Verbind je met ons

Klimaatverandering

#IPCC: Nuclear moet deel uitmaken van de oplossing, zegt #FORATOM

DELEN:

gepubliceerd

on

Kernenergie is essentieel als de wereld de opwarming van de aarde tot onder de 1.5-niveaus wil houden, volgens het laatste rapport van het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering (IPPC). Voor elektriciteitsopwekking zal het aandeel van nucleair aanzienlijk moeten stijgen om de wereldwijde doelstellingen te halen.

Volgens Debra Roberts, co-voorzitter van IPCC Working Group II, is het doel van dit rapport om beleidsmakers de informatie te verstrekken die ze nodig hebben om de juiste keuzes te maken in de strijd tegen klimaatverandering.

"In dit rapport wordt terecht opgemerkt dat kernenergie een sleutelrol speelt", zei FORATOM-directeur-generaal Yves Desbazeille. “Het komt op een perfect moment, aangezien de EU momenteel werkt aan haar strategie voor een koolstofarme economie voor 2050[1]. Alleen hernieuwbare bronnen kunnen de klimaatcrisis niet oplossen en te veel gokken op CO2 het uitstoten van gas kan op de lange termijn ook schadelijke lock-in effecten hebben. Koolstofarme, flexibele kernenergie moet deel uitmaken van de energiemix - een realiteit die in Brussel vaak over het hoofd wordt gezien. We hopen dat dit rapport beleidsmakers zal aanmoedigen om alle koolstofarme energiebronnen te omarmen. "

Getiteld Global Warming of 1.5 ° Cconcentreert het rapport zich op de mogelijke effecten van de opwarming van de aarde en gerelateerde routes voor broeikasgasemissies. Om de opwarming van de aarde tot 1.5 ° C te beperken, worden "snelle en ingrijpende" transities in land, energie, industrie, gebouwen, transport en steden noodzakelijk geacht. CO2 emissies zouden met 45% moeten dalen van 2010-niveaus door 2030, waarbij ze 'netto nul' rond 2050 bereiken. De bijdrage van kernenergie neemt aanzienlijk toe in alle IPCC-scenario's die tot doel hebben de opwarming van de aarde onder 1.5 ° C te houden.

FORATOM’s position on the ‘Strategy for long-term EU greenhouse gas emissions reductions’

[1] Strategie voor EU-reducties van broeikasgasemissies op lange termijn

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending