom produceert, is dat een tab van ongeveer $ 3.5 miljoen per jaar.

De huren van windprojecten zijn over het algemeen lager, maar de capaciteitsvergoeding is hoger op $ 3,800, volgens een federaal tariefschema.

De sector voor hernieuwbare energie stelt dat de heffingen die door het ministerie van Binnenlandse Zaken worden opgelegd, niet synchroon lopen met de huur van privégrond, die lager kan zijn dan $ 100 per hectare, en dat er geen vergoedingen voor geproduceerde stroom zijn.

Ze zijn ook hoger dan de federale huurprijzen voor huurcontracten voor olie- en gasboringen, die $ 1.50 of $ 2 per jaar per acre bedragen voordat ze worden vervangen door een productieroyalty van 12.5% zodra de aardolie begint te stromen.

"Totdat deze al te zware kosten zijn opgelost, zal ons land waarschijnlijk zijn potentieel mislopen om schone energieprojecten van eigen bodem op onze openbare gronden uit te voeren - en de banen en economische ontwikkeling die daarmee gepaard gaan", zegt Gene Grace, algemeen adviseur voor schone energie handelsgroep American Clean Power Association.

De sector van de hernieuwbare energie heeft van oudsher vertrouwd op particulier areaal om grote projecten te realiseren. Maar grote stukken aaneengesloten privégrond worden schaars, waardoor federale gronden tot de beste opties voor toekomstige uitbreiding behoren.

Tot op heden heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken minder dan 10 GW aan zonne- en windenergie toegestaan ​​op zijn meer dan 245 miljoen hectare federale grond, een derde van wat de twee industrieën dit jaar naar verwachting landelijk zouden installeren, volgens de Energy Information Administration .

De zonne-industrie begon in april te lobbyen over de kwestie, toen de Large Scale Solar Association, een coalitie van enkele van de beste zonne-ontwikkelaars van het land - waaronder NextEra Energy, Southern Company en EDF Renewables - een petitie indiende bij het Bureau of Land Management van Binnenlandse Zaken met het verzoek om lagere huren voor grootschalige projecten in de verschroeiende woestijnen van het land.

Een woordvoerder van de groep zei dat de industrie zich aanvankelijk op Californië concentreerde omdat het de thuisbasis is van enkele van de meest veelbelovende zonne-areaal en omdat land rond grote stedelijke gebieden zoals Los Angeles de beoordelingen voor hele provincies had opgeblazen, zelfs op woestijnareaal dat niet geschikt was voor landbouw.

Ambtenaren bij NextEra (NEE.N)Zuid (ZOON), en EDF gaf geen commentaar toen Reuters contact met hen opnam.

In juni verlaagde het Bureau de huren in drie provincies in Californië. Maar vertegenwoordigers van zonne-energie noemden de maatregel onvoldoende, met het argument dat de kortingen te klein waren en dat de megawatt-capaciteitsvergoeding van kracht bleef.

Advocaten van zowel de zonne-energiebedrijven als BLM hebben de kwestie sindsdien telefonisch besproken en verdere gesprekken zijn gepland voor september, volgens Peter Weiner, de advocaat die de zonnegroep vertegenwoordigt.

"We weten dat de nieuwe mensen bij BLM veel op hun bord hebben gehad", zei Weiner. "We stellen hun aandacht zeer op prijs."

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending