Verbind je met ons

Energie

Voor de wereldwijde energie-industrie is het raadsel duidelijk

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De wereldwijde vraag naar energie groeit in een ongekend tempo en energiebedrijven, samen met vele anderen in een zeer diverse spreiding van sectoren, positioneren zich om te reageren. We willen allemaal dat er overvloedige, goedkope en schone energie wordt gewonnen met een minimale verstoring van het milieu, terwijl we maximale voordelen bieden aan lokale gemeenschappen, nationale overheden en aandeelhouders, schrijft Colin Stevens.

Het is een enorme uitdaging en alleen deze sector heeft al een uitgebreide en zeer belangrijke sociale, ecologische en economische voetafdruk.

Toch zijn er steeds meer voorbeelden van best practices, waarbij steeds meer bedrijven prioriteiten verleggen door business intelligence te gebruiken om niet alleen kosten te besparen, maar ook om milieubewust te worden.

advertentie

Een van de vele bedrijven die milieuvriendelijker worden, is de oliegigant LUKOIL, een van 's werelds grootste energieleveranciers, met meer dan 100,000 mensen in 30 landen. LUKOIL draagt ​​zeker zijn steentje bij op het gebied van ecologische duurzaamheid.

Het publiceert jaarlijks een duurzaamheidsrapport met gedetailleerde gegevens over zijn bijdrage aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling en laat zien hoe het elk jaar de strategie van het bedrijf in deze specifieke sector implementeert.

LUKOIL publiceert dergelijke rapporten in feite sinds 2005, om aandeelhouders en anderen te informeren over zijn ecologische, sociale en economische activiteiten.

advertentie

Deze laten bijvoorbeeld zien hoe het bedrijf zich inzet voor het verbeteren van de industriële veiligheid, het verminderen van het aantal letsels op het werk, het waarborgen van een ongevalvrije werking van zijn productiefaciliteiten en het voortdurend verminderen van onze impact op het milieu.

De Groep is ook gericht op een rationeler gebruik van hulpbronnen, zowel natuurlijke als menselijke.

De erkenning van haar inspanningen op dit gebied kwam in 2019 toen LUKOIL in de top vijf werd verkozen voor de beoordeling van openheid van het milieu onder Euraziatische olie- en gasbedrijven.

Het Russische WWF en de analytische groep CREON hebben de potentiële milieu-impact en informatietransparantie beoordeeld van 20 Russische bedrijven, 14 bedrijven uit Kazachstan en 2 bedrijven uit Azerbeidzjan.

Het WWF/CREON-citaat zei dat LUKOIL een van de eerste Russische bedrijven was die het industriële veiligheids-, arbeids- en milieubeschermingsbeleid toepast en dat de groep meer dan 900 milieumaatregelen had genomen, variërend van vermindering van luchtemissies tot efficiënt gebruik van waterbronnen.

"Het bedrijf publiceert jaarlijks zijn duurzaamheidsrapport en toont maximale openheid tijdens zijn interactie met het maatschappelijk middenveld, lokale gemeenschappen en inheemse volkeren bij het bespreken van toekomstige en bestaande projecten", aldus het.

Het laatste duurzaamheidsrapport van LUKOIL benadrukt bijvoorbeeld de mate waarin het een verantwoord sociaal beleid voert ten aanzien van zijn werknemers en hun levensstandaard in de regio's waar het actief is. Zo bedroeg in 2019 het aandeel werknemers van LUKOIL Group dat onder collectieve arbeidsovereenkomsten valt 88.9%; zo'n 258,000 van zijn medewerkers kregen een opleiding en de externe bijdragen voor sociale steun beliepen ongeveer 9 miljard RUB.

LUKOIL erkent ook het belang van de noodzaak van wereldwijde preventiemaatregelen tegen klimaatverandering en ondersteunt de deelname van Rusland aan gezamenlijke inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen (BKG) te verminderen. Het ziet ook verbetering van de energie-efficiëntie als een van de belangrijkste factoren om de milieu-impact van haar activiteiten te verminderen.

Een van de belangrijkste elementen van de strategie voor duurzame ontwikkeling van LUKOIL is het waarborgen van een hoog niveau van gezondheid en veiligheid op het werk. Milieubescherming is een andere prioriteit, waarbij de kosten alleen al op dit gebied in 36 ongeveer RUB 2019 miljard bedragen.

Een woordvoerder van het bedrijf zei: "De aanpak van het bedrijf ten aanzien van duurzaamheidsbeheer is gebaseerd op het afstemmen van onze belangen en plannen op de basisprincipes van duurzame ontwikkeling die zijn verklaard door de VN, universele waarden en nationale ontwikkelingsprioriteiten."

Verder commentaar komt van Ravil Maganov, voorzitter van de raad van bestuur, die zei dat LUKOIL "zijn bedrijf gestaag is blijven ontwikkelen en een sterke bijdrage heeft geleverd aan de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de VN".

De groep staat, volgens het laatste duurzaamheidsrapport, "volledig achter" de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties en erkent dat de VN-doelen "van vitaal belang zijn voor het verzekeren van een welvarende toekomst voor de menselijke samenleving".

Maar het geeft ook toe dat "grotere inspanningen nodig zijn om ervoor te zorgen dat de positieve veranderingen die worden doorgevoerd ter ondersteuning van een aantal doelen duurzaam zijn.

"Daarom blijven we programma's implementeren die gericht zijn op zowel het verbeteren van de operationele prestaties van onze ondernemingen als het welzijn van de mensen in de regio's waar we actief zijn."

Het rapport concludeert: "We hebben 11 wereldwijde doelen en 15 doelen geïdentificeerd die we het meest relevant achten voor onze activiteiten en waaraan we kunnen bijdragen. We hebben in 2019 veel succes geboekt, maar er moet nog veel gebeuren."

Het nieuwe duurzaamheidsrapport van LUKOIL zal naar verwachting in juli worden gepubliceerd.

Afgezien van LUKOIL zijn er tal van andere voorbeelden van wat bedrijven doen om ecologische duurzaamheid te bevorderen, waaronder Johnson & Johnson, meest recentelijk in de krantenkoppen vanwege zijn bijdrage aan het bestrijden van de pandemie.

Al meer dan 20 jaar is het toonaangevend in de productie van milieuvriendelijke producten voor persoonlijke verzorging. Het heeft ook initiatieven die afval tijdens productie en distributie verminderen door waar mogelijk gebruik te maken van duurzame producten en verpakkingsmethoden.

Automobielbedrijven worden beschouwd als een van de zwaarste vervuilers. Ford verandert dit verhaal echter door een tiendelig milieubeleid dat ze al jaren voeren. Het bedrijf gebruikt duurzame stoffen in zijn voertuigen, terwijl 80% van zowel de Focus- als de Escape-voertuigen recyclebaar zijn. Het bedrijf richt zich ook op brandstofefficiëntie, met name op de zesversnellingsbak, en biedt een schone diesel pick-up voor zwaar gebruik.

Disney, een ander voorbeeld, hanteert een nulnetbeleid voor directe broeikasgasemissies in al zijn faciliteiten, terwijl computergigant Hewlett-Packard een van de eerste bedrijven is die zijn broeikasgasemissies heeft gerapporteerd. Ze hebben ook plannen geïnitieerd die gericht zijn op het verminderen van emissies en het terugdringen van giftige stoffen die worden gebruikt bij de productie van hun producten, zoals cartridges.

Ebay is een ander bedrijf dat zich richt op ecologische duurzaamheid. Het bedrijf heeft het voor mensen mogelijk gemaakt om goederen te ruilen of opnieuw te gebruiken in plaats van ze weg te gooien, terwijl Google heeft laten zien dat het zich inzet voor groen door initiatieven zoals het aandrijven van zijn faciliteiten met hernieuwbare energiebronnen, het hosten van boerenmarkten, seminars over duurzaam koken en het brengen van geiten om gras te maaien.


Elders is Viatris een wereldwijd bedrijf in de gezondheidszorg, opgericht in november 2020 met meer dan 40,000 medewerkers. In Europa is het een van de toonaangevende farmaceutische bedrijven. Hoofd van Europa Viatris Eric Bossan vertelde deze website: "Duurzaamheid verwijst voor ons naar de duurzaamheid op lange termijn van onze algehele prestaties.

"Viatris stelt mensen over de hele wereld in staat om gezonder te leven in elke levensfase. Als onderdeel van die toewijding handhaven we duurzame en verantwoorde bedrijfsvoering en werken we ijverig om onze impact op het milieu te verminderen."

Bossan voegde toe: "We hebben een geïntegreerde aanpak gericht op het beheer van ons watergebruik, luchtemissies, afval, klimaatverandering en energie-impact; enkele voorbeelden van onze inspanningen zijn: we hebben het gebruik van hernieuwbare energie in de afgelopen vijf jaar met 485% verhoogd, en alle sites van ons oude bedrijf Mylan in Ierland - een land waar we het grootste aantal sites in Europa hebben - gebruiken 100% hernieuwbare energie."

Elektriciteit interconnectiviteit

Commissie keurt Griekse maatregelen goed om de toegang tot elektriciteit voor concurrenten van PPC te vergroten

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-antitrustregels de door Griekenland voorgestelde maatregelen wettelijk bindend gemaakt om de concurrenten van Public Power Corporation (PPC), het Griekse staatsbedrijf voor elektriciteit, op langere termijn meer elektriciteit te laten afnemen. Griekenland heeft deze maatregelen ingediend om de verstoring op te heffen die wordt veroorzaakt door de exclusieve toegang van PPC tot op bruinkool gestookte opwekking, die volgens de Commissie en de rechtbanken van de Unie een ongelijkheid van kansen op de Griekse elektriciteitsmarkten heeft veroorzaakt. De voorgestelde remedies komen te vervallen wanneer bestaande bruinkoolcentrales niet meer commercieel worden gebruikt (wat momenteel wordt verwacht in 2023) of uiterlijk op 31 december 2024.

In de besluit van maart 2008, constateerde de Commissie dat Griekenland de mededingingsregels had geschonden door PPC bevoorrechte toegangsrechten tot bruinkool te verlenen. De Commissie heeft Griekenland verzocht maatregelen voor te stellen om de concurrentiebeperkende effecten van die inbreuk te corrigeren. Als gevolg van beroepen bij zowel het Gerecht als het Europees Hof van Justitie en problemen bij de uitvoering van een eerdere indiening van corrigerende maatregelen, zijn dergelijke corrigerende maatregelen tot dusverre niet uitgevoerd. Op 1 september 2021 heeft Griekenland een gewijzigde versie van de remedies ingediend.

De Commissie is tot de conclusie gekomen dat de voorgestelde maatregelen de door de Commissie in haar beschikking van 2008 vastgestelde inbreuk volledig aanpakken, in het licht van het Griekse plan om alle bestaande op bruinkool gestookte opwekking tegen 2023 uit bedrijf te nemen, in overeenstemming met de milieudoelstellingen van Griekenland en de EU. Executive Vice President Margrethe Vestager, verantwoordelijk voor het mededingingsbeleid, zei: "Het besluit en de maatregelen die door Griekenland worden voorgesteld, zullen de concurrenten van PPC in staat stellen zich beter in te dekken tegen prijsvolatiliteit, wat voor hen een essentieel element is om te concurreren op de markt voor kleinhandels-elektriciteit en stabiele prijzen aan consumenten bieden. De maatregelen werken hand in hand met het Griekse plan om zijn zeer vervuilende bruinkoolcentrales te ontmantelen door het gebruik van deze centrales te ontmoedigen, volledig in lijn met de Europese Green Deal en de klimaatdoelstellingen van de EU.”

advertentie

Een volledig persbericht is beschikbaar online..

advertentie
Verder lezen

Biobrandstoffen

De Commissie keurt de verlenging van de belastingvrijstelling voor biobrandstoffen in Zweden met een jaar goed

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-staatssteunregels de verlenging van de belastingvrijstellingsmaatregel voor biobrandstoffen in Zweden goedgekeurd. Zweden heeft vloeibare biobrandstoffen sinds 2002 vrijgesteld van energie- en CO₂-belasting. De maatregel is al meerdere keren verlengd, de laatste keer in Oktober 2020 (SA.55695). Met het besluit van vandaag keurt de Commissie een extra verlenging van de belastingvrijstelling met een jaar goed (van 1 januari tot 31 december 2022). Het doel van de belastingvrijstellingsmaatregel is het gebruik van biobrandstoffen te vergroten en het gebruik van fossiele brandstoffen in het vervoer te verminderen. De Commissie heeft de maatregel beoordeeld aan de hand van de EU-staatssteunregels, met name de Richtsnoeren inzake staatssteun voor milieubescherming en energie.

De Commissie was van oordeel dat de belastingvrijstellingen noodzakelijk en geschikt zijn om de productie en het verbruik van binnenlandse en ingevoerde biobrandstoffen te stimuleren, zonder de concurrentie op de interne markt onnodig te verstoren. Bovendien zal de regeling bijdragen aan de inspanningen van zowel Zweden als de EU als geheel om de Overeenkomst van Parijs na te komen en de doelstellingen voor hernieuwbare energie en CO₂ voor 2030 te halen. De steun voor op voedsel gebaseerde biobrandstoffen moet beperkt blijven, in overeenstemming met de drempels die zijn opgelegd door de herziene richtlijn hernieuwbare energie. Bovendien kan de vrijstelling alleen worden verleend wanneer exploitanten aantonen te voldoen aan de duurzaamheidscriteria, die door Zweden zullen worden omgezet zoals vereist door de herziene richtlijn hernieuwbare energie. Op basis hiervan heeft de Commissie geconcludeerd dat de maatregel in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels. Meer informatie zal beschikbaar zijn op de concurrentie website, in het Staatssteunregister onder het zaaknummer SA.63198.

advertentie

Verder lezen

Energie

Biden-administratie wil kosten besparen voor zonne- en windprojecten op openbaar terrein

gepubliceerd

on

By

Zonnepanelen worden gezien bij het Desert Stateline-project in de buurt van Nipton, Californië, VS 16 augustus 2021. REUTERS/Bridget Bennett
Zonnepanelen worden gezien bij het Desert Stateline-project in de buurt van Nipton, Californië, VS 16 augustus 2021. Foto gemaakt op 16 augustus 2021. REUTERS/Bridget Bennett

De regering van Biden is van plan om federale gronden goedkoper toegankelijk te maken voor ontwikkelaars van zonne- en windenergie, nadat de sector van de schone energie dit jaar in een lobbycampagne had betoogd dat leasetarieven en vergoedingen te hoog zijn om investeringen aan te trekken en de klimaatveranderingsagenda van de president zouden kunnen torpederen. schrijven Nicolas bruidegom als Valerie Volcovici.

Het besluit van Washington om het federale grondbeleid voor projecten voor hernieuwbare energie te herzien, maakt deel uit van een bredere inspanning van de regering van president Joe Biden om de opwarming van de aarde te bestrijden door de ontwikkeling van schone energie te stimuleren en boren en steenkoolwinning te ontmoedigen.

"We erkennen dat de wereld is veranderd sinds de laatste keer dat we hiernaar keken en dat er updates nodig zijn", vertelde Janea Scott, senior adviseur van de assistent-secretaris van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken voor land en mineralen, aan Reuters.

advertentie

Ze zei dat de regering verschillende hervormingen bestudeert om federale gronden gemakkelijker te maken voor zonne- en windbedrijven om te ontwikkelen, maar gaf geen details.

Het streven naar gemakkelijkere toegang tot uitgestrekte federale gebieden onderstreept ook de vraatzuchtige behoefte van de hernieuwbare-energiesector aan nieuw areaal: Biden heeft als doel om de energiesector tegen 2035 koolstofarm te maken, een doelstelling waarvoor alleen al voor de zonne-energie-industrie een groter gebied dan Nederland nodig zou zijn, aldus onderzoeksbureau Rystad Energy.

Het gaat om een ​​huurprijs- en vergoedingsregeling voor federale huurovereenkomsten voor zonne- en windenergie, ontworpen om de tarieven in overeenstemming te houden met de nabijgelegen landbouwgrondwaarden.

advertentie

Volgens dat beleid, uitgevoerd door de regering van president Barack Obama in 2016, betalen enkele grote zonne-energieprojecten $ 971 per acre per jaar aan huur, samen met meer dan $ 2,000 per jaar per megawatt aan stroomcapaciteit.

Voor een project op utiliteitsschaal dat 3,000 hectare beslaat en 250 megawatt aan stroom produceert, is dat een tab van ongeveer $ 3.5 miljoen per jaar.

De huren van windprojecten zijn over het algemeen lager, maar de capaciteitsvergoeding is hoger op $ 3,800, volgens een federaal tariefschema.

De sector voor hernieuwbare energie stelt dat de heffingen die door het ministerie van Binnenlandse Zaken worden opgelegd, niet synchroon lopen met de huur van privégrond, die lager kan zijn dan $ 100 per hectare, en dat er geen vergoedingen voor geproduceerde stroom zijn.

Ze zijn ook hoger dan de federale huurprijzen voor huurcontracten voor olie- en gasboringen, die $ 1.50 of $ 2 per jaar per acre bedragen voordat ze worden vervangen door een productieroyalty van 12.5% zodra de aardolie begint te stromen.

"Totdat deze al te zware kosten zijn opgelost, zal ons land waarschijnlijk zijn potentieel mislopen om schone energieprojecten van eigen bodem op onze openbare gronden uit te voeren - en de banen en economische ontwikkeling die daarmee gepaard gaan", zegt Gene Grace, algemeen adviseur voor schone energie handelsgroep American Clean Power Association.

De sector van de hernieuwbare energie heeft van oudsher vertrouwd op particulier areaal om grote projecten te realiseren. Maar grote stukken aaneengesloten privégrond worden schaars, waardoor federale gronden tot de beste opties voor toekomstige uitbreiding behoren.

Tot op heden heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken minder dan 10 GW aan zonne- en windenergie toegestaan ​​op zijn meer dan 245 miljoen hectare federale grond, een derde van wat de twee industrieën dit jaar naar verwachting landelijk zouden installeren, volgens de Energy Information Administration .

De zonne-industrie begon in april te lobbyen over de kwestie, toen de Large Scale Solar Association, een coalitie van enkele van de beste zonne-ontwikkelaars van het land - waaronder NextEra Energy, Southern Company en EDF Renewables - een petitie indiende bij het Bureau of Land Management van Binnenlandse Zaken met het verzoek om lagere huren voor grootschalige projecten in de verschroeiende woestijnen van het land.

Een woordvoerder van de groep zei dat de industrie zich aanvankelijk op Californië concentreerde omdat het de thuisbasis is van enkele van de meest veelbelovende zonne-areaal en omdat land rond grote stedelijke gebieden zoals Los Angeles de beoordelingen voor hele provincies had opgeblazen, zelfs op woestijnareaal dat niet geschikt was voor landbouw.

Ambtenaren bij NextEra (NEE.N)Zuid (ZOON), en EDF gaf geen commentaar toen Reuters contact met hen opnam.

In juni verlaagde het Bureau de huren in drie provincies in Californië. Maar vertegenwoordigers van zonne-energie noemden de maatregel onvoldoende, met het argument dat de kortingen te klein waren en dat de megawatt-capaciteitsvergoeding van kracht bleef.

Advocaten van zowel de zonne-energiebedrijven als BLM hebben de kwestie sindsdien telefonisch besproken en verdere gesprekken zijn gepland voor september, volgens Peter Weiner, de advocaat die de zonnegroep vertegenwoordigt.

"We weten dat de nieuwe mensen bij BLM veel op hun bord hebben gehad", zei Weiner. "We stellen hun aandacht zeer op prijs."

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending