Verbind je met ons

Energie

#Hinkley Point C: Omstreden kerncentrale om verder te gaan

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Hinkley-04EDF heeft gezegd verheugd te zijn over het besluit van de Britse regering van vandaag (15 september) om haar instemming te bevestigen voor de constructie door EDF van twee EPR-reactoren in Hinkley Point C, schrijft Catherine Feore.

De goedkeuring van dit bouwproject voor twee kernreactoren op de locatie Hinkley Point in Somerset in het zuidwesten van Engeland markeert de conclusie van tien jaar voorbereiding en rigoureuze planning. Naar schatting zal het project tijdens de bouw 25,000-vacatures op de site creëren en zal het tal van kansen bieden voor lokale en nationale bedrijven. Areva, GE-Alstom en BYLOR, evenals honderden Franse middelgrote bedrijven en MKB-bedrijven zullen zich inzetten voor het welslagen van het project.

Een briefwisseling tussen het EOF en de Britse autoriteiten zal binnenkort hun wens formuleren om rekening te houden met de belofte van het EOF om de zeggenschap over het HPC-project te behouden. Opgemerkt moet worden dat Hinkley Point C een essentieel onderdeel is van de CAP 2030-strategie van de EDF-groep om haar bedrijfsactiviteiten buiten Frankrijk te verdrievoudigen. De EDF Group zal 'krachtig' samenwerken met zijn al lang bestaande partner, de Chinese elektriciteitsproducent CGN, om het succes van dit project te garanderen.

advertentie

Jean-Bernard Lévy, CEO van de EDF Group, zei: “Het besluit van de Britse regering om de bouw van Hinkley Point C goed te keuren markeert de herlancering van kernenergie in Europa. Het toont de wens van het VK aan om de strijd tegen klimaatverandering te leiden door de ontwikkeling van koolstofarme elektriciteit. Deze beslissing getuigt van vertrouwen in de EPR-technologie en in de wereldberoemde expertise van de Franse nucleaire industrie. "

Vincent de Rivaz, CEO van EDF Energy en lid van het Executive Committee van de Groep zei dat de ervaring en expertise die zijn opgedaan bij het opnieuw opstarten van nieuwe nucleaire gebouwen in het VK zullen helpen om projecten goedkoper te maken. Dit zou erop wijzen dat ze niet geloven dat het huidige project de kosten zal verlagen - door velen als buitensporig beschouwd. De kosten worden ondersteund door een garantie van de Britse overheid die de marktprijs ruimschoots overstijgt en velen beweren dat dezelfde doelen op een meer kosteneffectieve manier hadden kunnen worden bereikt.

Er zijn ook vragen gerezen over de veiligheid van het nieuwe type installatie. De enige twee vergelijkbare fabrieken hebben beide te maken gehad met veiligheidsrisico's, waarbij de Franse regulator bijzonder kritisch was over het Flammanville-project in Noord-Frankrijk. De Finse en Franse fabrieken hebben ook overuren en overbudgetten geleid, met grote aftredingen van de Chief Finance Officer en leden van de raad van bestuur.

advertentie

Met lopende rechtszaken is dit misschien niet het laatste woord over deze investering.

Reagerend op het nieuws dat de regering waarschijnlijk groen licht zal geven voor een nieuwe kerncentrale op Hinkley Point in Somerset, zei Molly Scott Cato, Groen EP-lid voor de regio en langdurig tegenstander van het project: "When Theresa May riep op tot een uitgebreide evaluatie van Hinkley, maar hoopte dat ze zou concluderen dat het project economisch analfabeet, technisch gebrekkig, ecologisch riskant en een bedreiging voor de veiligheid was, zeggen wetenschappelijke, economische en milieudeskundigen al jaren.

"Maar dit is het Britse na de Brexit, waar de regering experts de rug toekeert in naam van politieke opportuniteit. Na het beledigen van onze Europese partners, gelooft de regering dat ze het zich niet kan veroorloven om de Chinezen te beledigen. open voor zaken, is de regering betrokken bij een nationale kowtow-oefening, waarbij ze onze energie-infrastructuur overdraagt ​​aan de Chinese Communistische Partij.

"Dit is precies het tegenovergestelde van het terugnemen van de controle. Echte controle zou komen via een revolutie op het gebied van hernieuwbare energie, waardoor goedkopere en groenere elektriciteit, grotere energiezekerheid en duizenden meer zelfgekweekte banen worden gecreëerd dan kernenergie. buitenlandse bedrijven en regeringen en geef het terug aan de mensen; een pad dat Duitsland en andere landen inslaan.

"De regering zegt dat ze meer onderzoek zal doen naar toekomstige deals om de nationale veiligheid te beschermen, maar niet voor dit project. Ik kan gewoon niet begrijpen waarom, als de huidige regelingen moeten worden gewijzigd, ze goed genoeg zijn voor de mensen die ik vertegenwoordig. Zuidwest-Engeland. In feite zullen consumenten en bedrijven de prijs betalen voor wat de regering erkent als een enorme fout in onze benadering van eigendom en controle van kritieke infrastructuur. We krijgen ook te horen dat we informatie over de verkoop van de inzet zullen ontvangen door EDF, maar niet in staat zijn om het te voorkomen, dus het hele ding zou kunnen behoren tot de Chinezen.

"Wat Labour betreft, ze zitten nog steeds vast in de nucleaire bunker, bereid om een ​​in diskrediet gebracht plan te steunen om de Britse vakbonden tevreden te houden. Ondertussen zullen Franse vakbonden, die ernstige twijfels hebben geuit over de financiële en technische levensvatbaarheid van Hinkley, zich ernstig zorgen maken over het nieuws van vandaag.

"Het VK is rijk aan hernieuwbaar potentieel, maar met deze regering en alleen een oppositie in naam is er een wanhopig gebrek aan politieke wil."

Elektriciteit interconnectiviteit

Commissie keurt Griekse maatregelen goed om de toegang tot elektriciteit voor concurrenten van PPC te vergroten

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-antitrustregels de door Griekenland voorgestelde maatregelen wettelijk bindend gemaakt om de concurrenten van Public Power Corporation (PPC), het Griekse staatsbedrijf voor elektriciteit, op langere termijn meer elektriciteit te laten afnemen. Griekenland heeft deze maatregelen ingediend om de verstoring op te heffen die wordt veroorzaakt door de exclusieve toegang van PPC tot op bruinkool gestookte opwekking, die volgens de Commissie en de rechtbanken van de Unie een ongelijkheid van kansen op de Griekse elektriciteitsmarkten heeft veroorzaakt. De voorgestelde remedies komen te vervallen wanneer bestaande bruinkoolcentrales niet meer commercieel worden gebruikt (wat momenteel wordt verwacht in 2023) of uiterlijk op 31 december 2024.

In de besluit van maart 2008, constateerde de Commissie dat Griekenland de mededingingsregels had geschonden door PPC bevoorrechte toegangsrechten tot bruinkool te verlenen. De Commissie heeft Griekenland verzocht maatregelen voor te stellen om de concurrentiebeperkende effecten van die inbreuk te corrigeren. Als gevolg van beroepen bij zowel het Gerecht als het Europees Hof van Justitie en problemen bij de uitvoering van een eerdere indiening van corrigerende maatregelen, zijn dergelijke corrigerende maatregelen tot dusverre niet uitgevoerd. Op 1 september 2021 heeft Griekenland een gewijzigde versie van de remedies ingediend.

De Commissie is tot de conclusie gekomen dat de voorgestelde maatregelen de door de Commissie in haar beschikking van 2008 vastgestelde inbreuk volledig aanpakken, in het licht van het Griekse plan om alle bestaande op bruinkool gestookte opwekking tegen 2023 uit bedrijf te nemen, in overeenstemming met de milieudoelstellingen van Griekenland en de EU. Executive Vice President Margrethe Vestager, verantwoordelijk voor het mededingingsbeleid, zei: "Het besluit en de maatregelen die door Griekenland worden voorgesteld, zullen de concurrenten van PPC in staat stellen zich beter in te dekken tegen prijsvolatiliteit, wat voor hen een essentieel element is om te concurreren op de markt voor kleinhandels-elektriciteit en stabiele prijzen aan consumenten bieden. De maatregelen werken hand in hand met het Griekse plan om zijn zeer vervuilende bruinkoolcentrales te ontmantelen door het gebruik van deze centrales te ontmoedigen, volledig in lijn met de Europese Green Deal en de klimaatdoelstellingen van de EU.”

advertentie

Een volledig persbericht is beschikbaar online..

advertentie
Verder lezen

Biobrandstoffen

De Commissie keurt de verlenging van de belastingvrijstelling voor biobrandstoffen in Zweden met een jaar goed

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-staatssteunregels de verlenging van de belastingvrijstellingsmaatregel voor biobrandstoffen in Zweden goedgekeurd. Zweden heeft vloeibare biobrandstoffen sinds 2002 vrijgesteld van energie- en CO₂-belasting. De maatregel is al meerdere keren verlengd, de laatste keer in Oktober 2020 (SA.55695). Met het besluit van vandaag keurt de Commissie een extra verlenging van de belastingvrijstelling met een jaar goed (van 1 januari tot 31 december 2022). Het doel van de belastingvrijstellingsmaatregel is het gebruik van biobrandstoffen te vergroten en het gebruik van fossiele brandstoffen in het vervoer te verminderen. De Commissie heeft de maatregel beoordeeld aan de hand van de EU-staatssteunregels, met name de Richtsnoeren inzake staatssteun voor milieubescherming en energie.

De Commissie was van oordeel dat de belastingvrijstellingen noodzakelijk en geschikt zijn om de productie en het verbruik van binnenlandse en ingevoerde biobrandstoffen te stimuleren, zonder de concurrentie op de interne markt onnodig te verstoren. Bovendien zal de regeling bijdragen aan de inspanningen van zowel Zweden als de EU als geheel om de Overeenkomst van Parijs na te komen en de doelstellingen voor hernieuwbare energie en CO₂ voor 2030 te halen. De steun voor op voedsel gebaseerde biobrandstoffen moet beperkt blijven, in overeenstemming met de drempels die zijn opgelegd door de herziene richtlijn hernieuwbare energie. Bovendien kan de vrijstelling alleen worden verleend wanneer exploitanten aantonen te voldoen aan de duurzaamheidscriteria, die door Zweden zullen worden omgezet zoals vereist door de herziene richtlijn hernieuwbare energie. Op basis hiervan heeft de Commissie geconcludeerd dat de maatregel in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels. Meer informatie zal beschikbaar zijn op de concurrentie website, in het Staatssteunregister onder het zaaknummer SA.63198.

advertentie

Verder lezen

Energie

Biden-administratie wil kosten besparen voor zonne- en windprojecten op openbaar terrein

gepubliceerd

on

By

Zonnepanelen worden gezien bij het Desert Stateline-project in de buurt van Nipton, Californië, VS 16 augustus 2021. REUTERS/Bridget Bennett
Zonnepanelen worden gezien bij het Desert Stateline-project in de buurt van Nipton, Californië, VS 16 augustus 2021. Foto gemaakt op 16 augustus 2021. REUTERS/Bridget Bennett

De regering van Biden is van plan om federale gronden goedkoper toegankelijk te maken voor ontwikkelaars van zonne- en windenergie, nadat de sector van de schone energie dit jaar in een lobbycampagne had betoogd dat leasetarieven en vergoedingen te hoog zijn om investeringen aan te trekken en de klimaatveranderingsagenda van de president zouden kunnen torpederen. schrijven Nicolas bruidegom als Valerie Volcovici.

Het besluit van Washington om het federale grondbeleid voor projecten voor hernieuwbare energie te herzien, maakt deel uit van een bredere inspanning van de regering van president Joe Biden om de opwarming van de aarde te bestrijden door de ontwikkeling van schone energie te stimuleren en boren en steenkoolwinning te ontmoedigen.

"We erkennen dat de wereld is veranderd sinds de laatste keer dat we hiernaar keken en dat er updates nodig zijn", vertelde Janea Scott, senior adviseur van de assistent-secretaris van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken voor land en mineralen, aan Reuters.

advertentie

Ze zei dat de regering verschillende hervormingen bestudeert om federale gronden gemakkelijker te maken voor zonne- en windbedrijven om te ontwikkelen, maar gaf geen details.

Het streven naar gemakkelijkere toegang tot uitgestrekte federale gebieden onderstreept ook de vraatzuchtige behoefte van de hernieuwbare-energiesector aan nieuw areaal: Biden heeft als doel om de energiesector tegen 2035 koolstofarm te maken, een doelstelling waarvoor alleen al voor de zonne-energie-industrie een groter gebied dan Nederland nodig zou zijn, aldus onderzoeksbureau Rystad Energy.

Het gaat om een ​​huurprijs- en vergoedingsregeling voor federale huurovereenkomsten voor zonne- en windenergie, ontworpen om de tarieven in overeenstemming te houden met de nabijgelegen landbouwgrondwaarden.

advertentie

Volgens dat beleid, uitgevoerd door de regering van president Barack Obama in 2016, betalen enkele grote zonne-energieprojecten $ 971 per acre per jaar aan huur, samen met meer dan $ 2,000 per jaar per megawatt aan stroomcapaciteit.

Voor een project op utiliteitsschaal dat 3,000 hectare beslaat en 250 megawatt aan stroom produceert, is dat een tab van ongeveer $ 3.5 miljoen per jaar.

De huren van windprojecten zijn over het algemeen lager, maar de capaciteitsvergoeding is hoger op $ 3,800, volgens een federaal tariefschema.

De sector voor hernieuwbare energie stelt dat de heffingen die door het ministerie van Binnenlandse Zaken worden opgelegd, niet synchroon lopen met de huur van privégrond, die lager kan zijn dan $ 100 per hectare, en dat er geen vergoedingen voor geproduceerde stroom zijn.

Ze zijn ook hoger dan de federale huurprijzen voor huurcontracten voor olie- en gasboringen, die $ 1.50 of $ 2 per jaar per acre bedragen voordat ze worden vervangen door een productieroyalty van 12.5% zodra de aardolie begint te stromen.

"Totdat deze al te zware kosten zijn opgelost, zal ons land waarschijnlijk zijn potentieel mislopen om schone energieprojecten van eigen bodem op onze openbare gronden uit te voeren - en de banen en economische ontwikkeling die daarmee gepaard gaan", zegt Gene Grace, algemeen adviseur voor schone energie handelsgroep American Clean Power Association.

De sector van de hernieuwbare energie heeft van oudsher vertrouwd op particulier areaal om grote projecten te realiseren. Maar grote stukken aaneengesloten privégrond worden schaars, waardoor federale gronden tot de beste opties voor toekomstige uitbreiding behoren.

Tot op heden heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken minder dan 10 GW aan zonne- en windenergie toegestaan ​​op zijn meer dan 245 miljoen hectare federale grond, een derde van wat de twee industrieën dit jaar naar verwachting landelijk zouden installeren, volgens de Energy Information Administration .

De zonne-industrie begon in april te lobbyen over de kwestie, toen de Large Scale Solar Association, een coalitie van enkele van de beste zonne-ontwikkelaars van het land - waaronder NextEra Energy, Southern Company en EDF Renewables - een petitie indiende bij het Bureau of Land Management van Binnenlandse Zaken met het verzoek om lagere huren voor grootschalige projecten in de verschroeiende woestijnen van het land.

Een woordvoerder van de groep zei dat de industrie zich aanvankelijk op Californië concentreerde omdat het de thuisbasis is van enkele van de meest veelbelovende zonne-areaal en omdat land rond grote stedelijke gebieden zoals Los Angeles de beoordelingen voor hele provincies had opgeblazen, zelfs op woestijnareaal dat niet geschikt was voor landbouw.

Ambtenaren bij NextEra (NEE.N)Zuid (ZOON), en EDF gaf geen commentaar toen Reuters contact met hen opnam.

In juni verlaagde het Bureau de huren in drie provincies in Californië. Maar vertegenwoordigers van zonne-energie noemden de maatregel onvoldoende, met het argument dat de kortingen te klein waren en dat de megawatt-capaciteitsvergoeding van kracht bleef.

Advocaten van zowel de zonne-energiebedrijven als BLM hebben de kwestie sindsdien telefonisch besproken en verdere gesprekken zijn gepland voor september, volgens Peter Weiner, de advocaat die de zonnegroep vertegenwoordigt.

"We weten dat de nieuwe mensen bij BLM veel op hun bord hebben gehad", zei Weiner. "We stellen hun aandacht zeer op prijs."

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending