Verbind je met ons

Energie

Gezamenlijke verklaring van de VS en Duitsland over steun aan Oekraïne, Europese energiezekerheid en klimaatdoelstellingen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De VS en Duitsland hebben een gezamenlijke verklaring afgelegd naar aanleiding van het recente bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan Washington voor een bilaterale ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden. De verklaring richt zich op het controversiële Nordstream 2-project, waar de meningen in de EU over verdeeld zijn.

"De Verenigde Staten en Duitsland zijn standvastig in hun steun voor de soevereiniteit, territoriale integriteit, onafhankelijkheid en het gekozen Europese pad van Oekraïne. We verbinden ons vandaag (22 juli) opnieuw om terug te dringen tegen de Russische agressie en kwaadaardige activiteiten in Oekraïne en daarbuiten. De Verenigde Staten belooft de inspanningen van Duitsland en Frankrijk te steunen om vrede te brengen in Oost-Oekraïne via de norm van Normandië Duitsland zal zijn inspanningen binnen de norm van Normandië opvoeren om de uitvoering van de akkoorden van Minsk te vergemakkelijken De Verenigde Staten en Duitsland bevestigen hun engagement om de klimaatcrisis aan te pakken en doortastende maatregelen nemen om de uitstoot in de jaren 2020 te verminderen om een ​​temperatuurgrens van 1.5 graad Celsius binnen bereik te houden.

"De Verenigde Staten en Duitsland zijn verenigd in hun vastberadenheid om Rusland ter verantwoording te roepen voor zijn agressie en kwaadaardige activiteiten door kosten op te leggen via sancties en andere instrumenten. We verbinden ons ertoe samen te werken via de nieuw opgerichte dialoog op hoog niveau tussen de VS en de EU over Rusland, en via bilaterale kanalen, om ervoor te zorgen dat de Verenigde Staten en de EU voorbereid blijven, onder meer met passende instrumenten en mechanismen, om samen te reageren op Russische agressie en kwaadaardige activiteiten, met inbegrip van Russische pogingen om energie als wapen te gebruiken. wapen of verdere agressieve acties tegen Oekraïne zal ondernemen, zal Duitsland actie ondernemen op nationaal niveau en aandringen op effectieve maatregelen op Europees niveau, inclusief sancties, om de Russische exportmogelijkheden naar Europa in de energiesector, inclusief gas, en/of in andere economisch relevante sectoren. Deze verbintenis is bedoeld om ervoor te zorgen dat Rusland geen enkele pijpleiding, inclusief Nord Stream 2, zal misbruiken om gezamenlijke ssieve politieke doeleinden door energie als wapen te gebruiken.

advertentie

"We steunen de energiezekerheid van Oekraïne en Midden- en Oost-Europa, inclusief de belangrijkste beginselen die zijn vastgelegd in het derde energiepakket van de EU van diversiteit en voorzieningszekerheid. Duitsland onderstreept dat het zich zal houden aan zowel de letter als de geest van het derde energiepakket met betrekking tot Nord Stream 2 onder Duitse jurisdictie om te zorgen voor ontbundeling en toegang voor derden. Dit omvat een beoordeling van eventuele risico's van certificering van de projectbeheerder voor de continuïteit van de energievoorziening van de EU.

"De Verenigde Staten en Duitsland zijn eensgezind in hun overtuiging dat het in het belang van Oekraïne en Europa is dat de gasdoorvoer via Oekraïne ook na 2024 wordt voortgezet. In overeenstemming met deze overtuiging verbindt Duitsland zich ertoe alle beschikbare middelen te gebruiken om een ​​verlenging van maximaal 10 jaar aan de gastransitovereenkomst van Oekraïne met Rusland, inclusief de benoeming van een speciale gezant om deze onderhandelingen te ondersteunen, om zo snel mogelijk en uiterlijk op 1 september te beginnen. De Verenigde Staten verbinden zich ertoe deze inspanningen volledig te steunen.

"De Verenigde Staten en Duitsland zijn vastberaden in hun inzet voor de strijd tegen klimaatverandering en zorgen voor het welslagen van de Overeenkomst van Parijs door onze eigen uitstoot uiterlijk in 2050 tot nul terug te brengen, waardoor de versterking van de klimaatambitie van andere landen wordt aangemoedigd. grote economieën, en samenwerken aan het beleid en de technologieën om de wereldwijde net-nul-transitie te versnellen. Daarom hebben we het klimaat- en energiepartnerschap tussen de VS en Duitsland gelanceerd. Het partnerschap zal de samenwerking tussen de VS en Duitsland bevorderen bij het ontwikkelen van bruikbare routekaarten om onze ambitieuze emissiereductiedoelstellingen; het coördineren van ons binnenlands beleid en onze prioriteiten in sectorale decarbonisatie-initiatieven en multilaterale fora; het mobiliseren van investeringen in de energietransitie; en het ontwikkelen, demonstreren en opschalen van kritieke energietechnologieën zoals hernieuwbare energie en opslag, waterstof, energie-efficiëntie en elektrische mobiliteit.

advertentie

"Als onderdeel van het klimaat- en energiepartnerschap tussen de VS en Duitsland hebben we besloten een pijler op te richten om de energietransities in opkomende economieën te ondersteunen. Deze pijler zal onder meer gericht zijn op het ondersteunen van Oekraïne en andere landen in Midden- en Oost-Europa. Deze inspanningen zullen niet alleen bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering, maar zal de Europese energiezekerheid ondersteunen door de vraag naar Russische energie te verminderen.

"In lijn met deze inspanningen verbindt Duitsland zich ertoe een Groen Fonds voor Oekraïne op te richten en te beheren om de energietransitie, energie-efficiëntie en energiezekerheid van Oekraïne te ondersteunen. Duitsland en de Verenigde Staten zullen zich inspannen om investeringen van ten minste $ 1 miljard in de Groenfonds voor Oekraïne, ook van derden zoals entiteiten uit de particuliere sector. Duitsland zal een eerste donatie aan het fonds verstrekken van ten minste $ 175 miljoen en zal werken aan uitbreiding van zijn verplichtingen in de komende begrotingsjaren. Het fonds zal het gebruik van hernieuwbare energie; de ​​ontwikkeling van waterstof vergemakkelijken; de energie-efficiëntie verhogen; de overgang van steenkool versnellen; en koolstofneutraliteit bevorderen. De Verenigde Staten zijn van plan het initiatief te ondersteunen via technische bijstand en beleidsondersteuning in overeenstemming met de doelstellingen van het fonds, naast programma's ondersteuning van marktintegratie, hervorming van de regelgeving en ontwikkeling van hernieuwbare energie in de Oekraïense energiesector.

"Bovendien zal Duitsland bilaterale energieprojecten met Oekraïne blijven steunen, met name op het gebied van hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie, evenals steun voor de overgang naar steenkool, inclusief de benoeming van een speciale gezant met een specifieke financiering van $ 70 miljoen. Duitsland is ook klaar het lanceren van een Oekraïne-veerkrachtpakket ter ondersteuning van de energiezekerheid van Oekraïne, waaronder inspanningen om de capaciteit voor de terugstroom van gas naar Oekraïne veilig te stellen en te vergroten, met als doel Oekraïne volledig af te schermen van mogelijke toekomstige pogingen van Rusland om de gaslevering aan het land te verminderen Het zal ook technische bijstand omvatten voor de integratie van Oekraïne in het Europese elektriciteitsnet, voortbouwend op en in coördinatie met de lopende werkzaamheden van de EU en het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling. Bovendien zal Duitsland de opname van Oekraïne in de Duitse faciliteit voor cybercapaciteitsopbouw vergemakkelijken , inspanningen ondersteunen om de Oekraïense energiesector te hervormen, en helpen bij het identificeren van opties o de gastransmissiesystemen van Oekraïne moderniseren.

"De Verenigde Staten en Duitsland spreken hun krachtige steun uit voor het Three Seas Initiative en zijn inspanningen om de infrastructuurconnectiviteit en energiezekerheid in Midden- en Oost-Europa te versterken. Duitsland verbindt zich ertoe zijn betrokkenheid bij het initiatief uit te breiden met het oog op de financiële ondersteuning van projecten van de Three Seas Seas-initiatief op het gebied van regionale energiezekerheid en hernieuwbare energie. Bovendien zal Duitsland via de EU-begroting projecten van gemeenschappelijk belang in de energiesector ondersteunen, met bijdragen van maximaal $ 1.77 miljard in 2021-2027. De Verenigde Staten blijven zich inzetten voor investeren in het Three Seas Initiative en blijven concrete investeringen door leden en anderen aanmoedigen."

Robert Pszczel, senior officier voor Rusland en de Westelijke Balkan, Public Diplomacy Division (PDD), NAVO-hoofdkwartier, was niet erg onder de indruk van de overeenkomst:

Elektriciteit interconnectiviteit

Commissie keurt Griekse maatregelen goed om de toegang tot elektriciteit voor concurrenten van PPC te vergroten

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-antitrustregels de door Griekenland voorgestelde maatregelen wettelijk bindend gemaakt om de concurrenten van Public Power Corporation (PPC), het Griekse staatsbedrijf voor elektriciteit, op langere termijn meer elektriciteit te laten afnemen. Griekenland heeft deze maatregelen ingediend om de verstoring op te heffen die wordt veroorzaakt door de exclusieve toegang van PPC tot op bruinkool gestookte opwekking, die volgens de Commissie en de rechtbanken van de Unie een ongelijkheid van kansen op de Griekse elektriciteitsmarkten heeft veroorzaakt. De voorgestelde remedies komen te vervallen wanneer bestaande bruinkoolcentrales niet meer commercieel worden gebruikt (wat momenteel wordt verwacht in 2023) of uiterlijk op 31 december 2024.

In de besluit van maart 2008, constateerde de Commissie dat Griekenland de mededingingsregels had geschonden door PPC bevoorrechte toegangsrechten tot bruinkool te verlenen. De Commissie heeft Griekenland verzocht maatregelen voor te stellen om de concurrentiebeperkende effecten van die inbreuk te corrigeren. Als gevolg van beroepen bij zowel het Gerecht als het Europees Hof van Justitie en problemen bij de uitvoering van een eerdere indiening van corrigerende maatregelen, zijn dergelijke corrigerende maatregelen tot dusverre niet uitgevoerd. Op 1 september 2021 heeft Griekenland een gewijzigde versie van de remedies ingediend.

De Commissie is tot de conclusie gekomen dat de voorgestelde maatregelen de door de Commissie in haar beschikking van 2008 vastgestelde inbreuk volledig aanpakken, in het licht van het Griekse plan om alle bestaande op bruinkool gestookte opwekking tegen 2023 uit bedrijf te nemen, in overeenstemming met de milieudoelstellingen van Griekenland en de EU. Executive Vice President Margrethe Vestager, verantwoordelijk voor het mededingingsbeleid, zei: "Het besluit en de maatregelen die door Griekenland worden voorgesteld, zullen de concurrenten van PPC in staat stellen zich beter in te dekken tegen prijsvolatiliteit, wat voor hen een essentieel element is om te concurreren op de markt voor kleinhandels-elektriciteit en stabiele prijzen aan consumenten bieden. De maatregelen werken hand in hand met het Griekse plan om zijn zeer vervuilende bruinkoolcentrales te ontmantelen door het gebruik van deze centrales te ontmoedigen, volledig in lijn met de Europese Green Deal en de klimaatdoelstellingen van de EU.”

advertentie

Een volledig persbericht is beschikbaar online..

advertentie
Verder lezen

Biobrandstoffen

De Commissie keurt de verlenging van de belastingvrijstelling voor biobrandstoffen in Zweden met een jaar goed

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-staatssteunregels de verlenging van de belastingvrijstellingsmaatregel voor biobrandstoffen in Zweden goedgekeurd. Zweden heeft vloeibare biobrandstoffen sinds 2002 vrijgesteld van energie- en CO₂-belasting. De maatregel is al meerdere keren verlengd, de laatste keer in Oktober 2020 (SA.55695). Met het besluit van vandaag keurt de Commissie een extra verlenging van de belastingvrijstelling met een jaar goed (van 1 januari tot 31 december 2022). Het doel van de belastingvrijstellingsmaatregel is het gebruik van biobrandstoffen te vergroten en het gebruik van fossiele brandstoffen in het vervoer te verminderen. De Commissie heeft de maatregel beoordeeld aan de hand van de EU-staatssteunregels, met name de Richtsnoeren inzake staatssteun voor milieubescherming en energie.

De Commissie was van oordeel dat de belastingvrijstellingen noodzakelijk en geschikt zijn om de productie en het verbruik van binnenlandse en ingevoerde biobrandstoffen te stimuleren, zonder de concurrentie op de interne markt onnodig te verstoren. Bovendien zal de regeling bijdragen aan de inspanningen van zowel Zweden als de EU als geheel om de Overeenkomst van Parijs na te komen en de doelstellingen voor hernieuwbare energie en CO₂ voor 2030 te halen. De steun voor op voedsel gebaseerde biobrandstoffen moet beperkt blijven, in overeenstemming met de drempels die zijn opgelegd door de herziene richtlijn hernieuwbare energie. Bovendien kan de vrijstelling alleen worden verleend wanneer exploitanten aantonen te voldoen aan de duurzaamheidscriteria, die door Zweden zullen worden omgezet zoals vereist door de herziene richtlijn hernieuwbare energie. Op basis hiervan heeft de Commissie geconcludeerd dat de maatregel in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels. Meer informatie zal beschikbaar zijn op de concurrentie website, in het Staatssteunregister onder het zaaknummer SA.63198.

advertentie

Verder lezen

Energie

Biden-administratie wil kosten besparen voor zonne- en windprojecten op openbaar terrein

gepubliceerd

on

By

Zonnepanelen worden gezien bij het Desert Stateline-project in de buurt van Nipton, Californië, VS 16 augustus 2021. REUTERS/Bridget Bennett
Zonnepanelen worden gezien bij het Desert Stateline-project in de buurt van Nipton, Californië, VS 16 augustus 2021. Foto gemaakt op 16 augustus 2021. REUTERS/Bridget Bennett

De regering van Biden is van plan om federale gronden goedkoper toegankelijk te maken voor ontwikkelaars van zonne- en windenergie, nadat de sector van de schone energie dit jaar in een lobbycampagne had betoogd dat leasetarieven en vergoedingen te hoog zijn om investeringen aan te trekken en de klimaatveranderingsagenda van de president zouden kunnen torpederen. schrijven Nicolas bruidegom als Valerie Volcovici.

Het besluit van Washington om het federale grondbeleid voor projecten voor hernieuwbare energie te herzien, maakt deel uit van een bredere inspanning van de regering van president Joe Biden om de opwarming van de aarde te bestrijden door de ontwikkeling van schone energie te stimuleren en boren en steenkoolwinning te ontmoedigen.

"We erkennen dat de wereld is veranderd sinds de laatste keer dat we hiernaar keken en dat er updates nodig zijn", vertelde Janea Scott, senior adviseur van de assistent-secretaris van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken voor land en mineralen, aan Reuters.

advertentie

Ze zei dat de regering verschillende hervormingen bestudeert om federale gronden gemakkelijker te maken voor zonne- en windbedrijven om te ontwikkelen, maar gaf geen details.

Het streven naar gemakkelijkere toegang tot uitgestrekte federale gebieden onderstreept ook de vraatzuchtige behoefte van de hernieuwbare-energiesector aan nieuw areaal: Biden heeft als doel om de energiesector tegen 2035 koolstofarm te maken, een doelstelling waarvoor alleen al voor de zonne-energie-industrie een groter gebied dan Nederland nodig zou zijn, aldus onderzoeksbureau Rystad Energy.

Het gaat om een ​​huurprijs- en vergoedingsregeling voor federale huurovereenkomsten voor zonne- en windenergie, ontworpen om de tarieven in overeenstemming te houden met de nabijgelegen landbouwgrondwaarden.

advertentie

Volgens dat beleid, uitgevoerd door de regering van president Barack Obama in 2016, betalen enkele grote zonne-energieprojecten $ 971 per acre per jaar aan huur, samen met meer dan $ 2,000 per jaar per megawatt aan stroomcapaciteit.

Voor een project op utiliteitsschaal dat 3,000 hectare beslaat en 250 megawatt aan stroom produceert, is dat een tab van ongeveer $ 3.5 miljoen per jaar.

De huren van windprojecten zijn over het algemeen lager, maar de capaciteitsvergoeding is hoger op $ 3,800, volgens een federaal tariefschema.

De sector voor hernieuwbare energie stelt dat de heffingen die door het ministerie van Binnenlandse Zaken worden opgelegd, niet synchroon lopen met de huur van privégrond, die lager kan zijn dan $ 100 per hectare, en dat er geen vergoedingen voor geproduceerde stroom zijn.

Ze zijn ook hoger dan de federale huurprijzen voor huurcontracten voor olie- en gasboringen, die $ 1.50 of $ 2 per jaar per acre bedragen voordat ze worden vervangen door een productieroyalty van 12.5% zodra de aardolie begint te stromen.

"Totdat deze al te zware kosten zijn opgelost, zal ons land waarschijnlijk zijn potentieel mislopen om schone energieprojecten van eigen bodem op onze openbare gronden uit te voeren - en de banen en economische ontwikkeling die daarmee gepaard gaan", zegt Gene Grace, algemeen adviseur voor schone energie handelsgroep American Clean Power Association.

De sector van de hernieuwbare energie heeft van oudsher vertrouwd op particulier areaal om grote projecten te realiseren. Maar grote stukken aaneengesloten privégrond worden schaars, waardoor federale gronden tot de beste opties voor toekomstige uitbreiding behoren.

Tot op heden heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken minder dan 10 GW aan zonne- en windenergie toegestaan ​​op zijn meer dan 245 miljoen hectare federale grond, een derde van wat de twee industrieën dit jaar naar verwachting landelijk zouden installeren, volgens de Energy Information Administration .

De zonne-industrie begon in april te lobbyen over de kwestie, toen de Large Scale Solar Association, een coalitie van enkele van de beste zonne-ontwikkelaars van het land - waaronder NextEra Energy, Southern Company en EDF Renewables - een petitie indiende bij het Bureau of Land Management van Binnenlandse Zaken met het verzoek om lagere huren voor grootschalige projecten in de verschroeiende woestijnen van het land.

Een woordvoerder van de groep zei dat de industrie zich aanvankelijk op Californië concentreerde omdat het de thuisbasis is van enkele van de meest veelbelovende zonne-areaal en omdat land rond grote stedelijke gebieden zoals Los Angeles de beoordelingen voor hele provincies had opgeblazen, zelfs op woestijnareaal dat niet geschikt was voor landbouw.

Ambtenaren bij NextEra (NEE.N)Zuid (ZOON), en EDF gaf geen commentaar toen Reuters contact met hen opnam.

In juni verlaagde het Bureau de huren in drie provincies in Californië. Maar vertegenwoordigers van zonne-energie noemden de maatregel onvoldoende, met het argument dat de kortingen te klein waren en dat de megawatt-capaciteitsvergoeding van kracht bleef.

Advocaten van zowel de zonne-energiebedrijven als BLM hebben de kwestie sindsdien telefonisch besproken en verdere gesprekken zijn gepland voor september, volgens Peter Weiner, de advocaat die de zonnegroep vertegenwoordigt.

"We weten dat de nieuwe mensen bij BLM veel op hun bord hebben gehad", zei Weiner. "We stellen hun aandacht zeer op prijs."

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending