Verbind je met ons

Wit-Rusland

Wit-Rusland komt ondanks enige tegenstand door met nucleair project

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Ondanks tegenstand in sommige kringen, is Wit-Rusland de laatste geworden in een groeiend aantal landen dat kernenergie gebruikt.

Elke staat erop dat kernenergie schone, betrouwbare en kosteneffectieve elektriciteit produceert.

De EU ondersteunt veilige nucleaire productie en een van de nieuwste centrales staat in Wit-Rusland, waar vorig jaar de eerste reactor van de allereerste kerncentrale van het land op het nationale elektriciteitsnet werd aangesloten en eerder dit jaar met volledige commerciële exploitatie begon.

advertentie

De Wit-Russische kerncentrale, ook bekend als de Astravets-fabriek, zal in 2.4 over twee operationele reactoren beschikken met in totaal ongeveer 2022 GW aan opwekkingscapaciteit.

Wanneer beide eenheden op vol vermogen werken, zal de 2382 MWe-centrale de uitstoot van meer dan 14 miljoen ton koolstofdioxide per jaar vermijden door de koolstofintensieve opwekking van fossiele brandstoffen te vervangen.

Wit-Rusland overweegt de bouw van een tweede kerncentrale die zijn afhankelijkheid van geïmporteerde fossiele brandstoffen verder zou verminderen en het land dichter bij het nulpunt zou brengen.

advertentie

Momenteel zijn er ongeveer 443 kernreactoren in bedrijf in 33 landen, die ongeveer 10% van de elektriciteit in de wereld leveren.

Er worden momenteel ongeveer 50 kernreactoren gebouwd in 19 landen.

Sama Bilbao y León, directeur-generaal van de World Nuclear Association, de internationale organisatie die de wereldwijde nucleaire industrie vertegenwoordigt, zei: "Er is steeds meer bewijs dat we snel de hoeveelheid nieuwe nucleaire capaciteit gebouwd en aangesloten op het elektriciteitsnet wereldwijd. De 2.4 GW aan nieuwe nucleaire capaciteit in Wit-Rusland zal een essentiële bijdrage leveren om dit doel te bereiken.”

De fabriek in Wit-Rusland heeft te maken gehad met aanhoudende tegenstand van buurland Litouwen, waar functionarissen hun bezorgdheid hebben geuit over de veiligheid.

Het Wit-Russische ministerie van Energie heeft gezegd dat de centrale, wanneer deze volledig operationeel is, ongeveer een derde van de elektriciteitsbehoefte van het land zal leveren.

De fabriek kost naar verluidt ongeveer $ 7-10 miljard.

Ondanks de zorgen van sommige leden van het Europees Parlement, die een sterke lobbycampagne hebben gevoerd tegen de Wit-Russische fabriek, hebben internationale waakhonden, zoals de International Atomic Energy Agency (IAEA), de voltooiing van het project verwelkomd.

Het IAEA-team van deskundigen heeft onlangs een adviesmissie voor nucleaire veiligheid in Wit-Rusland voltooid, die is uitgevoerd op verzoek van de Wit-Russische regering. Het doel was om het nationale veiligheidsregime voor nucleair materiaal en bijbehorende faciliteiten en activiteiten te herzien en het bezoek omvatte een evaluatie van de fysieke beschermingsmaatregelen die op de locatie zijn geïmplementeerd, veiligheidsaspecten met betrekking tot het transport van nucleair materiaal en computerbeveiliging.

Het team, dat bestond uit experts uit Frankrijk, Zwitserland en het VK, concludeerde dat Wit-Rusland een nucleair veiligheidsregime had ingesteld in overeenstemming met de richtlijnen van de IAEA over de grondbeginselen van nucleaire veiligheid. Er werden goede praktijken geïdentificeerd die als voorbeeld kunnen dienen voor andere IAEA-lidstaten om hun nucleaire beveiligingsactiviteiten te helpen versterken.

Elena Buglova, directeur van de afdeling Nucleaire Veiligheid van de IAEA, zei: “Door het hosten van een IPPAS-missie heeft Wit-Rusland zijn sterke betrokkenheid en voortdurende inspanningen getoond om zijn nationale nucleaire veiligheidsregime te verbeteren. Wit-Rusland heeft de afgelopen maanden ook bijgedragen aan het verfijnen van de IPPAS-methodologieën, met name door een pilot-zelfevaluatie uit te voeren van zijn nucleaire veiligheidsregime ter voorbereiding op de missie.”

De missie was in feite de derde IPPAS-missie die door Wit-Rusland werd georganiseerd, na twee die respectievelijk in 2000 en 2009 plaatsvonden.

Ondanks pogingen om geruststellingen te bieden, blijven er zorgen over de veiligheid van de nucleaire industrie.

De Franse energiedeskundige Jean-Marie Berniolles geeft toe dat ongevallen in kerncentrales door de jaren heen de perceptie van kerncentrales in Europa "diep hebben veranderd", waardoor "wat een van de meest duurzame bronnen voor elektriciteitsopwekking had moeten zijn, is veranderd in een bliksemafleider voor kritiek".

Hij zei: "Dit is het bewijs van een steeds meer ideologisch besmet standpunt dat volledig los staat van wetenschappelijke feiten."

Frankrijk is een land dat de liefde voor de nucleaire technologie is kwijtgeraakt, wat culmineerde in de wet op de energietransitie van 2015 voor groene groei, die voorziet in een daling van het aandeel van kernenergie in de Franse energiemix tot 50% (van ongeveer 75%) door 2025.

Er zijn velen die beweren dat dit onmogelijk te bereiken zal zijn. 

Berniolles zegt dat de Wit-Russische fabriek "een ander voorbeeld is van hoe nucleaire veiligheid wordt benut om te voorkomen dat kerncentrales volledig en tijdig operationeel worden".

Hij zei: "Hoewel geen lidstaat van de Europese Unie, eisten verschillende leden van het Europees Parlement, op aandringen van Litouwen, in februari 2021 dat Wit-Rusland het project opschort vanwege vermeende veiligheidsproblemen."

Dergelijke eisen worden nog steeds vurig geuit, zelfs nadat de European Nuclear Safety Regulators Group (ENSREG) zei dat de veiligheidsmaatregelen bij Astravets volledig in overeenstemming zijn met de Europese normen. Het peer-reviewed rapport - gepubliceerd na uitgebreide bezoeken ter plaatse en veiligheidsevaluaties - zei dat zowel de reactoren als de locatie van de kerncentrale "geen reden tot bezorgdheid" zijn.

Rafael Grossi, directeur-generaal van het IAEA, verklaarde tijdens een recente hoorzitting van het Europees Parlement dat: "We zijn al heel lang in gesprek met Wit-Rusland", "we zijn altijd in het veld aanwezig", en het IAEA heeft "goede praktijken" gevonden. en dingen die moeten worden verbeterd, maar we hebben geen reden gevonden om die fabriek niet te laten werken”.

De tegenstanders van de Wit-Russische fabriek blijven vergelijkingen maken met Tsjernobyl, maar Berniolles zegt dat "een van de fundamentele lessen die uit Tsjernobyl is getrokken, was dat complete kernsmelt-throughs grondig moesten worden ingedamd".

“Dit gebeurt meestal met een apparaat dat een kernvanger wordt genoemd, en elke VVER-1200-reactor – waarvan er twee in Astravets – is ermee uitgerust. Het koelsysteem van de kernvanger moet in staat zijn om de kernpuin te koelen waar tijdens de eerste dagen na het kernongeval een thermisch vermogen van ongeveer 50 MW wordt opgewekt. Onder deze omstandigheden vindt er geen neutronische excursie plaats, wat een ander fundamenteel verschil is met Tsjernobyl. Gezien het feit dat Europese veiligheidsexperts deze problemen niet aan de orde hebben gesteld tijdens hun analyses van Astravets, geeft dit aan dat er geen problemen zijn met deze maatregelen”, voegde hij eraan toe.

Hij en anderen merken op dat, hoewel Litouwen en sommige leden van het Europees Parlement jaren hebben doorgebracht met het bekritiseren van de veiligheidsmaatregelen van de fabriek, "het feit is dat ze nooit ernstig tekortkwamen".

Wit-Rusland

Internationale sancties: gemakkelijk verkeerd toe te passen en moeilijk terug te draaien

gepubliceerd

on

In juni van dit jaar, nadat de regering Loekasjenko een Ryanair-vlucht in Minsk gedwongen aan de grond had gehouden, heeft de EU aangekondigd dat 78 personen en zeven entiteiten zouden worden toegevoegd aan hun sancties tegen Wit-Rusland. In navolging van deze maandag (13 september) heeft de Britse regering opgelegd een reeks handels-, financiële en luchtvaartbeperkingen als reactie op het misbruik van het regime van Loekasjenko. Een controversiële opname in beide sanctierondes was Mikhail Gutseriev, de Russische ondernemer en filantroop, die zakelijke belangen heeft in de Wit-Russische energie- en horecasectoren. Velen hebben zich afgevraagd waarom Gutseriev, als zakenman met investeringen over de hele wereld, het doelwit is geweest in verband met zijn relatief beperkte betrokkenheid in Wit-Rusland. Zijn zaak heeft ook bredere vragen doen rijzen en een debat op gang gebracht over de doeltreffendheid van sancties die schuld verlenen door associatie, in plaats van bekende wetsovertreders te straffen, schrijft Colin Stevens.

De 'beperkende maatregelen' van de EU

Beginnend met de EU-aanpak, heeft het blok een beproefd proces voor het uitvoeren van 'beperkende maatregelen', het belangrijkste instrument van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB). Europese sancties hebben vier hoofddoelen:: bescherming van de belangen en veiligheid van de EU, handhaving van de vrede, ondersteuning van democratie en mensenrechten, en versterking van de internationale veiligheid. Als sancties worden opgelegd, kunnen deze zowel op overheden, bedrijven, groepen of organisaties als op individuen komen. Wat betreft bekrachtiging, doen de vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken en Veiligheid van de EU en de Europese Commissie een gezamenlijk sanctievoorstel, waarover vervolgens wordt gestemd door de Europese Raad. Als de stemming wordt aangenomen, zal het EU-hof vervolgens beslissen of de maatregel 'mensenrechten en fundamentele vrijheden, in het bijzonder een eerlijk proces en het recht op een doeltreffende voorziening in rechte' beschermt. Merk op dat het Europees Parlement, de democratisch gekozen kamer van de EU, op de hoogte wordt gehouden van de procedure, maar de sancties niet kan verwerpen of ratificeren.

advertentie

De moeilijkheid van toepassing

Bij het toevoegen van een persoon of entiteit aan hun sanctielijst, zet de EU uiteen waarom zij de maatregel passend acht. Terugkomend op de controversiële zaak van Mikhail Gutseriev, het blok heeft verdachte Gutseriev van 'profiteren van en ondersteuning bieden aan het regime van Loekasjenko'. Ze beschrijven hem als een 'oude vriend' van de president, waarbij het vermeende rokende pistool twee keer was toen werd bevestigd dat beide mannen zich in dezelfde buurt bevonden. De eerste was bij de opening van een nieuwe orthodoxe kerk, die Gutseriev had gesponsord, en de tweede was bij de beëdiging van Loekasjenko als president, wat de EU omschrijft als een 'geheim' evenement, ondanks dat het op tv wordt uitgezonden en openstaat voor het publiek. De EU ook meldt dat Loekasjenko ooit Gutseriev bedankte voor het geld dat hij aan Wit-Russische liefdadigheidsinstellingen had gegeven en de miljarden dollars die hij in het land had geïnvesteerd.

Door een stap terug te doen, is het duidelijk dat de EU werkt op basis van schuld door associatie – Gutseriev heeft in Loekasjenko's baan gestaan, dus hij is een aanhanger van zijn regime. Het probleem met de aanpak van de EU is echter dat er weinig harde bewijzen zijn voor een echte hechte band tussen de twee mannen. Wat valt er te zeggen dat Gutseriev niet simpelweg een werkrelatie met de president onderhield, zodat hij kon blijven investeren en zijn bedrijven in Wit-Rusland kon runnen? In een mededeling waarin het interne proces wordt uitgelegd, heeft de Europese Commissie staten dat beperkende maatregelen worden opgelegd 'om een ​​verandering in de beleidsactiviteit teweeg te brengen... door entiteiten of individuen'. Het is natuurlijk wenselijk om een ​​schadelijk beleid te veranderen, maar de EU moet ervoor waken de kleine groep investeerders die het risico nemen te opereren in en liefdadigheidsdonaties te doen aan lage-inkomenslanden met een onstabiel leiderschap, niet te ontmoedigen.

advertentie

De positie van het VK

Gezien dit mogelijke nadeel van hun aanpak, zal de EU ongetwijfeld blij zijn geweest dat de Britse regering zich eveneens op Loekasjenko en degenen die dicht bij hem stonden, heeft gevist. Dominic Raab, de minister van Buitenlandse Zaken, verdachte de Wit-Russische president van het vernietigen van de democratie en schetste dat er actie zou worden ondernomen tegen de staatsbedrijven en lucht- en ruimtevaartbedrijven van het land. Over het algemeen heeft het sanctieproces van het VK vergelijkbare doelstellingen als die van de EU, en beide zijn gunstig voor handels- en financiële maatregelen, zoals wapenembargo's en bevriezing van tegoeden. Net als hun partners in Europa zal de Britse regering hopen dat ze het beleid en de aanpak van Loekasjenko kunnen veranderen, zonder de gewone Wit-Russen onnodige economische schade toe te brengen. Toch leert de geschiedenis dat het vinden van dit evenwicht verre van eenvoudig is. Teruggaand naar het begin van de jaren 2000, de Britse regering en de EU opgelegd sancties tegen Wit-Rusland en Zimbabwe en hun rijke elites. Afgaande op de standpunten van beide landen nu, met Wit-Rusland onder Loekasjenko en Zimbabwe nog steeds geteisterd door economische ellende en interne conflicten, zou het moeilijk zijn om te zeggen dat een dergelijke aanpak een succes was geweest.

Dingen goed krijgen

In alle eerlijkheid tegenover de EU en het VK hebben ze duidelijk gemaakt dat ze nadelige gevolgen willen vermijden voor degenen die niet verantwoordelijk zijn voor het beleid en de acties in kwestie. Maar door sancties toe te kennen op basis van schuld door associatie, lopen beide partijen het risico precies dat te doen. Hassan Blasim, de gevierde Koerdische filmregisseur die het regime van Saddam Hoessein ontvluchtte, zei dat de economische sancties van het Westen betekenden dat 'het leven bijna dood was' in Irak in de jaren negentig. Bovendien was het een enorm controversiële invasie, niet het regime van sancties, dat uiteindelijk leidde tot de ondergang van Hussein. Westerse diplomaten doen misschien hun best om soortgelijke schade vandaag te voorkomen, maar ze moeten oppassen dat ze de investeringen en het ondernemerschap, de levensader van elke economie, die Wit-Rusland in de toekomst opnieuw moet opbouwen, niet ondermijnen.

Verder lezen

Wit-Rusland

Wit-Rusland: veroordeling van Marya Kaliesnikava en Maksim Znak

gepubliceerd

on

Vandaag (6 september) zijn in Minsk de politieke gevangenen Marya Kaliesnikava en Maksim Znak veroordeeld tot respectievelijk 11 en 10 jaar gevangenisstraf. In augustus 2020 werd Marya Kaliesnikava, samen met mevrouw Tsikhanouskaya en mevrouw Tsepkalo, een symbool van de beweging voor democratisch Wit-Rusland. In een proces achter gesloten deuren, samen met een prominente advocaat, de heer Znak, werd ze berecht op ongegronde beschuldigingen van "samenzwering om op ongrondwettelijke wijze de staatsmacht te grijpen", "oproepen tot acties gericht op het schaden van de nationale veiligheid van Wit-Rusland door het gebruik van media en internet” en “het oprichten en leiden van een extremistische groepering”.

In een verklaring zei de Dienst voor extern optreden van de EU: "De EU betreurt het voortdurende flagrante gebrek aan respect door het Minsk-regime van de mensenrechten en fundamentele vrijheden van de bevolking van Wit-Rusland. De EU herhaalt ook haar eisen voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle politieke gevangenen in Wit-Rusland (nu meer dan 650), waaronder mevrouw Kaliesnikava en de heer Znak, journalisten en alle mensen die achter de tralies zitten omdat ze hun rechten uitoefenen. Wit-Rusland moet zich houden aan zijn internationale verplichtingen en verplichtingen binnen de VN en de OVSE. De EU zal doorgaan zijn inspanningen om de aansprakelijkheid voor de brute repressie door de Wit-Russische autoriteiten te bevorderen."

advertentie

Verder lezen

Wit-Rusland

Polen roept noodtoestand uit aan grens met Wit-Rusland te midden van migrantengolf

gepubliceerd

on

By

Poolse grenswachters houden de wacht naast een groep migranten die gestrand zijn op de grens tussen Wit-Rusland en Polen nabij het dorp Usnarz Gorny, Polen, 1 september 2021. REUTERS/Kacper Pempel

Polen heeft vorige week de noodtoestand uitgeroepen in twee regio's die grenzen aan Wit-Rusland na een golf van illegale migratie die Warschau aan zijn buurland heeft toegeschreven, schrijf Alan Charlish, Pawel Florkiewicz, Joanna Plucinska, Alicja Ptak, Anna Koper en Matthias Williams, Reuters.

Polen en de Europese Unie hebben de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko beschuldigd van het aanmoedigen van honderden migranten om naar Pools grondgebied over te steken om druk uit te oefenen op het blok vanwege de sancties die het heeft opgelegd aan Minsk.

advertentie

Het noodbevel - het eerste in zijn soort in Polen sinds de communistische tijd - verbood massale bijeenkomsten en beperkte beweging van mensen in een 3 km (2 mijl) diepe strook land langs de grens gedurende 30 dagen, zei de regering.

Hulporganisaties die met migranten werken, zeiden dat er de afgelopen dagen al een toename was van de Poolse politie en gepantserde voertuigen in het gebied, en dat ze bang waren dat het bevel hun werk zou beperken en vluchtelingen zou achterlaten.

"De sfeer is over het algemeen gewelddadig, er zijn overal geüniformeerde, gewapende militairen... het doet me denken aan oorlog", vertelde Marta Anna Kurzyniec, een inwoner van de Poolse grensstad Krynki, aan Reuters.

advertentie

Polen is vorige week begonnen met het bouwen van een prikkeldraadomheining om de stroom migranten uit landen als Irak en Afghanistan te beteugelen.

De EU heeft Wit-Rusland economische sancties opgelegd na een omstreden verkiezingen in augustus 2020 en hardhandig optreden tegen de oppositie, en zegt dat Loekasjenko opzettelijk migranten heeft aangemoedigd om Polen, Letland en Litouwen binnen te komen als vergelding.

De Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken Vladimir Makei gaf donderdag "westerse politici" de schuld van de situatie aan de grenzen, meldde het Wit-Russische staatspersbureau Belta.

"Wit-Rusland heeft altijd alle bepalingen van onze overeenkomsten tot op de letter nagekomen", vertelde Makei op een persconferentie.

De Poolse presidentiële woordvoerder Blazej Spychalski zei dat de situatie aan de grens "moeilijk en gevaarlijk" was.

"Vandaag moeten wij als Polen, die verantwoordelijk zijn voor onze eigen grenzen, maar ook voor de grenzen van de Europese Unie, maatregelen nemen om de veiligheid van Polen en de (EU) te waarborgen", zei hij.

Rechtenactivisten hebben de Poolse autoriteiten beschuldigd van het weigeren van adequate medische zorg aan gestrande migranten. Warschau zegt dat ze onder de verantwoordelijkheid van Wit-Rusland vallen.

Marysia Zlonkiewicz van de hulpgroep Chlebem i Solą (Met Brood en Zout) zei dat de politie hen had gevraagd hun activiteiten langs de grens stop te zetten voordat de noodtoestand werd afgekondigd.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending