Verbind je met ons

Energie

Investeren in nieuwe energie-infrastructuur: groen licht voor EU-subsidies ter waarde van bijna 1 miljard euro

gepubliceerd

on

De EU-lidstaten zijn het eens geworden over een voorstel van de Commissie om € 998 miljoen in sleutel te investeren Europese energie-infrastructuurprojecten onder de Connecting Europe Facility (CEF). Overeenkomstig de doelstellingen van het Europese Green Deal; 84% van de financiering gaat naar elektriciteits- of smart grid-projecten. Het grootste bedrag gaat naar de Baltic Synchronisatieproject (€ 720 miljoen), om de elektriciteitsmarkten van Estland, Letland, Litouwen en Polen beter te integreren.

Ontmoeting met de Litouwse president en de premiers van Estland, Letland en Polen om de financiering van het Baltische synchronisatieproject te vieren, president Ursula von der Leyen (afgebeeld) zei: “Vandaag is een heel belangrijke dag voor Europa. Het is een mijlpaal in het beëindigen van het isolement van de Baltische energiemarkt. Dit project is goed voor het verbinden van Europa, goed voor onze energiezekerheid en het is goed voor de Europese Green Deal. ”

Commissaris voor Energie Kadri Simson zei: “Deze tien projecten zullen bijdragen aan een moderner, veiliger en slimmer energie-infrastructuursysteem, dat cruciaal is voor het realiseren van de Europese Green Deal en het halen van onze ambitieuze klimaatdoelstellingen voor 2030. Het besluit van gisteren markeert een beslissende stap in met name het Baltische synchronisatieproces, een project van Europees strategisch belang. Deze investeringen zullen het economisch herstel van de EU ondersteunen en banen creëren. "

Van de tien projecten zijn er twee voor elektriciteitstransport, één voor slimme elektriciteitsnetten, zes voor CO2-transport en één voor gas. De opmerkingen van de president tijdens de vergadering van vanochtend zijn beschikbaar hier en een persbericht over de financiering van de tien projecten is beschikbaar hier.

Energie

Technologieplan 2020-conferentie

gepubliceerd

on

Vandaag (23 november), Commissaris voor Energie Kadri Simson (foto) zal deelnemen aan de Conferentie Strategic Energy Technology (SET) Plan 2020, dat zich richt op het thema 'Making the SET Plan fit for the EU Green Recovery'. Dit tweedaagse evenement, dat mede wordt georganiseerd door de Commissie en het Duitse voorzitterschap van de Raad van de EU, zal de bijdrage van het SET-plan aan de ambitieuzere energie- en klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 bespreken.

Commissaris Simson zal de openingstoespraak houden en zich bij het ministeriële panel op hoog niveau voegen om van gedachten te wisselen over de weg van de EU naar de transitie naar schone energie en het belang van onderzoek en innovatie om het concurrentievermogen te versterken en Europa voorop te houden op het gebied van schone energietechnologieën. Meer details zijn beschikbaar op de SET Plan conferentie website.

Verder lezen

Energie

Nord Stream-2 en Amerikaanse sancties 

gepubliceerd

on

Washington's dreigementen met sancties tegen het Nord Stream-2-project zijn niets meer dan pogingen om Rusland met niet-marktinstrumenten van de Europese gasmarkt te verdrijven. Dit werd verklaard door het hoofd van Gazprom-export ("dochter" van Gazprom PJSC) Elena Burmistrova, die sprak op een online conferentie, schrijft Alexi Ivanov, correspondent in Moskou.

"Helaas is er nog een extra dreiging, die onze samenwerking in toenemende mate treft: een politieke confrontatie in het algemeen en in het bijzonder de dreiging van Amerikaanse sancties tegen de Nord Stream-2", zei ze.

Volgens Burmistrova hebben Amerikaanse leveranciers van vloeibaar aardgas (LNG) de Europese markt verstoord en kunnen ze hem niet stabiliseren. "Nu proberen de VS Rusland te verdrijven met behulp van niet-marktinstrumenten", meent de topmanager.

De Amerikaanse dreigementen om sancties op te leggen aan Nord Stream 2 zijn pogingen om Rusland met niet-marktinstrumenten van de Europese gasmarkt te verdrijven, zei Elena Burmistrova.

Eerder zei de Russische ambassadeur bij de Verenigde Staten, Anatoly Antonov, dat de acties van de Amerikaanse zijde met betrekking tot de "Nord Stream-2" worden veroorzaakt door de wens om Moskou te laten betalen voor een onafhankelijk buitenlands beleid.

Ondertussen vond Denemarken begin oktober een manier om de Amerikaanse sancties tegen Nord Stream-2 te omzeilen. Volgens veel nieuwsberichten gaf Kopenhagen, dat al jaren met de voeten aan het slepen was met een vergunning om de pijp te bouwen, vooraf groen licht voor de exploitatie ervan en hoe dit de voltooiing van het project zou beïnvloeden.

Op de eerste dag van het werk van de nieuwe Poolse regering, waarin de positie van vice-premier verantwoordelijk voor nationale veiligheid werd gegeven aan de Russophobe Jaroslaw Kaczynski, zei het hoofd van de Poolse antitrustregelgever UOKiK Tomasz Krustny dat zijn afdeling de onderzoek naar Nord Stream-2 de dag ervoor en besloot een boete van 29 miljard zloty ($ 7.6 miljard) op te leggen aan de Russische Gazprom. In Warschau zijn ze ervan overtuigd dat de projectdeelnemers eerder UOKiK hadden moeten informeren en toestemming hadden moeten krijgen.

"We hebben het over constructie zonder de toestemming van de antimonopolie Duitse bondskanselier Angela Merkel doet soortgelijke verklaringen:" We hebben verschillende meningen over Nord stream-2. We beschouwen dit project als een economisch project. Wij zijn voor diversificatie. Het project vormt geen bedreiging voor de diversificatie '', zei de politicus tijdens een ontmoeting met de Poolse premier Mateusz Morawiecki in februari 2020.

De Duitsers zijn echt voor diversificatie. De Duitse energiedoctrine voor de komende drie jaar verwijst naar de bouw van terminals voor het ontvangen van vloeibaar aardgas (LNG). Simpel gezegd, Berlijn zou brandstof importeren van andere leveranciers: Amerikanen of Qataris. Dat ziet er wat vreemd uit, gezien de huidige relaties tussen Duitsland en Gazprom (waarin Duitsland alle kansen heeft om een ​​belangrijke speler op de Europese energiemarkt te worden). Tegelijkertijd is de kostprijs van LNG beslist duurder dan hoofdgas. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de aanleg van LNG-infrastructuur ook geld kost (volgens Bloomberg minstens 500 miljoen euro voor één terminal in Brunsbuttel).

Aan de andere kant schrijft dezelfde Duitse energieleer een volledige afwijzing van het gebruik van kolen voor (tegen 2050). Dit wordt gedaan om milieuredenen. Steenkool is een goedkope brandstof, maar het gebruik ervan is gevaarlijk vanwege het vrijkomen van schadelijke stoffen in de atmosfeer. Gas is een veel veiligere brandstof voor het milieu. Het blijkt dat de vraag ernaar vanuit Duitsland zal toenemen, maar de Duitsers zullen niet in hun gasbehoefte kunnen voorzien door LNG uit de Verenigde Staten en Qatar te importeren. Hoogstwaarschijnlijk zijn de plannen van Berlijn voor vloeibaar aardgas slechts een stap om de bevoorrading te diversifiëren, maar het land zal geen Russische brandstof kunnen weigeren, zeggen experts.

Duitsland is altijd de belangrijkste lobbyist geweest voor de bouw van Nord Stream-2. Dit is begrijpelijk: na de ingebruikname van de gaspijpleiding wordt Duitsland de grootste gasrotonde van Europa, met zowel politieke punten als financiële stromen. Twee Duitse bedrijven nemen deel aan de bouw van de tweede tak van Nordstream: E.ON en Wintershall (beide hebben elk 10%).

Onlangs beweerde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas dat het gaspijpleidingproject economisch is. "Nord stream-2 is een project binnen de particuliere economie. Dit is een puur commercieel, economisch project", aldus Maas. TASS.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel doet soortgelijke uitspraken: "We hebben verschillende opvattingen over Nordstream. We beschouwen dit project als een economisch project. We zijn voor diversificatie. Het project vormt geen bedreiging voor de diversificatie", zei de politicus tijdens een bijeenkomst. met de Poolse premier Mateusz Morawiecki in februari 2020.

Het lijkt erop dat niemand anders in Europa zich bekommert om de kwestie van Amerikaanse sancties in verband met de aanleg van de Nord stream - 2 gaspijpleiding. Ze hebben lang begrepen dat hun eigen economische belangen veel belangrijker zijn dan Amerikaanse claims, en daarom proberen ze de Amerikaanse druk op alle mogelijke manieren te overwinnen in het belang van hun economische voordelen.

Verder lezen

Biobrandstoffen

De Commissie keurt de verlenging van de belastingvrijstelling voor biobrandstoffen in Zweden met een jaar goed

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-staatssteunregels de verlenging van de belastingvrijstellingsmaatregel voor biobrandstoffen in Zweden goedgekeurd. Zweden heeft vloeibare biobrandstoffen sinds 2002 vrijgesteld van energie- en CO₂-belasting. De regeling werd verlengd na het besluit van de Commissie in zaak SA. 48069 in 2017 tot en met 31 december 2020. Bij dit besluit keurt de Commissie een verlenging van de belastingvrijstelling met één jaar goed (van 01 januari 2021 tot 31 december 2021).

Het doel van de belastingvrijstellingsmaatregel is het gebruik van biobrandstoffen te vergroten en het gebruik van fossiele brandstoffen in het vervoer te verminderen. De Commissie heeft de maatregelen beoordeeld aan de hand van de EU-staatssteunregels, met name de Richtsnoeren inzake staatssteun voor milieubescherming en energie 2014-2020. De Commissie stelde vast dat de belastingvrijstellingen noodzakelijk en passend zijn om de productie en het verbruik van binnenlandse en ingevoerde biobrandstoffen te stimuleren, zonder de concurrentie op de interne markt onnodig te verstoren. Bovendien zal de regeling bijdragen tot de inspanningen van zowel Zweden als de EU als geheel om de Overeenkomst van Parijs waar te maken en de streefcijfers voor hernieuwbare energiebronnen en CO₂ voor 2030 te verwezenlijken.

De steun voor biobrandstoffen op basis van voedsel moet beperkt blijven, in overeenstemming met de drempels die zijn opgelegd door de herziene richtlijn hernieuwbare energie. Bovendien kan de vrijstelling alleen worden verleend wanneer exploitanten aantonen dat ze voldoen aan de duurzaamheidscriteria, die door Zweden zullen worden omgezet zoals vereist door de herziene richtlijn hernieuwbare energie. Op basis hiervan concludeerde de Commissie dat de maatregel in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels. Meer informatie zal beschikbaar zijn op de Commissie concurrentie website, in het Staatssteunregister onder het zaaknummer SA.55695.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending