Verbind je met ons

Energie

De hervorming van de olie- en gassector in Nigeria wordt wet

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Vorige week hebben beide kamers van het Nigeriaanse parlement de langverwachte Petroleum Industry Bill (PIB) aangenomen, die van kracht zal worden zodra de presidentsverkiezingen zijn goedgekeurd, die naar verwachting in de komende weken zullen volgen. Er wordt al meer dan tien jaar nagedacht over een ingrijpende hervorming van de olie- en gassector, en het nieuwe wetsvoorstel bevat belangrijke bepalingen om de broodnodige investeringen te genereren en de energiesector van Nigeria nieuw leven in te blazen, schrijft Colin Stevens.

De urgentie van de hervormingen is nog nooit zo groot geweest als gevolg van de afhankelijkheid van Nigeria van de olie- en gassector voor deviezeninkomsten en overheidsinkomsten (respectievelijk 90% en 60%). Aangezien investeringen van de particuliere sector wereldwijd steeds meer worden gekanaliseerd in schonere energiebronnen, slinkt de pool van beschikbare investeringen, nog verergerd door de wereldwijde pandemie. Als een land als Nigeria, dat de op een na grootste oliereserves van het continent heeft, echter wil overstappen van fossiele brandstoffen, zijn aanzienlijke investeringen nodig om de ontwikkeling van infrastructuur en menselijk kapitaal te ondersteunen.

Toezegging van de huidige regering om te hervormen

advertentie

Als gevolg hiervan heeft de regering van president Muhammadu Buhari van het aannemen van dit wetsvoorstel een topprioriteit gemaakt deze termijn, door de wegversperringen aan te pakken die, volgens een KPMG-rapport, hebben de goedkeuring ervan in 2008, 2012 en 2018 eerder verhinderd. Het huidige wetsvoorstel beoogt wijzigingen aan te brengen in royaltyregelingen en fiscale voorwaarden om buitenlandse olieproducenten tevreden te stellen, en om tegemoet te komen aan de zorgen van de gemeenschappen waar olie wordt gewonnen. Buitenlandse olieproducenten zoals Chevron, ENI, Total en ExxonMobil hebben alles: staatd dat miljarden dollars aan investeringen zijn opgehouden als gevolg van de trage voortgang van het wetsvoorstel, wat lokale belanghebbenden het vertrouwen geeft dat de goedkeuring van het wetsvoorstel zal leiden tot een golf van investeringen.

Een andere belangrijke wegversperring die de huidige regering heeft weten te omzeilen, was de houding van de gastgemeenschappen, die eerder tijdens het proces aan de zijlijn waren gezet en probeerden de doorgang van het wetsvoorstel te blokkeren. De Petroleum Host Community Development (PHCD) probeert hun zorgen weg te nemen door de gastgemeenschappen directe sociale en economische voordelen te bieden van petroleumactiviteiten en een kader te creëren om duurzame ontwikkeling te ondersteunen, via de oprichting van een trust, waardoor gemeenschappen een 3 % aandeel van de regionale olierijkdom gegenereerd door productie.

Bestuurshervormingen

advertentie

De noodzaak van bestuurshervormingen wordt ook vaak genoemd als een belemmering voor inkomende investeringen in de sector. Onder de nieuwe wet zal de bestaande Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC) overgaan van een staatsbedrijf naar een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, wat meer transparantie en efficiëntie mogelijk maakt. Formele segmentering van de industrie in de upstream-, mid- en downstream-sectoren, met afzonderlijke regelgevers, zal ook duidelijker toezicht mogelijk maken. De goedkeuring van het wetsvoorstel is verwelkomd door het Centre for Transparency Advocacy van het land, dat: Dit betekent dat we onszelf en onze geliefden praktisch vergiftigen. het "een positieve stap" in de richting van een hervormde energie-industrie.

Voorbereiden op de energietransitie

Voordat het wetsvoorstel werd goedgekeurd, riepen commentatoren op tot meer bepalingen die expliciet de zorgen over klimaatverandering aanpakken en de weg vrijmaken voor diversificatie naar duurzame energieproductie. Milieubepalingen, waaronder de instelling van saneringsfondsen en de eis van milieubeheerplannen, zijn positieve stappen, maar ze voldoen alleen aan de internationale basisnormen en overtreffen deze niet, en zijn daarom niet gezien als voldoende ambitieus.

Er is echter een duidelijk potentieel voor de Petroleum Investment Bill om aanzienlijke overheidsinkomsten te genereren, die vervolgens kunnen worden geïnvesteerd in de sector hernieuwbare energie. Initiatieven zoals het zonne-energieplan van de regering, waarbij 2.3 biljoen naira (ongeveer € 4.7 miljard) van het COVID-fonds voor economisch herstel bestemd is voor de installatie van vijf miljoen zonnesystemen, tonen de bereidheid om te investeren in koolstofarme energieproductie.

Het resultaat van deze hervormingen, die voor een groot deel een antwoord zijn op de grote kritiek die de afgelopen decennia op de Nigeriaanse olie- en gassector is geuit, is meer duidelijkheid voor potentiële investeerders. In combinatie met de openstelling van de wereldeconomie en een bredere inzet voor investeringen in infrastructuur en initiatieven op het gebied van duurzame energie, belooft het overlijden van de PIB veel goeds voor Nigeria.

Elektriciteit interconnectiviteit

Commissie keurt Griekse maatregelen goed om de toegang tot elektriciteit voor concurrenten van PPC te vergroten

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-antitrustregels de door Griekenland voorgestelde maatregelen wettelijk bindend gemaakt om de concurrenten van Public Power Corporation (PPC), het Griekse staatsbedrijf voor elektriciteit, op langere termijn meer elektriciteit te laten afnemen. Griekenland heeft deze maatregelen ingediend om de verstoring op te heffen die wordt veroorzaakt door de exclusieve toegang van PPC tot op bruinkool gestookte opwekking, die volgens de Commissie en de rechtbanken van de Unie een ongelijkheid van kansen op de Griekse elektriciteitsmarkten heeft veroorzaakt. De voorgestelde remedies komen te vervallen wanneer bestaande bruinkoolcentrales niet meer commercieel worden gebruikt (wat momenteel wordt verwacht in 2023) of uiterlijk op 31 december 2024.

In de besluit van maart 2008, constateerde de Commissie dat Griekenland de mededingingsregels had geschonden door PPC bevoorrechte toegangsrechten tot bruinkool te verlenen. De Commissie heeft Griekenland verzocht maatregelen voor te stellen om de concurrentiebeperkende effecten van die inbreuk te corrigeren. Als gevolg van beroepen bij zowel het Gerecht als het Europees Hof van Justitie en problemen bij de uitvoering van een eerdere indiening van corrigerende maatregelen, zijn dergelijke corrigerende maatregelen tot dusverre niet uitgevoerd. Op 1 september 2021 heeft Griekenland een gewijzigde versie van de remedies ingediend.

De Commissie is tot de conclusie gekomen dat de voorgestelde maatregelen de door de Commissie in haar beschikking van 2008 vastgestelde inbreuk volledig aanpakken, in het licht van het Griekse plan om alle bestaande op bruinkool gestookte opwekking tegen 2023 uit bedrijf te nemen, in overeenstemming met de milieudoelstellingen van Griekenland en de EU. Executive Vice President Margrethe Vestager, verantwoordelijk voor het mededingingsbeleid, zei: "Het besluit en de maatregelen die door Griekenland worden voorgesteld, zullen de concurrenten van PPC in staat stellen zich beter in te dekken tegen prijsvolatiliteit, wat voor hen een essentieel element is om te concurreren op de markt voor kleinhandels-elektriciteit en stabiele prijzen aan consumenten bieden. De maatregelen werken hand in hand met het Griekse plan om zijn zeer vervuilende bruinkoolcentrales te ontmantelen door het gebruik van deze centrales te ontmoedigen, volledig in lijn met de Europese Green Deal en de klimaatdoelstellingen van de EU.”

advertentie

Een volledig persbericht is beschikbaar online..

advertentie
Verder lezen

Biobrandstoffen

De Commissie keurt de verlenging van de belastingvrijstelling voor biobrandstoffen in Zweden met een jaar goed

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-staatssteunregels de verlenging van de belastingvrijstellingsmaatregel voor biobrandstoffen in Zweden goedgekeurd. Zweden heeft vloeibare biobrandstoffen sinds 2002 vrijgesteld van energie- en CO₂-belasting. De maatregel is al meerdere keren verlengd, de laatste keer in Oktober 2020 (SA.55695). Met het besluit van vandaag keurt de Commissie een extra verlenging van de belastingvrijstelling met een jaar goed (van 1 januari tot 31 december 2022). Het doel van de belastingvrijstellingsmaatregel is het gebruik van biobrandstoffen te vergroten en het gebruik van fossiele brandstoffen in het vervoer te verminderen. De Commissie heeft de maatregel beoordeeld aan de hand van de EU-staatssteunregels, met name de Richtsnoeren inzake staatssteun voor milieubescherming en energie.

De Commissie was van oordeel dat de belastingvrijstellingen noodzakelijk en geschikt zijn om de productie en het verbruik van binnenlandse en ingevoerde biobrandstoffen te stimuleren, zonder de concurrentie op de interne markt onnodig te verstoren. Bovendien zal de regeling bijdragen aan de inspanningen van zowel Zweden als de EU als geheel om de Overeenkomst van Parijs na te komen en de doelstellingen voor hernieuwbare energie en CO₂ voor 2030 te halen. De steun voor op voedsel gebaseerde biobrandstoffen moet beperkt blijven, in overeenstemming met de drempels die zijn opgelegd door de herziene richtlijn hernieuwbare energie. Bovendien kan de vrijstelling alleen worden verleend wanneer exploitanten aantonen te voldoen aan de duurzaamheidscriteria, die door Zweden zullen worden omgezet zoals vereist door de herziene richtlijn hernieuwbare energie. Op basis hiervan heeft de Commissie geconcludeerd dat de maatregel in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels. Meer informatie zal beschikbaar zijn op de concurrentie website, in het Staatssteunregister onder het zaaknummer SA.63198.

advertentie

Verder lezen

Energie

Biden-administratie wil kosten besparen voor zonne- en windprojecten op openbaar terrein

gepubliceerd

on

By

Zonnepanelen worden gezien bij het Desert Stateline-project in de buurt van Nipton, Californië, VS 16 augustus 2021. REUTERS/Bridget Bennett
Zonnepanelen worden gezien bij het Desert Stateline-project in de buurt van Nipton, Californië, VS 16 augustus 2021. Foto gemaakt op 16 augustus 2021. REUTERS/Bridget Bennett

De regering van Biden is van plan om federale gronden goedkoper toegankelijk te maken voor ontwikkelaars van zonne- en windenergie, nadat de sector van de schone energie dit jaar in een lobbycampagne had betoogd dat leasetarieven en vergoedingen te hoog zijn om investeringen aan te trekken en de klimaatveranderingsagenda van de president zouden kunnen torpederen. schrijven Nicolas bruidegom als Valerie Volcovici.

Het besluit van Washington om het federale grondbeleid voor projecten voor hernieuwbare energie te herzien, maakt deel uit van een bredere inspanning van de regering van president Joe Biden om de opwarming van de aarde te bestrijden door de ontwikkeling van schone energie te stimuleren en boren en steenkoolwinning te ontmoedigen.

"We erkennen dat de wereld is veranderd sinds de laatste keer dat we hiernaar keken en dat er updates nodig zijn", vertelde Janea Scott, senior adviseur van de assistent-secretaris van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken voor land en mineralen, aan Reuters.

advertentie

Ze zei dat de regering verschillende hervormingen bestudeert om federale gronden gemakkelijker te maken voor zonne- en windbedrijven om te ontwikkelen, maar gaf geen details.

Het streven naar gemakkelijkere toegang tot uitgestrekte federale gebieden onderstreept ook de vraatzuchtige behoefte van de hernieuwbare-energiesector aan nieuw areaal: Biden heeft als doel om de energiesector tegen 2035 koolstofarm te maken, een doelstelling waarvoor alleen al voor de zonne-energie-industrie een groter gebied dan Nederland nodig zou zijn, aldus onderzoeksbureau Rystad Energy.

Het gaat om een ​​huurprijs- en vergoedingsregeling voor federale huurovereenkomsten voor zonne- en windenergie, ontworpen om de tarieven in overeenstemming te houden met de nabijgelegen landbouwgrondwaarden.

advertentie

Volgens dat beleid, uitgevoerd door de regering van president Barack Obama in 2016, betalen enkele grote zonne-energieprojecten $ 971 per acre per jaar aan huur, samen met meer dan $ 2,000 per jaar per megawatt aan stroomcapaciteit.

Voor een project op utiliteitsschaal dat 3,000 hectare beslaat en 250 megawatt aan stroom produceert, is dat een tab van ongeveer $ 3.5 miljoen per jaar.

De huren van windprojecten zijn over het algemeen lager, maar de capaciteitsvergoeding is hoger op $ 3,800, volgens een federaal tariefschema.

De sector voor hernieuwbare energie stelt dat de heffingen die door het ministerie van Binnenlandse Zaken worden opgelegd, niet synchroon lopen met de huur van privégrond, die lager kan zijn dan $ 100 per hectare, en dat er geen vergoedingen voor geproduceerde stroom zijn.

Ze zijn ook hoger dan de federale huurprijzen voor huurcontracten voor olie- en gasboringen, die $ 1.50 of $ 2 per jaar per acre bedragen voordat ze worden vervangen door een productieroyalty van 12.5% zodra de aardolie begint te stromen.

"Totdat deze al te zware kosten zijn opgelost, zal ons land waarschijnlijk zijn potentieel mislopen om schone energieprojecten van eigen bodem op onze openbare gronden uit te voeren - en de banen en economische ontwikkeling die daarmee gepaard gaan", zegt Gene Grace, algemeen adviseur voor schone energie handelsgroep American Clean Power Association.

De sector van de hernieuwbare energie heeft van oudsher vertrouwd op particulier areaal om grote projecten te realiseren. Maar grote stukken aaneengesloten privégrond worden schaars, waardoor federale gronden tot de beste opties voor toekomstige uitbreiding behoren.

Tot op heden heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken minder dan 10 GW aan zonne- en windenergie toegestaan ​​op zijn meer dan 245 miljoen hectare federale grond, een derde van wat de twee industrieën dit jaar naar verwachting landelijk zouden installeren, volgens de Energy Information Administration .

De zonne-industrie begon in april te lobbyen over de kwestie, toen de Large Scale Solar Association, een coalitie van enkele van de beste zonne-ontwikkelaars van het land - waaronder NextEra Energy, Southern Company en EDF Renewables - een petitie indiende bij het Bureau of Land Management van Binnenlandse Zaken met het verzoek om lagere huren voor grootschalige projecten in de verschroeiende woestijnen van het land.

Een woordvoerder van de groep zei dat de industrie zich aanvankelijk op Californië concentreerde omdat het de thuisbasis is van enkele van de meest veelbelovende zonne-areaal en omdat land rond grote stedelijke gebieden zoals Los Angeles de beoordelingen voor hele provincies had opgeblazen, zelfs op woestijnareaal dat niet geschikt was voor landbouw.

Ambtenaren bij NextEra (NEE.N)Zuid (ZOON), en EDF gaf geen commentaar toen Reuters contact met hen opnam.

In juni verlaagde het Bureau de huren in drie provincies in Californië. Maar vertegenwoordigers van zonne-energie noemden de maatregel onvoldoende, met het argument dat de kortingen te klein waren en dat de megawatt-capaciteitsvergoeding van kracht bleef.

Advocaten van zowel de zonne-energiebedrijven als BLM hebben de kwestie sindsdien telefonisch besproken en verdere gesprekken zijn gepland voor september, volgens Peter Weiner, de advocaat die de zonnegroep vertegenwoordigt.

"We weten dat de nieuwe mensen bij BLM veel op hun bord hebben gehad", zei Weiner. "We stellen hun aandacht zeer op prijs."

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending