Verbind je met ons

Energie

Machtsstrijd om de controle over kernenergie Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

3043-705735Kernenergie produceert ongeveer 60% van alle elektriciteit in Oekraïne (schrijft James Wilson). De elektriciteitscentrales zijn modern en veilig, in overeenstemming met de internationale veiligheidsverplichtingen van Oekraïne. Ze worden beheerd en geëxploiteerd door het staatsbedrijf Energoatom, waarvan de controle in de schijnwerpers is komen te staan ​​in de strijd om invloedssferen in Oekraïne.

Het vertegenwoordigt niet alleen een strategische troef, van vitaal belang voor de Oekraïense industrie, maar ook een kanaal voor uiterst lucratieve contracten voor de levering van kernbrandstof, het onderhoud van reactoren en de verwijdering en opslag van atoomafval.

Oekraïense kerncentrales hebben historisch gezien kernbrandstof uit Rusland geïmporteerd, en deze regeling was voor iedereen geschikt tot 2013, toen het Russische gedrag jegens Oekraïne agressiever werd. Het publiek rees vragen over de wijsheid van het vertrouwen op een monopolieleverancier die eigendom is van een vijandige staat die het soevereine grondgebied van Oekraïne binnenviel. Als reactie op deze druk heeft Energoatom onderhandeld en contracten ondertekend met grote westerse nucleaire bedrijven, waaronder Westinghouse, Areva en Holtec International, om de toeleveringsketen te diversifiëren en internationaler te maken in overeenstemming met de beste praktijken. Het commerciële doel van deze zakelijke partnerschappen was het actualiseren van de kernenergiecyclus, het diversifiëren en veiligstellen van de aanbodbasis en het handhaven van de internationale normen op het gebied van de veiligheid van kernenergie, de productkwaliteit en het prijsconcurrentievermogen.

Deze commerciële hervormingen werden doorgevoerd tegen de achtergrond van een steeds bewuster wordende burgermaatschappij van de betrokken beleidskwesties, een heroplevende nationale trots op de Oekraïense burgers en een vastberaden strijd tegen corruptie.

Maar als je gewend bent aan een dominante monopoliepositie op een markt, is het moeilijk om deze gewoonte zonder slag of stoot op te geven, en Rusland is daarop geen uitzondering gebleken in het geval van de Oekraïense kernenergiesector. Het Russische doel is om de richting van de huidige commerciële hervormingen op het gebied van overheidsopdrachten om te keren, zodat ze kunnen terugkeren naar de vroegere, gezellige aanbodregelingen; Om dit te bereiken moeten ze het huidige management ontslaan en daarmee de strategische controle veiligstellen over een van de belangrijkste staatseigendommen van Oekraïne, die van vitaal belang is voor de industriële productie van het land en de economische heropleving ervan.

Aanhangers van de vijfde colonne van Rusland in de Oekraïense regering hebben geprobeerd de voortgang van de hervormingen van Energoatom te verstoren door een combinatie van zwarte PR-campagnes in de media, bureaucratisch hooliganisme en de manipulatie van gerichte administratieve sabotage.

De pro-zakelijke hervormingen van Energoatom werden eerder gesteund door het Energiecomité van de Verchovna Rada en zijn hoofd Mykola Martynenko (die tot de politieke partij van premier Arseni Jatsenjoek behoort). Maar hij werd aangevallen door voormalig politiek journalist en huidig ​​parlementslid Sergey Leschenko (die tot de politieke partij van president Petro Porosjenko behoort). Leschenko beschuldigde Martynenko van corruptie, daarbij verwijzend naar bewijsmateriaal van een anticorruptieonderzoek door de Zwitserse autoriteiten tegen Martynenko, en lanceerde een verzengende zwarte PR-campagne tegen hem. De zaak wordt nog steeds onderzocht in Zwitserland en Martynenko blijft zijn onschuld bepleiten, maar hij is bezweken onder druk van de publieke opinie en heeft zijn functie in de Verchovna Rada neergelegd.

advertentie

Op een ander front heeft de minister van Energie, Volodymyr Demchyshyn (op zijn post benoemd door president Porosjenko) zich uitgesproken kritisch uitgelaten over het beleid van Energoatom en de acties van de president van Energoatom, de heer Nedashkovsky. Hij heeft het bedrijf openlijk beschuldigd van inefficiëntie, slechte timing en slecht management – ​​niet bepaald opmerkingen die bedoeld zijn om de motivatie van het personeel aan te moedigen – maar enigszins ongebruikelijk heeft de minister nog geen feiten gepresenteerd om deze beschuldigingen te onderbouwen.

Als door de strijd gestoorde Apache-krijgers die neerdalen op de omsingelde wagentrein van Energoatom, zijn het Openbaar Ministerie en de veiligheidsdiensten, beide gecontroleerd door chef Porosjenko, met hun oorlogskreten de strijd aangegaan. Ze hebben herhaalde inspecties en officiële onderzoeken uitgevoerd in hun pogingen om Energoatom te laten struikelen en vast te stellen dat het bedrijf de Oekraïense wet schendt. Hun belegering van Energoatom is grondig en verfijnd; het maakt sluw gebruik van de publieke opinie en zet de formidabele wetshandhavings- en veiligheidsdiensten van het Oekraïense openbaar bestuur in. Helaas lijkt het, zoals in elke traditionele westerse film, alsof het slechts een kwestie van tijd is voordat de Energoatom-wagentrein overweldigd zal worden door de enorme kracht van een groot aantal dapperen in de oorlogspartij. In het daaropvolgende bloedbad zal het pro-Euro-Atlantische management waarschijnlijk worden opgeofferd en zal de strategische richting van het bedrijf worden omgedraaid, ten koste van de belangen van het land.

Achter de campagne om Energoatom te belegeren schuilt de duistere figuur van de Russische oligarch Konstantin Grigorishin, die zijn interesse in de Oekraïense kernenergiesector niet heeft verborgen. Hij lobbyt hard om terug te keren naar het voormalige monopolie op de import van kernbrandstof uit Rusland, en gezien de omstandigheden is een dergelijk scenario niet onmogelijk.

Maar het gevaarlijke gevolg van een dergelijke uitkomst zou zijn dat de energiesector van het land wordt blootgesteld aan de potentiële dreiging van chantage van de toeleveringsketen. Dit zou de zekerheid van de elektriciteitsvoorziening in gevaar brengen, doordat de industrie en de consumenten van het land tijdens de komende kritieke wintermaanden gegijzeld zouden worden door de eisen van de dominante monopolistische leverancier.

Een bijkomend slachtoffer zou ook het verbeterde ondernemingsklimaat en het betere investeringsklimaat in Oekraïne zijn, dat zal worden ingevoerd dankzij de oprichting van de vrijhandelszone EU-Oekraïne in januari 2016.

James Wilson
Directeur, EU Ukraine Business Council

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending